החלטה
מונחת לפני בקשה לפטור את המבקש מהפקדת ערבון, בגדר הליך ערעור על פסק דינו בית המשפט קמא, מיום 13.12.2011 (ת"א 10548-08 כב' השופטת דורית פינשטיין).
בראשית הדברים יוער, כי הגם שהמבקש הגדיר את כותרת בקשתו, כבקשה ל"פטור" מהפקדת הערבון, יש לראות בה כ"מעין ערר" (ראה גורן, סוגיות בסדר דין אזרחי (מהדורה עשירית) 653-652), על החלטת המזכירה הראשית, כקבוע בתקנה 430 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (להלן – התקנות ), מיום 171.2.2012, לפיה, נדרש להפקיד ערבון בסכום של 15,000 ₪. מכאן, מקום בו הוגשה השגה שמהותה, ערעור על החלטת המזכירה הראשית של בית המשפט, רשאי הרשם לשקול מחדש את ההחלטה ולקבוע את שיעור הערבון, על פי הנתונים הקונקרטיים של ההליך (רע"א 1723/91 נתן נסטל נ' אריה בר נוי , פ"ד מה(5), 83 (1991), 86ג) ובמקרים המתאימים, ניתן לפטור את המבקש מחובת הערבון, נוכח נטען בבקשה שהוגשה והכל, כקבוע בתקנה 432 לתקנות.
בענייננו, לאחר ששקלתי את השיקולים הדרושים, להכרעה, הגעתי לכלל מסקנה, כי יש לדחות את הבקשה לפטור מחובת ערבון, מבלי להידרש לתשובת המשיבים. יחד עם זאת, בנסיבות העניין, שוכנעתי כי יש מקום להתערב בהחלטת המזכירה הראשית ולשנות מקביעתה, לעניין שיעור הערבון, להפחיתו ולהעמידו על סך של 5,000₪, בלבד.
מטרת הערבון היא לתת למשיבים מענה להוצאותיהם אם יידחה הערעור. השיקולים שיש לשקול לצורך מתן הפטור מהפקדת ערבון הם מצבו הכלכלי של המבקש וסיכוייו של ההליך אותו יזם להתקבל (ראה בש"א 1528/06 יוסף ורנר נ' כונס הנכסים הרשמי , 17.10.2007 (להלן- "עניין ורנר ")). התנאים לפטור הם מצטברים, ודי שאחד מהם אינו מתקיים כדי להצדיק סירוב לבקשת הפטור.
לטענת המבקש, אין לו נכסים למעט הדירה בה הוא מתגורר עם אשתו, אשר אינה עובדת. כמו כן, משתכר כ- 2,000 ₪ המשמשים להוצאות מחייתו ותשלום חובותויו ואף אין לו חשבון בנק, תלושי שכר או כל מקור הכנסה אחר, מלבד קצבה הניתנת לו מהמל"ל, מהם ניתן ללמוד, לכאורה, על חוסר יכולתו הכלכלית. זאת ועוד, מוסיף וטוען המבקש כי פנה לילדיו על מנת לקבל עזרה מהם אך אף אחד מהם לא יכל לעזור לו ואף, לטענתו, בא-כוחו לא מקבל תשלום עבור הגשת הערעור.
אכן נכון, מצבו של המבקש אינו מן המשופרים. יחד עם זאת, המבקש לא הניח תשתית מלאה ומפורטת לביסוס טענתו לחוסר יכולתו הכלכלית, ולא תמך את טענותיו בתשתית ראייתית מלאה, לרבות ראיות חיצוניות, פוזיטביות, כנדרש בהלכה הפסוקה, המבססות את גרסתו והכל, לצורך מתן הפטור.
חרף האמור, לאחר שעיינתי בבקשה, שקלתי את מכלול השיקולים הנוגעים בעניין, בחנתי את מהות ההליך ומידת מורכבותו, שיעור ההוצאות הצפויות, וסיכויי הערעור, נחה דעתי, בשים לב למצבו הכלכלי הקשה, כי יש לקבל את בקשתו החלופית ולהעמיד את הערבון, על סכום של סך של 5,000 ₪ בלבד.
הערבון יופקד, אפוא, תוך 14 יום מהיום, שאם לא כן הערעור יירשם לדחייה.
ניתנה היום, כ"ד אדר תשע"ב, 18 מרץ 2012, בהעדר הצדדים.
משה בר-עם, רשם