החלטה
רקע כללי
המערער סובל מכאבי גב תחתון. בבדיקת CT של עמו"ש מותני מיום 10.9.07 אובחן סקרואיליאטיס ולחץ משמעותי על השק עקב פריצת דיסק והתעבות הליגמנטום בגובה L4-5, L3-4 [ראו תעודה רפואית מס' 29 בתיק הרפואי], ובבדיקת CT נוספת של עמו"ש מותני מיום 11.7.10 אובחן בלט דיסק אחורי עם מרכיב פורמינאלי עם לחץ על השורש השמאלי בגובה L4-5 [ראו מסמכים 93-94 בתיק הרפואי]. המערער טוען שהתחלואה הנ"ל מקורה בשירות הצבאי. בעקבות העובדה שקצין התגמולים דחה את בקשת המערער להכרה בזכויות לפי חוק הנכים (תגמולים ושיקום), [נוסח משולב] התשי"ט-1959 [להלן- חוק הנכים], הגיש המערער את הערעור נשוא החלטה זו.
להלן כמה עובדות הנתמכות במסמכים וכן בהודאת המערער בתצהירו:
המערער יליד שנת 1987.
המערער התגייס לשירות סדיר של בני ישיבות ביום 23.8.06 והשתחרר משירותו הסדיר ביום 22.8.10 [ראו מסמך 65 בתיק הרפואי].
כאשר התגייס המערער לצה"ל, נקבע לו פרופיל רפואי 97.
המערער סבל מעקמת בגב בטרם גיוסו. המערער דיווח בתצהיר שהגיש לקראת הדיון בערעורו כך: "פניתי לד"ר בלאט הוא שלח אותי לצילום בו נמצא רק עקמת בגב, דבר שהיה ידוע לי והוא כתב ללשכת הגיוס את האמור " [ראו סעיף 3 לתצהיר המערער מיום 20.9.12].
הוגשו לוועדה חוות דעת רפואיות כדלהלן:
חוו"ד של ד"ר נחשון שזר מטעם המשיב מיום 21.7.09 [להלן- חווה"ד הראשונה מטעם ד"ר שזר];
חוו"ד משלימה של ד"ר נחשון שזר מיום 11.10.10 (בעקבות קבלת חומר רפואי נוסף באשר למערער) [להלן- חווה"ד השניה מטעם ד"ר שזר] ;
חוו"ד מיום 1.6.11 של פרופ' גדעון מן, מטעם המערער [להלן- חווה"ד של פרופ' מן];
חוו"ד נוספת של ד"ר שזר מיום 19.8.11 בתגובה לחווה"ד של פרופ' מן [להלן- חוה"ד השלישית מטעמו של ד"ר שזר];
בבקשה להכרת זכות כנכה לפי חוק הנכים [ראו מסמך מס' 1 בתיק הרפואי], תיאר המערער את הנסיבות שהובילו למחלתו הנטענת כדלהלן: "בתאריך 15.8.07 היה מסע של 5 ק"מ ולאחר מכן 1 ק"מ אלונקות שחורות, בק"מ האחרון, תוך כדי נשיאת אלונקה, הרגשתי זרם חזק עובר בגב, לא יכולתי להמשיך. המפקד החליף אותי. הרופא שלח אותי ל-CT ונתגלה שיש לי בלט דיסק ופריצת דיסק". בטרם בדיקת המערער אצל קצין התגמולים, הגיש המערער תצהיר מיום 29.4.08 [ראו מסמך מס' 3 בתיק הרפואי] בו חזר המערער על הטענה הנ"ל ובו הוסיף לטענה הנ"ל אחרי המילים "המפקד שלי החליף אותי" את המילים הבאות: "וחברים למחלקה עזרו לי ללכת לאוהל לנוח כי אני לא יכולתי ללכת לבד" וכן הוסיף טענה נוספת לפיה "יצויין כי זו היתה הפעם הראשונה שביצעתי מסע אלונקות שחורות (ללא חילופים)".
על בסיס הבדיקות הרפואיות וטענותיו הנ"ל של המערער, התגלעה מחלוקת בין המומחים מטעם הצדדים, האם מקור התחלואה של המערער היה במסע האלונקות הנ"ל וכן מהטירונות (כטענת המומחה פרופ' מן), או שמא היה ביטוי קליני לתחלואה הנ"ל עוד לפני הגיוס ותחילת השירות הצבאי (כטענת המומחה ד"ר' שזר).
ד"ר שזר, המומחה מטעם המשיב, קבע בחוות דעתו הראשונה (שהיתה חוו"ד חלקית בלבד) ש"על פי המסמכים הרפואיים שבתיק הרפואי שלפני אין אישור להופעת כאבים באופן חריף תוך כדי מסע אלונקות. לדעתי, לאור רישום על כאבי גב תחתון לפני הגיוס ולאור הסיכוי הנמוך שממצאי ה-CT הינם תוצאה של מאמץ במסע אלונקות, יש לעניין זה חשיבות רבה בקביעת המלצה בתיק זה". לכן, ולצורך גיבוש המלצתו, ביקש ד"ר שזר מסמכים רפואיים נוספים. אכן, בעקבות קבלת המסמכים הנ"ל, גיבש ד"ר שזר את חוות דעתו המשלימה שהיתה חוות דעתו השנייה. בחוות דעת זו הוא כתב כדלהלן: "...בניגוד לדבריו, כאבים לא החלו באופן חריף בעקבות מסע, מספר חודשים לאחר גיוסו לצה"ל (על פי התצהיר המצורף לתיק, המסע היה בתאריך 15.8.07) , אלא מדובר על תלונות שנרשמו כבר שבועיים לאחר גיוסו וכהמשך לכאבים מהם סבל גם לפני גיוסו לצה"ל......לאור רישומים אלו ולאור הזמן הקצר בו נחשף למאמצים פיזיים בצה"ל, איני סבור שניתן לקשור את מצב הגב התחתון לתנאי השירות. בלטי דיסק שכיחים למדי גם בקבוצת גיל זו. אין קורלציה חד משמעית בין ממצאים אלו ובין הופעת כאבי גב תחתון, אולם בכל מקרה, במקרה שלפנינו קיים ביטוי קליני עוד לפני הגיוס ובהמשך מתחילת השירות הצבאי. בנוסף לכך, אין ברישומים הרפואיים אימות להופעה חריפה של כאב גב בעקבות מאמץ או אירוע כלשהו. לסיכום אני ממליץ לא להכיר בקשר בין מצב הגב התחתון ותנאי השירות".
פרופ' מן המומחה מטעם המערער, כתב בסיכום חוות דעתו כדלהלן: " כאבי הגב של התובע בטרם גיוסו זניחים ביותר, ואינם חורגים מהצפוי באוכלוסיה הרגילה. בהתאם ניתן לתובע פרופיל רפואי של 97 והוא שובץ ליחידת חי"ר לוחמת. ....בלטי דיסק, כפי שציין בצדק המומחה מטעם משרד הביטחון, אינם ממצא נדיר. פריצת דיסק, לעומת זאת, או פלישה עמוקה של הדיסק לתעלת המוצא של שורש העצב, אינם ממצאים ,תקינים, וודאי לא בגילו של התובע. .....שיעור נכותו של התובע 15%. להערכתי לא הוגן יהיה לקבוע כי נכות זו בחלקה מקורה בתקופה שטרם גיוסו......באם ישנה תרומה לנכות מהתקופה שלפני שירותו הצבאי הרי שאין חלקה של תקופה זו עולה להערכתי על אחוז בודד אחד".
בעקבות זאת כתב ד"ר נחשון חוו"ד מגיבה (חוו"ד שלישית) שאליה צירף אסמכתאות ממאמרים רפואיים; וכך כתב: "......בלטי דיסק שכיחים למדי גם בקבוצת גיל זו. לדוגמא, בעבודת מחקר בקבוצת מתגייסים א-סימפטומטיים, נמצאו בלטי דיסק בחמישית מהנבדקים. השכיחות גבוהה יותר בקרב נבדקים סימפטומטיים. בנוסך לכך.....הוכח, שבניגוד לסברה שהיתה רווחת, אירועים טראומטיים מינורים אינם משפיעים על תחלואה של הגב התחתון. יתר על כן, הוכח שבניגוד לסברה שהיתה קיימת, על פיה מאמץ פיזי וחבלות גורמות לתחלואה בדיסקיות, מדובר בראש וראשונה במחלה שבסיסה הוא גנטי. ........מחלת עמוד השדרה של מר אברמסון באה לידי ביטוי סימפטומטי עוד לפני גיוסו לצה"ל. מייד עם החשיפה למאמץ ניכרת החמרה בסימפטומים, כפי שצפוי במקרה זה, אולם אין בכך כדי להצביע על החמרה ברמה האנטומית פתולוגית. מסיבה זו, הפחתה בעומס הפיזי צפויה להביא להביא להקלה בסימפטומים.....".
הנושא העיקרי שיש להחליט עליו בערעור זה הוא: האם הממצאים שנמצאו אצל המערער בשתי בדיקות ה-CT המוזכרות בסעיף 1דלעיל נבעו מהטירונות וממסע האלונקות שנזכר לעיל או שמא הם חלק מתמשך מתהליך סימפטומאטי שהחל אצל המערער ללא קשר עם השירות הצבאי?
לאחר ניתוח חוות הדעת (הן בכתב והן בע"פ) של שני המומחים הנ"ל לרבות חקירתו הנגדית של המערער עצמו ועדיו ולאחר עיון בתיקו הרפואי הגענו למסקנה שאין לקשור בין התחלואה שממנה סובל המערער לבין שירותו הצבאי לרבות מסע האלונקות הנטען; להלן הטעמים למסקנה זו.