פסק דין
בפנינו ערעור על החלטת הוועדה הרפואית לעררים (נכות כללית) מיום 21.2.10 (להלן: "הוועדה"). וועדה זו דחתה את עררה של המערערת לאחר בדיקתה, בתחום הנפשי ובתחום האורטופדי, ואת יתר טענותיה דחתה לאחר שלא התייצבה לאבחון רפואי מטעם המשיב בפני פנימאי, נוירולוג ורופא עיניים.
טענות ב"כ המערערת:לטענת ב"כ המערערת, כפי שהועלו בנימוקי הערעור ובדיון שהתקיים ביום 16.2.11, בהחלטת הוועדה נפלו פגמים משפטיים , ויש להחזיר את התיק לדיון בוועדה. טענותיה העיקריות של המערערת הינן כדלהלן:
המערערת לא הוזמנה כדין בפני המומחים המייעצים מטעמה, ולא היה מקום לסכם את דיוני הוועדה מבלי שהתקבלו בידיה חוות דעת היועצים הרפואיים. מן הראוי כי בנסיבותיה האישיות של המערערת, תינתן לה הזדמנות להתייצב בפני היועצים הרפואיים מטעם הוועדה בטרם תינתן החלטה בערר; בעניין זה הוסיפה המערערת כי המשיב לא הוכיח את משלוח ההזמנות ליועצים הרפואיים ועל כן לא עומדת לו החזקה שבסעיף 57 ג' לפקודת הראיות. כמו כן לשיטת המערערת היה על המשיב להגיש תעודת עובד ציבור כדי להוכיח את משלוח המכתבים והוא לא עשה כן;
נוכח המסמכים הרפואיים והואיל והמערערת הייתה בבירור בתחום הגנטי, לא היה מקום לדחות את הערר בתחום הנפשי;
הוועדה לא בדקה את המערערת בתחום האורטופדי ולא נימקה את החלטתה בעניין זה;
עיקר טיעוני ב"כ המשיב:
הוועדה התכנסה על מנת לסכם את הערר לאחר שנשלחו למערערת שני זימונים לאבחון רפואי והיא לא התייצבה. הזימונים האמורים נשלחו למערערת לאותה כתובת אליה נשלחו זימונים והחלטות קודמות. אותה כתובת מופיעה גם על גבי הערר שהוגש לוועדה וגם על גבי מסמכי קופ"ח שהציגה המערערת לוועדה;
למשיבה עומדת חזקה כי דואר שנשלח על ידה הגיע ליעדו. טענת המערערת בעלמא כי לא קיבלה את הזימונים אינה סבירה.
לא נפלה כל טעות משפטית בהחלטת הוועדה.
4. דיון והכרעה:
א.כידוע, החלטת הוועדה לעררים ניתנת לערעור בפני בית הדין האזורי לעבודה בשאלה משפטית בלבד וזאת בהתאם לאמור בסעיף 213 לחוק הביטוח לאומי (נוסח משולב) התשנ"ה – 1995.
ב.במסגרת סמכותו של בית הדין לדון ב"שאלה משפטית" בלבד בוחן בית הדין האם טעתה הועדה בשאלה שבחוק, חרגה מסמכותה, שקלה שיקולים זרים, או התעלמה מהוראה המחייבת אותה (עב"ל 10014/98 יצחק הוד-המל"ל, פד"ע לד 213). לאור זאת נבחן את רכיבי הערעור, אחד לאחד.
ג. דחיית הערר בתחום הנפשי:לשיטת המערערת, הוועדה טעתה בדחיית הערר בתחום הנפשי, וזאת מאחר שהמערערת הייתה בבירור גנטי, והיה מקום להמתין להשלמתו בטרם תדחה את הערר בעניין זה. אין לקבל טענה זו של המערערת. כפי שניתן לראות בבירור מפרוטוקול ישיבת הוועדה, החלטתה הוועדה לעניין זה, הינה ברורה, ומנומקת היטב. כמו כן, הבירור הגנטי המדובר הוזכר בהקשר לטענותיה האחרות של המערערת בגינן כאמור לעיל, היא הופנתה לאבחון רפואי.זאת ועוד, תפקידה של הוועדה לקבוע את נכותה של המערערת על פי המסמכים הרפואיים שהוצגו לה, ובמקרים בהם היא סבורה כי זקוקה להתייעצות נוספת (והמדובר בשיקול דעת רפואי, שבית הדין אינו נוהג להתערב בו), היא רשאית לעשות כן, כפי שאכן עשתה בענייננו. בנסיבות אלו, , לא נפלה בהחלטת הוועדה בתחום הנפשי, כל טעות המצדיקה את התערבות בית הדין, וערעורה בעניין זה נדחה.
לעניין התחום האורטפדי: בתלונותיה של המערערת בפני הוועדה התלוננה המערערת על כאבים בגב, על הקרנה לרגליים וכי היא נופלת הרבה. הוועדה דחתה את עררה בתחום האורטופדי, מבלי להתייחס לטענותיה כלל ומבלי לנמק, וכל אשר קבעה הוא כי:"אין נכות אורטופדית". בכך טעתה הוועדה ויש להשיב את עניינה של המערערת לוועדה בעניין זה.
לעניין קביעות הוועדה בתחום הפנימי, נירולוגיה ועיניים :כאמור, הוועדה דחתה את ערעורה של המערערת בתחומים אלו – בשל אי התייצבות. כידוע, מי שהוזמן כדין ולא התייצב לוועדה - רשאית הוועדה לדחות את הערר/התביעה שהגיש, ובלבד שהזימונים נשלחו לפי הכתובת שמסר. בעניין שבפנינו, אין חולק כי למערערת היה עניין של ממש להגיע לוועדה, שהרי עניינה שלה תלוי בהופעתה בפניה, לכן תמוהה העובדה שלא הופיעה לדיון בעניינה. לטענת בא כוחה, המערערת לא התייצבה, כיוון שלא קיבלה הזמנות, וכי לו הייתה מקבלת – הייתה מופיעה, כפי שהופיע בוועדה שדנה בעניין הנפשי. לדבריו, בכתובת נשוא ההזמנה נפלה טעות על ידי המשיב, כשצוינה כתובת "עטרות 0" לפני ציון הת.ד., ויתכן שהסימון "0" הטעה את פקיד הדואר. לעניין זה מתעורר ספק – אף כי ספק קל – שמא אכן בשל הטעות, והוספת הסיפרה "0" ליד המילה "עטרות", נגרם שיבוש בהמצאת המכתבים אליה: שיבוש אשר בשלו לא קיבלה את דבר הדואר- (כשעל המכתב לא נרשם כי נשלח בדואר רשום). ולעניין זה ר' עב"ל 27/03 המוסד לביטוח לאומי – אליאס חזן, מיום 2/6/04.לאור הספק שהתעורר (ומשמדובר בהליך בו אין בית הדין שומע עדויות) ולאור העניין שהיה לה כן להגיע לוועדה, נראה כי ראוי שספק זה יפעל לטובת המערערת, מה גם שההשלכה של דחיית הערעור בשל אי ההתייצבות, יכולה לגרום לה לאיבוד זכויותה לתקופה מתמשכת. לאור זאת יש מקום להחזיר את התיק לוועדה, על מנת שתשוב ותזמן את המערערת בתחום הפנימי, הנוירולוגי והעיניים.
סוף דבר:לאור האמור לעיל – יוחזר התיק לוועדה, על מנת שתתייחס לתלונותיה של המערערת בתחום האורטופדי, ותנמק החלטתה. כמו כן תוזמן התובעת לוועדה על מנת שתיבדקנה תלונותיה בתחום הפנימי, הנוירולוגי והעיניים.למען הסר ספק, הזימון יבוצע באמצעות בא כוחה.אין צו להוצאות.
ניתן היום, י"ח אדר ב תשע"א, 24 מרץ 2011, בהעדר הצדדים.