- דיני חוזים
- מומחים לדין הזר
- ייפוי כוח מתמשך
- משפט מסחרי
- הדין האמריקאי
- דיני תעופה
- מטבעות דיגיטליים
- אשרות עבודה
- הדין הסיני (China Law)
- דיני עבודה
- ביטוח
- פלילי
- מקרקעין ונדל"ן
- דיני צרכנות ותיירות
- קניין רוחני
- דיני משפחה
- דיני חברות
- הוצאה לפועל
- רשלנות רפואית
- נזקי גוף ותאונות
- תקשורת ואינטרנט
- מיסים
- תעבורה
- חוקתי ומנהלי
- גישור ובוררויות
- צבא ומשרד הבטחון
- ביטוח לאומי
- תמ"א 38
- פשיטת רגל
- תביעות ייצוגיות
- לשון הרע
- דיני ספורט
- אזרחויות ואשרות
- אזרחות זרה ודרכון זר
- ירושות וצוואות
- נוטריון
תביעה לאפשר לכונס הנכסים לחתום בשם הנתבע על מסמכים שיאפשרו קבלת פטור ממס שבח במכירת דירת מגורים
|
תמ"ש בית משפט לעניני משפחה ראשון לציון |
44750-08
6.12.2009 |
|
בפני : ד"ר ורדה בן שחר |
|
| - נגד - | |
|---|---|
|
: עו"ד יחיאל ווינברג - כונס נכסים עו"ד דיבון עידו מאיר |
: 1. ש. ה. 2. מנהל מיסוי מקרקעין ת"א |
| פסק-דין | |
זוהי תביעה למתן צו עשה אשר יאפשר לכונס הנכסים לחתום בשם הנתבע על המסמכים אשר יאפשרו קבלת פטור ממס שבח במכירת דירת מגורים.
רקע עובדתי:
1.בתאריך 17/5/98 ניתן פסק דין במסגרת מ.א. 1828/94 בביהמ"ש המחוזי בת"א המחייב את הנתבע לשלם מזונות עבור התובעת ועבור ילדיה.
2.הנתבע סירב לתת לתובעת גט פיטורין ואף סרב לשלם מזונות.
3.בהיותו סרבן גט, ריצה הנתבע מאסר של 3 שנים.
4.לאור סירוב הנתבע לשלם לתובעת ולילדיו עבור מזונותיהם בהתאם לפסק הדין נפתח תיק הוצאה לפועל 01-00318-95-9, במסגרתו מונה עו"ד יחיאל ווינברג ככונס נכסים על זכויותיו של הנתבע בנכס מקרקעין שבשכונת נווה צדק (להלן המקרקעין) ובשלב מאוחר יותר משגדלו החובות בתיק, גם למוכרן. (ראה: החלטת ראש ההוצל"פ מתאריך 17/5/95 ומיום 18/12/01).
5.בתאריך 10/7/07 נמכרו המקרקעין במסגרת תיק ההוצל"פ, וניתן אישור למכר ע"י ראש ההוצל"פ.
6.בגין מכירת הנכס, הוגשה בקשה לקבלת פטור ממס שבח על פי ס' 49ב(1) לחוק מיסוי מקרקעין, במטרה שתיוותר בידי התובעת וילדיה תמורה גדולה יותר מהמכירה (מדובר בסכום של 165,000 ש"ח. הנתבע מסרב לחתום על הבקשה.
7.התובענה הוגשה לראשונה כהמרצת פתיחה אליה צורף כמשיב מנהל מיסוי מקרקעין. מאחר והצדדים לה הם בני משפחה, היא הועברה לבית משפט זה. נציג המדינה טען שהוא איננו צד לתובענה. הוא הגיש את עמדתו וטען שכל החלטה של בית המשפט תהייה מקובלת עליו וביקש להשתחרר מהמשך הדיונים. בית המשפט נעתר לבקשתו.
8. עמדת מנהל מס שבח היא שהפטור הוא פטור אישי אשר ניתן לבעל הזכויות במקרקעין, לאחר שמכר את זכויותיו, דיווח עליהן לפקיד הרישום והגיש בקשה לפטור. על ההחלטה של מנהל מיסוי מקרקעין לאחר שהוא דן בבקשה ניתן לערור. זוהי הדרך שקבע המחוקק ולא ניתן לעקוף אותה בדרכים אחרות. הזכות שהוענקה לכונס הנכסים מכח צוו המינוי שקיבל מראש ההוצל"פ היא למכור את הנכס והיא אינה כוללת מעצם טבעה את הסמכות לבקש פטור ממס שבח.
טענות כונס הנכסים:
1. הנתבע איננו משתף פעולה לאורך כל ההתנהלות בין הצדדים. ישנו הבדל משמעותי בתמורה שתתקבל ממכירת המקרקעין לאחר קבלת הפטור. הכונס על פי הוראת בית משפט עשה מאמצים לאתר את הנתבע בכתובתו העדכנית אך הנתבע איננו משתף פעולה ולא ניתן לאתרו.
2. הזכות לפטור איננה זכות אישית כי אם זכות יחסית של החייב, שמימושה תיבחן בכפוף לנורמות תום הלב וחובת הקטנת הנזק של החייב. דהיינו, מימוש הפטור ייבחן לאור סיבת סירובו של החייב לבקש את הפטור.
3. הנתבע מסרב לשתף פעולה עם הכונס בחוסר תום הלב ומפר בכך את חובתו להקטנת הנזק דבר הגורם נזק קשה לנושי הנתבע אשר אמורים לגבות את חובם ממכירת המקרקעין. כל מטרתו של הנתבע היא לגרום נזק.
הדיון המשפטי
ס' 49א(א) לחוק (שבח מכירה ורכישה ) תשכ"ג 1963 קובע את הזכאות לפטור מס שבח בעת מכירת דירת מגורים:
"מוכר, המוכר את כל הזכויות במקרקעין שיש לו בדירת מגורים מזכה, שלגביה נתקיימו התנאים האמורים בפרק זה, יהיה זכאי, על פי בקשתו שתוגש במועד הגשת ההצהרה לפי סעיף 73, לפטור ממס במכירתה"
דהיינו בעל הזכות הוא המוכר .
הבעייתיות מתעוררת כאשר המכירה מתבצעת לא ע"י בעל הזכות עצמו אלא ע"י בעל תפקיד כגון כונס נכסים, מנהל עיזבון וכו' ובעל התפקיד מעוניין להשתמש באפשרות לקבלת הפטור ממס, בעוד הבעלים מתנגד לכך או שאיננו משתף פעולה.
התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:| הודעה | Disclaimer |
|
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי. האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר. |
|
