ת"ק
בית משפט לתביעות קטנות הרצליה
|
29997-12-09
13/04/2010
|
בפני השופט:
שלמה פרידלנדר
|
- נגד - |
התובע:
דוד אברהמוב
|
הנתבע:
1. צחי ר ווה 2. בנק המזרחי טפחות בע"מ
|
פסק-דין |
פסק דין
לפניי תביעה לפיצוי בגין הפסדי השקעות של התובע בעקבות השקעה בקרן שנחזתה כסולידית והוברר שהיא אינה כזאת.
התובע טוען כי הקרן הוצגה בעיניו כסולידית והוא לא עודכן בדבר השינוי במדיניותה.
הנתבעים טוענים כי לא נתנו לתובע ייעוץ, אלא רק מסרו לו מידע לפי בקשתו, וזאת על פי מיטב המידע שהיה ברשותם, והם אינם נושאים באחריות אם הוברר בדיעבד כי עקב שיהוי בהעברת המידע ע"י צדדים שלישיים המידע לא היה עדכני.
משעליי להכריע בין הגירסאות והעמדות, אומר כלהלן:
אני מעדיף את גירסת התובע כי לא הוסבר לו די הצורך על השינוי במדיניות ההשקעה של הקרן, והשלכותיו על אי התאמתה לצרכיו ולהעדפותיו.
אני סבור כי היתה בענייננו, ואולי גם במקרים מקבילים אחרים, עמימות בדבר קו התיחום שבין מתן מידע אודות חלופות השקעה, לבין ייעוץ בענייני השקעות.
לא בכדי הקפיד המחוקק וחייב את הבנקים בנוהל מאוד מדוקדק של ייעוץ, לרבות תיעודו. לפיכך, בהקשרים של עמימות, כאשר היתה זו בחירתו של הבנק שלא לסווג את התקשורת עם הלקוח כייעוץ, ועל כן לא לנהוג בה, לרבות לענין התיעוד, כבייעוץ – גרם למעשה הבנק נזק ראייתי ללקוח בדבר תוכנה המדוייק של התקשורת, וגם מטעם זה העדפתי את גירסתו בדבר תוכן התקשורת כאמור לעיל.
כמו כן, במסגרת היחסים החוזיים של הבנק עם הלקוח, המידע שמוסר הבנק ללקוח הוא חלק מן השירות, ואם המידע מתברר כבלתי נכון – יש בכך משום 'אי התאמה', כמובנה בדיני החוזים, וזאת אפילו אין בכך משום רשלנות.
לפיכך, במקרה של אי התאמה כאמור, ראוי להטיל את העלות על הבנק, שבידיו הכלים להבטיח, ולחלופין לשפר במידת האפשר, את אמינות המידע ועדכניותו.
יחד עם זאת, לא ניתן להתעלם מכך שבתקופה הרלבנטית היה משבר כלכלי עולמי, ועל כן הפסדו של הלקוח צריך להיות מכומת, במסגרת 'דוקטרינת העמימות הסיבתית', על יסוד ההנחה כי לולא היה משקיע בקרן הספציפית הזאת, היה משקיע בקרן ספציפית אחרת, שאין לדעת מה היה עולה בגורלה בתקופה סוערת זו, אף כי יש להניח שההפסדים היו קטנים יותר, ככל שאכן מדובר בקרן סולידית יותר.
כמו כן, הן משיקולי מדיניות צרכניים והן משיקולי אשם תורם, יש לצפות מלקוח לעקוב אחר השקעותיו, ולהיות עירני ביחס להתפתחויות. ככל שנצברו ההפסדים, נוצרה ציפיה מסוימת כלפי התובע לשנות את ההשקעה.
אני סבור כי פיצוי בסך 13,000 ₪ (כשני שליש מן ההפסד, בתוספת פיצוי כללי) יהיה פיצוי ראוי בנסיבות הענין, כשהוא כולל גם הוצאות, טרחה, בזבוז זמן ועגמת נפש.
הסכום ישולם תוך 30 יום, שאם לא כן יישא הפרשי הצמדה וריבית פיגורים מהיום.
ניתנה והודעה היום כ"ט ניסן תש"ע, 13/04/2010 במעמד הנוכחים.
שלמה פרידלנדר, שופט
הוקלד על ידי: רבקה לבני