מאת: עו"ד צפריר טל
לפסק הדין בעניין אוחיון נ' ענבל אור - עתיד המגורים של ישראל בע"מ
כמו רבים מאיתנו, אדם מצא עצמו מופצץ בהצעות שיווקיות "מפתות" מחברת הנדל"ן של היזמת ענבל אור, אף שמעולם לא פנה אליה ולא אישר לה לשלוח לו מסרונים. בניגוד לרובינו החליט האדם לפנות לבית המשפט ולבקש את הפיצוי המגיע לו בחוק: 1,000 שקל לכל מסרון שנשלח בניגוד לרצונו. עכשיו תחשבו, כמה מסרונים ודוא"ל זבל אתם מקבלים ביום בניגוד לרצונכם, ותכפילו ב-1,000 להודעה.
פסק הדין של השופטת אוסילה אבו-אסעד, אשר ניתן לאחרונה אינו מותיר מקום לספק: משלוח מסרונים שיווקיים למי שלא ביקש זאת או למי שהביע במפורש את רצונו, באמצעות מסרון חוזר, כי לא יישלחו אליו מסרונים נוספים הינו בניגוד לחוק ומקבל המסרונים זכאי לפיצוי בגין כל מסרון בלתי רצוי שנשלח אליו.
התובע, כאמור, קיבל מסרונים פרסומיים בניגוד לרצונו. הוא אף הודיע כי איננו מעוניין במסרונים אולם החברה המשיכה לשלוח אליו מסרונים לפעמים יותר מאחד ליום.
החברה טענה כי משלוח המסרונים היה תוצאה של תקלה טכנית בגינה לא טופלה בקשת ההתנתקות כראוי. השופטת אבו-אסעד דחתה את הטענה כבלתי רלוונטית, שכן הנזק כבר נגרם.
השופטת קבעה שיש לראות בחומרה את העובדה שהתובע מעולם לא פנה בבקשה מפורשת לקבל מסרונים, ואף המשיך לקבל מסרונים לאחר שהביע את רצונו כי לא ישלחו אליו.
עם זאת, קבעה השופטת שפיצוי מקסימלי של 1,000 שקל למסרון ייפסק רק במצבים מסוימים, שמקרה זה אינו נמנה עליהם, ולכן זכה התובע ב- 2,000 שקל לאחר שנקבע שקיבל ארבעה מסרונים שלא כדין, כלומר, 500 שקל למסרון.
כל מקרה כזה המגיע לפתחו של בית המשפט הינו תוצאה של העובדה שאנחנו, כמדינה, איננו מקדשים את הזכות לפרטיות כזכות חוקתית הנובעת מחוק יסוד כבוד האדם. הפרטיות שלי ושלך היא קודש. המידע האישי שלנו, כולל מידע פיננסי, הרגלי צריכה, ובוודאי פרטי ההתקשרות שלנו הם נחלתנו הפרטית ואין לאחר רשות לעשות בהם שימוש, בוודאי שלא למטרות רווח.
השאלה הגדולה שנשארה פתוחה בפסק הדין הינה ממי רכשה חברת "ענבל אור - עתיד המגורים של ישראל" את מספרי הטלפון אליהם היא נוהגת לשלוח מסרונים? קיימת היתכנות כי הן מוכר מאגר המידע והן המשתמשים בו עוברים על חוק הגנת הפרטיות ומבצעים בכך עבירות פליליות ועוולות אזרחיות.
אם אתם מוטרדים על ידי מסרונים או אפילו על ידי פניות טלפוניות הכוללות הקלטה של מישהו שמנסה למכור לכם משהו יש לכם זכות תביעה. מומלץ לתעד באופן מדויק ככל הניתן כל פניה ופניה, שכן כמה שיותר פניות פירושן יותר פיצוי. כמו כן מומלץ לתבוע לא רק את הפונה עצמו אלא גם את הגורם שמסר לו את פרטיכם.
אם אתם משווקים המעוניינים לשלוח מסרונים או מיילים ללקוחות פוטנציאליים, פנו לייעוץ משפטי אשר יבטיח שאתם מקיימים את הוראות חוק התקשורת ותקנותיו, שאם לא כן, אתם עלולים למצוא עצמכם עומדים לא רק בפני תביעה אזרחית, אלא אף בפני כתב אישום פלילי אשר יכול להביא לעונש של עד 3 שנות מאסר.
לפסק הדין בעניין אוחיון נ' ענבל אור - עתיד המגורים של ישראל בע"מ
* עו"ד צפריר טל עוסק בדיני צרכנות ותיירות.
**הכותב לא ייצג בתיק.
***המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
למדור: צרכנות
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.