החלטה
בפניי בקשה לפטור מערבון.
המבקש הגיש ביום 1.1.13 ערעור על פסק דין שניתן נגדו ביום 8.5.12 במסגרת ת"א 8560/07 (כב' השופט ע' שחם) (להלן- פסק הדין). בד בבד, הגיש המבקש בקשה לפטור מערבון.
לטענת המבקש, מצבו הכלכלי קשה. הוא טוען כי הוא מובטל וכי אין לו חשבון בנק. עוד הוא טוען, כי רכושו נמצא בהליכי כינוס נכסים. הוא מציין כי מצבו הבריאותי הנפשי קשה. הוא ממשיך וטוען, כי אמנם מאישור המסירה שצירף המשיב עולה כי פסק הדין נמסר לבא כוחו, מר נפתלי ורצברגר (להלן- עו"ד ורצברגר), ביום 9.5.12, ברם, האחרון פוטר על ידו ופסק הדין לא התקבל לידיו במועד האמור. הוא טוען כי הוא קיבל את פסק הדין ממזכירות בית המשפט רק ביום 30.12.12, ולפיכך אין לדחות את הערעור שבכותרת מחמת איחור בהגשתו.
לטענת המשיב, פסק הדין נשלח בפקס ובדואר רשום לבא כוחו של המבקש דאז, עו"ד ורצברגר, יום לאחר מתן פסק הדין באמצעות פקס ואף בדואר רשום, מספר ימים לאחר שניתן. הוא מציג בהקשר זה אישור מרשות הדואר לפיו פסק הדין התקבל ליעדו, ביום 14.5.12. המשיב מכחיש מכל וכל את טענת המבקש לפיה פיטר את עו"ד ורצברגר מייצוג לפני מתן פסק הדין או בסמוך לאחריו, לראיה הוא מציין, כי כבר ביום מתן פסק הדין הגיש עו"ד ורצברגר בשם המבקש וכבא כוחו, בקשה למתן רשות תגובה שנדחתה על ידי בית משפט קמא. למעלה מן הנדרש, הוא מציין, כי לא רק בתיק נשוא ערעור זה המשיך עו"ד ורצברגר לייצג את המבקש נכון למועד פסק הדין, אלא גם בתיקים נוספים. הוא מאשר כי בשלב מסוים הפסיק עו"ד ורצברגר לייצג את המבקש, אולם בקשה לשחרור מייצוג הוגשה לבית המשפט לענייני משפחה, ביום 12.6.12, דהיינו, כחודש ימים לאחר שניתן פסק הדין, כאשר עד למועד זה המבקש לא הגיש ערעור על פסק הדין, ותחת זאת בחר משיקוליו שלו, לפעול בניגוד לדין ולהגיש את הערעור כשבעה חודשים לאחר שניתן.
אשר לערבון, המשיב טוען כי בבעלות המבקש נכס מקרקעין ברח' אפרתה 20 בירושלים הידוע כגוש 30115 חלקה 27, תת חלקה 15 (להלן- נכס מקרקעין). הוא מוסיף וטען כי המבקש אינו נוהג לכבד פסיקת הוצאות וכי אף בהליך נשוא הערעור דנן לא שילם המבקש למשיב את ההוצאות בהם חויב. לבסוף הוא טוען כי סיכויי הערעור שהוגש, נמוכים.
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה למתן פטור מערבון להתקבל באופן חלקי.
על המבקש פטור מערבון מוטל הנטל להציג תשתית ראייתית מלאה בדבר מצבו הכלכלי אשר תצדיק מתן פטור מערבון (דנ"א 1952/02 יהושוע בן ציון נ' מפרק בנק א"י בריטניה, תק-על 2000(2) 429). בנוסף, על המבקש להוכיח כי סיכויי הליך הערעור אותם יזם גבוהים. המדובר בשני תנאים מצטברים ודי בכך שאחד מהם אינו מתקיים על מנת להצדיק סירוב לבקשה לפטור (בש"א 1528/06 לרנר נ' כונס הנכסים הרשמי (2007)).
מן החומר שבפניי עולה, כי המבקש מטופל אצל פסיכיאטר במרכז הקהילתי לבריאות הנפש בבית חולים הרצוג משנת 2010 עקב התקפי זעם בלתי נשלטים (ראו מכתבה של העובדת סוציאלית, הגב' יהודית נתן, וכן את מכתבו של הפסיכיאטר ש' שטרוסברג, אשר צורפו לבקשתו של המבקש למתן פטור מתשלום ערבון). עוד עולה כי, למבקש 9 תיקים בלשכת ההוצאה לפועל וחובות כוללים נכון לשנת 2007, בסכום העולה על 159,000 ₪. המבקש אף מוגדר בלשכת ההוצאה לפועל כחייב מוגבל באמצעים.
איני מקבל את טענת המשיב לפיה למבקש יש נכס מקרקעין על שמו. מנסח הטאבו שצירף המבקש לתשובתו לתגובת המשיב לבקשה עולה, כי הנכס האמור נמכר בשנת 2004, וראש ההוצאה לפועל בהחלטתה מיום 7.1.07 לא מצאה לנכון לשנות בעקבות כך את צו התשלומים. לכל האמור, אוסיף כי המבקש אינו מיוצג על ידי עורך דין פרטי ויש אף בכך להראות שמצבו הכלכלי הינו קשה.
אשר לסיכויי הליך הערעור, מן החומר שבפניי עולה כי פסק הדין ניתן ביום 8.5.12. לפי תקנה 397 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד- 1984 (להלן- התקנות), המועד להגשת ערעור בזכות על פסק דין הוא תוך 45 ימים. פסק הדין נשלח לבא כוחו של המבקש בפקס ביום 9.5.12 הוא הגיע ליעדו ביום 14.5.12 (ראו אישור מסירה שצורף לתגובת המשיב). עוד עולה מהחומר שבפניי, כי עו"ד ורצברגר המשיך לייצג את המבקש במועד מתן פסק הדין ואף לאחריו. המשיב הפנה בהקשר זה לבקשת רשות תגובה שהוגשה על ידי עו"ד ורצברגר כבר ביום מתן פסק הדין ביום 8.5.12. מהבקשה האמורה ניתן ללמוד באופן מובהק על כך שבמועד מתן פסק הדין המבקש עדיין היה מיוצג. הוא גם הפנה לבקשת שחרור מייצוג שהוגשה על ידי עורך ורצברגר בבית משפט לענייני משפחה רק ביום 12.6.12, דהיינו, כחודש לאחר מתן פסק הדין. המבקש לא התמודד עם טענות אלה בתגובתו. בנסיבות אלה ברור שסיכויי הערעור להתקבל אינם גבוהים .
יחד עם זאת, נוכח מצבו הכלכלי הקשה של המבקש, מהות ההליך ומיהות המבקש, וכן גובה ההוצאות הצפויות (לנוכח הסכום שנפסק בביהמ"ש קמא) נחה דעתי, כי יש להעמיד את הערבון, על סך מתון של 3,000 ₪. הערבון יופקד, אפוא, תוך 14 ימים מהיום, שאם לא כן הערעור יירשם לדחייה.
אין באמור בהחלטה זו כדי למנוע מהמשיב לטעון טענותיו לענין האיחור בהגשת הערעור במסגרת טיעוניו בפני המותב שידון בערעור.
בנסיבות העניין, אין צו להוצאות.
המזכירות תשלח ההחלטה לצדדים.
ניתנה היום, י' אדר תשע"ג, 20 פברואר 2013, בהעדר הצדדים.
ראובן שמיע, רשם
ניתנה היום, י' אדר תשע"ג, 20 פברואר 2013, בהעדר הצדדים.