החלטה
בפניי בקשת התובע להפחתת סכומים שנתבעו בכתב התביעה, ללא צורך בתיקון כתב התביעה. הפחתת הסכומים מתייחסת לשני רכיבים – הפרשים בגין שעות הדרכה וזאת לאור חישוב שעה וחצי כשעתיים (הפחתה מ-36,440 ש"ח ל-28,561 ש"ח), וכן שעות שלא שולמו כלל (הפחתה מ-25,000 ש"ח ל- 2879 ש"ח). התובע טען כי סעיפים אלה אינם עומדים בשורש המחלוקת בין הצדדים וכי הפחתת הסכומים באה על יסוד תחשיבי הנתבעת.
הנתבעת מתנגדת לבקשה וטוענת כי התיקון ובפרט התחשיב שצורף לו כפי שהוצג אינו מסייע בהבנת עילות התביעה שכן אינו מפורט ובהיר דיו. הדבר עומד בניגוד לדרישות קודמות שנדרש התובע להבהיר את תביעתו בעניין. לטענתה אף רכיבים אלו שנויים במחלוקת. הנתבעת מסרה כי רק לאחר קבלת תחשיב ברור ומוסבר תוכל להגיש עמדתה בעניין הצורך בתיקון כתב ההגנה.
התובע טען בתשובתו כי התחשיב יובן לחשב שכר, וכן הבהיר האמור בו.
הכרעה
תקנה 41 לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), התשנ"ב-1991 קובעת בזו הלשון:
"בית הדין או הרשם רשאי, בכל עת, להתיר לכל אחד מבעלי הדין או להורות לו לתקן את כתבי טענותיו".
המגמה הרווחת בבתי המשפט בכלל ובבתי הדין לעבודה בפרט, היא התרת תיקונו של כתב תביעה, אם יש בכך כדי לייעל את הדיון ולהביא לפתרון השאלות האמיתיות הנתונות במחלוקת (ע"ע (ארצי) 657/09 CHENGJIN ZHAO - אסטראטק (ניתן ביום 25.3.10) ; ע"א 3092/90 אגמון נ' פלדבוי פ"ד מו(3) 214 (1992), רע"א 330/85 אלבו נ' רבינטקס תעשיות פ"ד לט(2) 556). מגמה זו משתלבת עם סדרי הדין הגמישים הנהוגים בבתי הדין לעבודה, שמטרתם להקל על הבאת עניינו של העובד לדיון מהותי, בלא שמכשלות פרוצדוראליות יעמדו לו לרועץ. בית הדין ידחה בקשה לתיקון כתב תביעה רק במקרים חריגים, בהם אין בתיקונים המבוקשים כדי לסייע בבירור ופתרון המחלוקת, או במקרים של חוסר תום לב או איחור ניכר בהגשת הבקשה, ביחס לשלב בו מצוי ההליך (רע"א 2345/98 סלים דנגור נ' חנוך ליבנה פ"ד נב(3), 427, 431-432 (1998) ; ע"ע 405/05 אלבה סוריאנו– כלפון (ניתן ביום 23.7.06); ע"ע (ארצי) 657/09 CHENGJIN ZHAO - אסטראטק (ניתן ביום 25.3.10) ; יצחק לובוצקי סדר הדין במשפט העבודה פרק 9 עמ' 3- 10 (הוצאת ניצן מהדורת 2011)).
בדב"ע תש"ן/23-3 מדינת ישראל – מלמן פד"ע כא 360, 363, נקבע כי שומה על בית הדין הבוחן בקשה לתיקון כתבי טענות לשים לנגד עיניו דברים אלו:
"מתן רשות לתקן כתב טענות נתון תמיד לשיקול דעתו המשפטי של בית המשפט, לאחר שישקול את נסיבות העניין. כאשר מבקשים כתב טענות, ניצבות שתי שאלות נפרדות זו מזו לשיקול דעתו של בית המשפט. הראשונה – האם מעמיד הנוסח המתוקן את הפלוגתה האמיתית לדיון – השניה האם יהיה בתיקון כדי לגרום לצד השני עוול שבפיצוי כספי לא יוכל לתקן. אם התשובה לשאלה הראשונה היא בחיוב, כי אז הגישה במסגרת השאלה השניה היא מאוד ליברלית, די שהטפל לא יכשיל את העיקר".
מעיון בטענות הצדדים נראה כי מן הראוי והנכון לאפשר לתובע לתקן תביעתו בהפחתת הסכומים כמבוקש. תיקון התביעה יתחום את המחלוקת בין הצדדים באופן ברור ומדויק יותר ויעמיד לדיון את השאלות האמיתיות שבמחלוקת בין הצדדים. זאת בפרט בשים לב לכך שהתיקון בעיקרו הינו תיקון של שינוי סכומים ולא של הוספת עילות. יש בכך אפוא כדי לייעל את ההליך. העיתוי בו הוגשה הבקשה לתיקון כתב התביעה, בטרם הגשת תצהירי הנתבעת, איננו פוגע בנתבעת, לנוכח העיכוב המשמעותי של הנתבעת בהגשת תצהיריה – שאף טרם הוגשו.
התובע ביקש לתקן תביעתו ללא שיהא צורך בהגשת כתב תביעה מתוקן. בעניין זה נראה כי אין זה מן הנכון לקבל הבקשה, לנוכח טענות הנתבעת בנדון, לפיהן התחשיב אינו ברור דיו וכי היא שוקלת הצורך בתיקון כתב הגנתה. אכן, התובע פירט התהליך החישובי באמצעותו הגיע לסכומים המתוקנים, ואף הסביר בתשובתו. עם זאת, נראה כי לא די בהסברים אלו, כאשר אף התובע עצמו טוען כי טבלת האקסל תהיה נהירה לחשב שכר. רצוי שהתובע יבאר באופן נהיר (המובן גם למי שאינו חשב שכר) את הדרך בה הגיע לתחשיב זה. אין בכך כדי למנוע תיקון כתב התביעה, כאשר ענין זה יבורר בהמשך ההליך. אולם יש בכך כדי לחזק המסקנה כי ראוי ששינוי הסכומים ייעשה בדרך של תיקון כתב התביעה כדין, בו יפרט התובע בגוף כתב התביעה את הדרך בה הגיע לסכומים האמורים, מקור הנתונים עליהם הוא מסתמך, וכן כל פרט שעשוי להבהיר ולהקל על הבנת התחשיב בכדי לייעל הדיון.
סוף דבר
בנסיבות אלו, תיקון כתב התביעה מותר בזאת.
כתב תביעה מתוקן יוגש תוך 14 יום. כתב התביעה יפרט את התחשיב ואת הדרך בה הגיע התובע לסכומים שצוינו, בתוספת הבהרות מילוליות לתחשיב ולנתונים בו.
כתב הגנה מתוקן (או הודעה לפיה הנתבעת עומדת על האמור בכתב ההגנה המקורי) יוגש תוך 30 יום מיום קבלת כתב התביעה המתוקן. לא תגיש כתב ההגנה במועד – יעמוד כתב ההגנה המקורי בעינו.
התובע יודיע תוך 45 יום מיום קבלת כתב ההגנה המתוקן, או מהמועד שבו היה על הנתבעת להגישו (המוקדם מביניהם), אם ברצונו להגיש תצהירים משלימים / מתוקנים מטעמו, וככל שכן יגישם עד המועד האמור.
הנתבעת תגיש תצהירים מטעמה תוך 45 יום מיום קבלת תצהירי התובע ו/או הודעתו כאמור.
למען הסר ספק, ימי הפגרה יימנו בנוגע לכל המועדים שצוינו.
לשם קידום התיק, נקבע כבר מעתה דיון הוכחות ביום 9.2.14 בשעה 12:00.