ת"א
בית משפט השלום תל אביב - יפו
|
16748-05
15/11/2009
|
בפני השופט:
רונית פינצ'וק אלט
|
- נגד - |
התובע:
אלקטרה בע"מ
|
הנתבע:
טורבו חברה להנדסה ושיווק בע"מ
|
פסק-דין |
נגד
צד ג'
Grundfos Management a/s .1
Grundfos Pompe Itakia s.r. .2
Grundfos Enviorment Finland AB .3
4. רן ברז'יק – ע"י ב"כ עו"ד זאב מאי
פסק דין
התובעת, חברה העוסקת, בין היתר בביצוע עבודות הנדסה ותשתית בתחום התברואה, זכתה במכרז לביצוע עבודות אוורור (או איוור כפי שכינו זאת הצדדים) בשני אגני שופכין בתאגיד שג"ב שפורסם על-ידי מועצה איזורית נחל שורק, מועצה מקומית גדרה ומועצה מקומית בני עי"ש (להלן: "המזמין").
בעקבות זכייתה במכרז, התקשרה התובעת עם המנהל לתשתיות ביוב שבמשרד התשתיות הלאומיות (להלן: "המנהל") בחוזה לביצוע עבודות צנרת ועבודות הנדסה אזרחית של מבני חשמל ומבני בטון לציוד אלקטרו מכאני באגני טיהור השופכין בשג"ב.
איוור אגני טיהור השופכין מתבצע באמצעות יחידות אוורור, המורכבות, בין היתר, "ממשאבות טבולות", השקועות במי האגנים. כל משאבה מחוברת משני צידיה לצינורות, דרך הצינור המחובר לכניסה למשאבה, המכונה איז'קטור (מפלט), נשאב אוויר לתוך המשאבה, המשאבה מערבלת את האוויר עם המים, ופולטת את המים המאוורים דרך צינור הסניקה.
על-פי החוזה שבין התובעת לבין המנהל, היה על האיז'קטורים להיות מתוצרת חברת EMU . כן נקבע כי כל צנרת הסניקה של יחידות איוור צריכות להיות מותאמות לעבודה במים בעומק של 4 מטר.
מאחר ויש לאפשר התקנת ציוד "שווה ערך", נקבע בחוזה שבין התובעת למנהל כי התובעת רשאית להתקין מערכת מתוצרת EMU, או מערכת חלופית, שוות ערך.
טענות התובעת .
לטענת התובעת, סמוך לאחר חתימת החוזה נשוא המכרז, היא פנתה לנתבעת על מנת לבדוק רכישה של מערכת איוור שתהיה בבחינת ציוד שווה ערך לציוד הנדרש, שימלא אחר כל דרישות החוזה. התובעת הציגה בפני הנתבעת את הדרישות מהמערכת כפי שפורטו במפרט ובחוזה נשוא המכרז. בעקבות זאת הציגה בפניה הנתבעת מספר מפרטים של מערכות איוור מתוצרת OY.E. SARLIN AB (להלן: "סרלין"), שהנתבעת משווקת את מוצריה בארץ. הנתבעת מסרה לתובעת הצעת מחיר למפרטים שלטענתה, כולם, עונים על דרישות החוזה.
בהסתמך על המצגים שהציגה הנתבעת, ואישור מתכנן הפרויקט, צד ג' 4 (להלן: "צד ג'" או "ברז'יק") רכשה התובעת מהנתבעת 10 יחידות איוור מדגם SV-174L-EJ17 מתוצרת סרלין. לטענתה, הנתבעת היא שערכה את ההזמנה שלפיה הזמינה התובעת מסרלין, באמצעות הנתבעת, את הציוד, והתמורה שולמה, מטעמים של הנתבעת, ישירות לסרלין, כאשר הנתבעת מקבלת מסרלין תמורה בגין הרכישה. בנוסף רכשה התובעת מהנתבעת ציוד נלווה.
לאחר התקנת הציוד התברר שמערכת האיוור לא עובדת באופן תקין ולא ממלאת אחר דרישות המכרז.
על אף שהוזמנו איז'קטורים עשויים נירוסטיה, התקינה הנתבעת, על דעת עצמה ולא אישור של התובעת או של המתכנן, איז'קטורים מפלסטיק שקרסו למי אגני טיהור השופכין. הללו הוחלפו בעקבות דרישת התובעת לאיז'קטורים מנירוסטה.
לאחר מכן, במחצית 2002, נבדקה פעולת האיוור ונמצא שהמערכת פועלת באופן לקוי, וכי הציוד לא קולט ומשחרר למי האגן את כמויות האוויר הנדרשות. כמו כן היו תקלות חוזרות ונשנות שהנתבעת לא הצליחה למצוא את מקורן או לתקנן.
לאחר התייעצות של נציגי הנתבעת וחב' סרלין הוחלט כי סרלין תספק איז'קטורים משודרגים במקום אלה שהותקנו. כן החליטה סרלין לשלוח מהנדס מטעמה לבדיקת האיז'קטורים המשודרגים. סרלין שלחה איז'קטור משודרג שהותקן על אחת משמונה יחידות האיוור (יחידה מספר 6). בבדיקה חוזרת, ביום 27/7/02, התברר שהיחידות, כולל יחידה 6, לא פועלות על-פי הנדרש בחוזה.
נציגי הנתבעת ביקשו לשנות את דרישות המפרט הטכני כך שפעולת המשאבות תופסק לאחר 12 שעות פעילות מאחר ובפרק זמן זה נוצר כיס אוויר שגרם להפסקת תפקוד המשאבה. המלצה זו לא התקבלה.