ע"א
בית המשפט העליון כבית משפט לערעורים אזרחיים
|
5786-15,7054-15
03/09/2017
|
בפני השופטים:
1. המשנה לנשיאה (בדימ') א' רובינשטיין 2. מ' מזוז 3. ע' ברון
|
- נגד - |
המערערת:
1. בע"א 5786/15: אזורים חברה להשקעות בפיתוח ובבנין בע"מ 2. המערער בע"א 7054/15: ברוך חסן
עו"ד דניאל אברבנאל עו"ד שגיא שיף
|
המשיבים:
1. בע"א 5786/15: ברוך חסן 2. מלונות פתאל בע"מ 3. בוימלגרין קפיטל בע"מ
עו"ד איל רוזובסקי עו"ד אביב כרמי
|
פסק דין |
השופטת ע' ברון:
- שני ערעורים על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו ב-ת"א 7124-07-11 שניתן ביום 13.7.2015 (השופטתש' אלמגור), בו נקבע כי על המערערת ב-ע"א 5786/15, אזורים חברה להשקעות בפיתוח ובבניין (להלן: אזורים) לשלם למערער ב-ע"א 7054/15, ברוך חסן (להלן: חסן), דמי תיווך יחד ולחוד עם חברת בוימלגרין קפיטל בע"מ (להלן: בוימלגרין קפיטל). דמי התיווך הועמדו על סך של 2,425,000 ש"ח בתוספת הצמדה וריבית כחוק, ונגזרו משווי העסקה למכירת מניות חברת אזורים תיירות בע"מ כשמה בתקופה הרלוונטית (להלן: אזורים תיירות) – עסקה שבית המשפט המחוזי קבע כי שוויה נאמד ב-970 מיליון ש"ח. בתמצית, ערעורה של אזורים מתמקד בעצם הקביעה כי לחסן זכאות לדמי תיווך, מאת אזורים ומאת בוימלגרין קפיטל; ולחלופין, אם טענה זו תדחה, הערעור מופנה כלפי סך דמי התיווך שפסק בית המשפט המחוזי. מנגד, ערעורו של חסן מתמקד בגובה דמי התיווך שנפסקו לו. יוער כי על אף שנפסק שאת דמי התיווך ישלמו לחסן אזורים ובוימלגרין קפיטל יחד ולחוד, האחרונה אינה מערערת נגד פסק הדין מסיבות השמורות עמה.
עובדות המקרה
- במועדים הרלוונטיים לדיון, אזורים תיירות החזיקה באמצעות חברות בת, ב-12 בתי מלון בישראל. בשלהי שנת 2006 נרכשה אזורים תיירות על ידי אזורים, חברה ציבורית, שלאחר הרכישה החזיקה ב-75% ממניות אזורים תיירות; ואילו בוימלגרין קפיטל, חברה ציבורית אף היא ומי שהיתה בעלת השליטה בחברת אזורים, החזיקה ביתר 25% ממניות אזורים תיירות (אזורים ובוימלגרין קפיטל יכונו להלן יחדיו:קבוצת אזורים). בשנת 2009, כשנתיים לאחר הרכישה, נמכרה אזורים תיירות בשנית, הפעם למלונות פתאל בע"מ (להלן: מלונות פתאל) ולחברת א.מ.א מלונות בע"מ (להלן: א.מ.א מלונות) בחלקים שווים, בהסכם מיום 7.7.2009 (להלן: העסקה ו-ההסכם בהתאמה; ההסכם צורף כמוצג יח למוצגי אזורים).
חסן, איש עסקים שעיסוקו לדבריו בין היתר בתיווך, טוען ששימש כמתווך בעסקה שבה נמכרה אזורים תיירות בשנת 2009. משכך, תבע מקבוצת אזורים וממלונות פתאל שני אחוזים משווי העסקה כפי שלטענתו התחייבה כל אחת מהן לשלם לו, ולחלופין עתר לתשלום דמי תיווך ראויים. קבוצת אזורים וכמוה מלונות פתאל גרסו כי חסן לא היה הגורם היעיל בהתקשרות בעסקת המכירה, וכי פרט לפגישה אחת שהתקיימה ביום 13.5.2007 בשעות הצהריים במשרדי קבוצת אזורים, ביוזמת חסן ובהשתתפותו (להלן: פגישת 2007), לא היתה לחסן כל מעורבות ותרומה לעסקה; מה גם שא.מ.א מלונות טרם נוסדה בעת שנתקיימה פגישת 2007, ומכל מקום בסופו של דבר העסקה היתה שונה בתכלית מקווי המתאר שהוצגו באותה פגישה. לשם הבהרת המסכת העובדתית, ומשהוזכרה מעורבותה של מלונות פתאל בהליך בבית המשפט המחוזי, יצוין כי מלכתחילה תבע חסן דמי תיווך גם ממלונות פתאל – אך תביעתו נגדה נדחתה והוא אינו מערער על כך בערעורים שלפנינו. במצב דברים זה, ולבקשת מלונות פתאל, היא הופטרה מהגשת סיכומים ומהתייצבות לדיון בערעורים. יוער עוד בנקודה זו, כי לדיון בערעורים גם לא התייצב איש מטעם בוימלגרין קפיטל ואף לא הוגשו מטעמה סיכומים; לטענת חסן, בוימלגרין קפיטל במצב של חדלות פירעון וייתכן שזו הסיבה, ואולם לא ניתן לכך אישוש.
- המחלוקת העיקרית שלפנינו היא אם קמה זכותו של חסן לדמי תיווך מאת קבוצת אזורים בגין העסקה האמורה. לטענת חסן, העסקה נולדה עקב פגישת 2007 שאותה ארגן בין מלונות פתאל לבין קבוצת אזורים, וזאת לאחר שנודע לו כי קבוצת אזורים מעוניינת למכור את המלונות שבהם היא מחזיקה – ומכאן זכאותו לדמי תיווך. מנגד, לטענת אזורים, פגישת 2007 לא הצמיחה דבר ולאחריה אף שרר נתק ממושך בין הצדדים עד לחידוש המשא ומתן ביניהם, ועל כן לא זכאי חסן לדמי תיווך כלל. רבות הן המחלוקות בין הצדדים, הן המשפטיות הן העובדתיות, על כן ולמען הנוחות, תוצג ההשתלשלות העובדתית כפי שזו נקבעה על ידי בית המשפט המחוזי לאחר שמיעת העדויות. יוער כבר עתה כי על חלק מן העובדות הצדדים חלוקים, אך לעת עתה די בהשתלשלות זו ולו רק לשם הבנת התמונה.
- בשנת 2007 ביקשה קבוצת אזורים למכור את בתי המלון, או את חלקם, שרכשה בשלהי שנת 2006. כוונותיה של קבוצת אזורים נודעו לחסן לאחר שגב' דנה קרייזלר (להלן:קרייזלר), שכיהנה תקופה בדירקטוריון חברת אזורים והייתה מקורבת לישעיהו בוימלגרין (להלן: בוימלגרין), בעל השליטה בקבוצת אזורים, סיפרה לחסן על כוונותיה של קבוצת אזורים למכור את המלונות. יוער כי קרייזלר לא הייתה זרה לחסן באותה העת, שכן הייתה גיסתו של ידידו של חסן, ישראל ועקנין (להלן: ועקנין) שהפגיש בין השניים; ושיתוף הפעולה בין קרייזלר לחסן הוביל לכך שחסן תיווך במספר עסקאות בשירות קבוצת אזורים. כך, לאחר שקרייזלר סיפרה לו על כוונותיה של קבוצת אזורים למכור את המלונות שבהחזקתה, ביקשה ממנו לשמש כמתווך בעסקת המכירה ולמצוא גורם שירכוש את זכויותיה של קבוצת אזורים בבתי המלון. חסן מצדו היה ער לכך שבשנת 2007 רכשה חברה מקבוצת מגדל יחד עם קבוצות נוספות 10% מהזכויות בחברת האם של מלונות פתאל, ואף הקימו איתה קרן להשקעה במלונות באירופה; ועל הרקע הזה סבר חסן כי בשל כניסת גוף איתן כמגדל למלונות פתאל, זו האחרונה עשויה להתאים לרכישת בתי המלון של קבוצת אזורים.
בסיועו של ועקנין, שהכיר אישית את דוד פתאל, בעל השליטה במלונות פתאל (להלן: פתאל), ארגן חסן את פגישת 2007 בין קבוצת אזורים לבין נציגים ממלונות פתאל. מצד מלונות פתאל נכחו בפגישה פתאל בעצמו; שחר עקה, סמנכ"ל הכספים במלונות פתאל; ועפר רפיח, הממונה על המיזוגים והרכישות. מצד אזורים נכחה קרייזלר וייתכן כי גם גורם נוסף; ככל הנראה לקראת סוף הפגישה הצטרף גם גיל טובול מנכ"ל בוימלגרין קפיטל (להלן: טובול). בפגישה הוצע למלונות פתאל לרכוש עשרה בתי מלון מתוך שניים עשר בתי מלון שהיו ברשותה של קבוצת אזורים. עם זאת, מכיוון שהתמחותה של מלונות פתאל היא בניהול בתי מלון, ארבעה בתי מלון מתוך העשרה לא היו רלוונטיים מבחינתה של מלונות פתאל, מאחר שאלה נוהלו על ידי חברת ניהול זרה באותה תקופה (להלן: סטארווד).
כשבעה חודשים לאחר פגישת 2007, בחודש דצמבר 2007, הציעה מלונות פתאל לקבוצת אזורים לרכוש ארבעה בתי מלון מאלה שהוצגו לה באותה פגישה, ב-69 מיליון דולר; ואולם, הצעה זו לא יצאה אל הפועל. בשלב זה, ניהלה קבוצת אזורים מגעים למכירת בתי המלון עם מספר גורמים אחרים. המשא ומתן המתקדם ביותר נוהל מול קבוצת משקיעים גלר-שיבולת (להלן: קבוצת שיבולת), ובמסגרתו אף נחתם הסכם שלפיו הקבוצה תרכוש 50% מאחזקותיה של אזורים תיירות בחמישה בתי מלון, וכן 50% מזכויות הניהול בשני בתי מלון נוספים – אלא שעל אף ההסכם, העסקה לא הושלמה. במצב דברים זה, חודש המשא ומתן בין קבוצת אזורים לבין מלונות פתאל, וזאת בין היתר בשל מעורבותם של מתווכים נוספים, אבנר קופל (להלן: קופל), עמוס לוזון, ופועלים שוקי הון בע"מ (להלן: פועלים שוקי הון) – אך מידת מעורבותם של אלה בעסקה לא נתבררה. במסגרת המשא ומתן הועלו מספר רעיונות לעסקה עתידית, עד שבסופו של יום הוחלט על המתווה שהשתכלל לכדי חוזה בחודש יולי 2009. על פי מתווה זה, קבוצת אזורים מכרה את מלוא אחזקותיה בחברת הבת אזורים תיירות, שהחזיקה ב-12 בתי מלון; 50% ממניות אזורים תיירות נמכרו למלונות פתאל, ו-50% לא.מ.א מלונות. יוער כי אין חולק על כך שחסן לא היה מעורב במגעים שבין מלונות פתאל לקבוצת אזורים מאז הפגישה שארגן, פגישת 2007.