אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> אי.די.בי. חברה לפתוח בע"מ ואח' נ' אלוני ואח'

אי.די.בי. חברה לפתוח בע"מ ואח' נ' אלוני ואח'

תאריך פרסום : 19/11/2017 | גרסת הדפסה

רע"א, ע"א
בית המשפט העליון ירושלים
5938-16,6410-16
16/11/2017
בפני הרכב השופטים:
1. י' עמית
2. א' שהם
3. ד' ברק-ארז


- נגד -
המבקשים ברע"א 5938/16 והמשיבים בע"א 6410/16::
1. המבקשים ברע"א 5938/16:אי.די.בי. חברה לפתוח בע"מ
2. המשיבים בע"א 6410/16:Dolphin Netherland BV
3. אדוארדו אלשטיין
4. ח.א.א אקסטרה אחזקות בע"מ
5. מרדכי בן משה
6. הנרי בן שימול
7. גיורא ענבר
8. אילן הלפרין
9. שולם לפידות
10. זאנג סאול
11. מאוריסיו ביאור
12. מריו בלכר
13. יצחק אסרף
14. עודד נגר
15. עודד גולן
16. מאיר שני
17. יניב רוג

עו"ד נועם זמיר
עו"ד ליעוז אפשטיין
עו"ד איל רוזובסקי
עו"ד אלי בורשטיין
עו"ד אופירה אלון
עו"ד רענן קליר
עו"ד זוהר לוין
עו"ד ברק טל
עו"ד רועי ששון
עו"ד חניטל בלינסון נבון
המשיבים ברע"א 5938/16 והמערערים בע"א 6410/16::
1. המשיבים ברע"א 5938/16:אוהד אלוני
2. המערערים בע"א 6410/16:אריק הורוביץ
3. יוסי דוד
4. שרית שובל

עו"ד תומר ברם
עו"ד אלי אקסלרוד
פסק דין
 

 

השופט י' עמית:

 

           ערעור ובקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי מרכז-לוד (השופט ע' גרוסקופף), שעניינה בתניית פטור במסגרת תיקון להסדר חוב.

 

רקע עובדתי והשתלשלות ההליכים

 

  1. ענייננו באחת ההסתעפויות של פרשת קונצרן חברות אי.די.בי, מהגדולים והמשפיעים במשק הישראלי, בעקבות הליכים משפטיים שונים שננקטו לאחר שהקונצרן נקלע לקשיים כלכליים חמורים. 

 

           מבלי להיכנס לפרטי המבנה הפירמידלי המורכב של הקונצרן, נאמר בקצרה כי אי.די.בי אחזקות (להלן: אחזקות) החזיקה במועדים הרלוונטיים לענייננו ב-100% ממניות אי.די.בי חברה לפיתוח בע"מ (להלן: אדבפ). אדבפ מחזיקה במישרין ובעקיפין במניות של חברות גדולות וחזקות במשק, כמו סלקום, דסק"ש, שופרסל, כלל החזקות עסקי ביטוח בע"מ (להלן: כלל ביטוח), אלרון, נכסים ובניין ועוד. בתחילת הדרך, שיתפו פעולה בעל השליטה דאז בקונצרן, נוחי דנקנר, ומשקיע מארגנטינה הוא המשיב 3 (להלן: אלשטיין), אך בהמשך הדרך נפרדו דרכיהם של השניים, והתגבשו שתי קבוצות עיקריות שהתמודדו על רכישת השליטה באחזקות במסגרת תיק חדלות הפרעון – קבוצת דנקנר שאליו חברו משקיעים זרים ומקומיים, מול קבוצת אלשטיין ובן משה. בית המשפט של חדלות פרעון בחן את יתרונותיהן וחסרונותיהן של כל אחת מהצעות שתי הקבוצות, ולאחר קבלת הצעות משופרות והצבעות הנושים אישר את ההסדר שהציעה קבוצת אלשטיין-בן משה, הסדר אשר זכה לאחוז התמיכה הגבוה ביותר בהצבעות הנושים. על פי הסדר זה, השליטה הועברה לקבוצת אלשטיין באמצעות המשיבה 2 (להלן: דולפין) ולקבוצת בן משה באמצעות המשיבה 4 (להלן:אקסטרה) (פסק דינו של  השופט אורנשטיין בפר"ק 11478-06-13 מיום 17.12.2013 ופסק הדין המשלים מיום 5.1.2014).

 

  1. בית המשפט של חדלות פרעון מינה את ה"ה גבאי ואולמן כנאמנים להערכת הסדר החוב ולביצועו, ולסופו של יום נערך ונחתם הסדר חוב ביום 5.1.2014, אשר הושלם ביום 7.5.2014 (להלן: הסדר החוב).

 

           מבלי להידרש לפירוט תוכנו של הסדר החוב, נציין בקצרה כי הוא כלל שתי חלופות עיקריות – האחת בהנחה שהעסקה למכירת אחזקות בחברת כלל ביטוח תתבצע, והשניה בהנחה כי העסקה לא תתבצע. על פי החלופה הראשונה ולפיה עסקת כלל תתבצע, היו נושיה של אחזקות אמורים לקבל סכום של 800 מיליון ש"ח במזומן וסכום של 150 מיליון ₪ היה אמור להיות מוזרם לאדבפ; בעוד שעל פי החלופה השניה ולפיה עסקת כלל לא תתבצע, היו נושי אחזקות אמורים לקבל 300 מיליון ₪ וסכום של 650 מיליון ₪ היה אמור להיות מוזרם לאדבפ  (כבר בשלב זה נספר לקורא כי עסקת כלל לא יצאה לבסוף אל הפועל). במסגרת הסדר החוב המירו הנושים של אחזקות את נשייתם במניות שקיבלו באדבפ, וכך נוצר מצב שבעלי השליטה החדשים החזיקו ב-53.3% ממניות אדבפ והנושים זכאי ההסדר החזיקו ב-46.7% ממניות אדבפ (להלן: בעלי מניות המיעוט). על פי הוראות ההסדר, בעלי השליטה החדשים דאז התחייבו להגיש הצעת רכש לרכישת מניות אדבפ המוחזקות על ידי בעלי מניות המיעוט בסכום כולל של 512 מליון ₪, מחצית עד סוף שנת 2015 ומחצית עד סוף שנת 2016 (להלן: הצעת הרכש).

 

           בעקבות הנפקת זכויות באדבפ ביום 1.7.2014 וביום 10.2.2015, דוללו זכויותיהם של בעלי מניות המיעוט ושווי מניותיהם ירד. בעקבות זאת הוגשה בקשה לאישור תובענה ייצוגית ביום 4.6.2015 (להלן גם: בקשת האישור), לגביה נסבים הערעור ובקשת רשות הערעור שלפנינו.

 

  1. על רקע חילוקי דעות שנתגלעו בין בעלי השליטה החדשים ובעקבות בוררות שהתנהלה ביניהם, רכשה קבוצת אלשטיין, באמצעות חברה בשם IFISA (Inversiones Financieras Del Sur S.A, להלן: IFISA) את מניות אדבפ שבבעלות אקסטרה, וקבוצת בן משה יצאה מהתמונה בחודש אוקטובר 2015.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ