ת"א 59836-01-14 מנורה חברה לביטוח בע"מ ואח' נ' משרד הפנים/נציבות כבאות והצלה ואח'

: | גרסת הדפסה
ת"א
בית משפט השלום חיפה
59836-01-14
11.12.2016
בפני השופט:
אהרון שדה

- נגד -
מבקשים:
מנורה חברה לביטוח בע"מ
משיבים:
1. משרד האוצר/המשרד הראשי
2. משרד הפנים
3. משרד הפנים/נציבות כבאות והצלה
4. הפניקס חברה לביטוח בעמ
5. רשות הטבע והגנים ירושלים
6. הכשרה חברה לביטוח בע"מ
7. מגדל חברה לביטוח בע"מ
8. המשרד לביטחון פנים
9. הרשות הארצית לכבאות והצלה
10. הראל ביטוח ופיננסים
11. מועצה איזורית חוף הכרמל
12. כפר האמנים אגודה שיתופית להתיישבות בעין הוד בע''מ

החלטה
 

 

לפני הודעת התובעת על כך שאין נכונות מצד המדינה לסיים את התיק בהסדר וכי מבוקש לזמן בעל סמכות ממשרד החשב בכללי ע"מ שייתן הבהרות ובכך לחסוך "עשרות דיונים" ו"עשרות עדים".

 

הנני לבשר כי לא זה יקרה ולא זה יקרה. אינני נוהג לזמן בעלי סמכות על מנת להוכיחם או להפעיל עליהם לחץ כלשהו, זכותם של אנשי האוצר להחזיק בדעתם ובעמדתם גם אם זו נוגדת את דעתי ועמדתי, אשר ל"עשרות העדים" ו"עשרות ישיבות"? לא יקרה , מדובר בתיק שיבוב מתון וחסר כל חשיבות אמיתית שיחל ויסתיים במועד אחד והצדדים יערכו בהתאם.

 

התנהלות המדינה בתיק זה מעלה תמיהות, החלטתי מיום 18.8.16 לא הועילה במאום, הגם שבדיון האחרון הביעה התובעת נכונות להגיע להסדר המדינה היא זו שעומדת משום מה על ניהול ההליך ואם כך הדבר אזי שהמדינה תוציא כספים על ניהול התיק, שנציגיה יתאמצו ושתישא היא במלוא הסיכון הטמון בתיק ואם סיכון זה יתממש, היא תשלם לא בהסדר ולא במסגרת "תקציב מיוחד" אלא במסגרת פסק דין, כנראה שכך נוח לה יותר.

 

הדברים הם יותר מאשר תמוהים כאשר הצעתי שניתנה לצדדים בדיון האחרון חתכה ועמוק בסכום הפיצוי הנתבע.

 

התיק כאמור לא יקבל "עשרות מועדים" גם לא עשרות עדים כפי שעולה מהודעת התובעת והוא יסתיים ביום אחד. מדובר בתיק שיבוב בסכום נמוך (לא שונה מתיק שיבוב שגרתי בגין תאונה למשאית למשל), עצם העובדה שהנושא מוגדר כ"שריפה בכרמל" איננו עושה שום רושם מיוחד ולא אאפשר להקצות לתיק זה משאבים כבירים על חשבון הציבור, השריפה גרמה די והותר נזק גם ללא בזבוז משאבים על ניהול תיקים בין המדינה לחברת ביטוח.

 

אין הרבה מה "לנהל" בתיק זה, השריפה ארעה על כך אין וויכוח, מבקר המדינה כמו גם אחרים ערכו דוחות מפורטים שעל משקלם בהליך שיפוטי אולי אפשר להתווכח אם כי לא צריך, המדינה ושלל הגופים הנוגעים בדבר הכירו בחבותם והסכימו לשלם לחברות ביטוח אחרות, גם אם בפשרה, חזקה כי מי שמשלם סכומי עתק בפשרה ומוציא אותם מכיסו של הציבור, מאמין כי יש לו סיכון של ממש ולהזכיר שבתיק זה כל שנדרש היא עמידה בנטל השכנוע בהסתברות של 51%.

 

גישה זו הננקטת על ידי איננה גישה בה אני נוהג בשאר התיקים המתנהלים בפני, אך יש מקרים קיצוניים שבהם על השופט, האחראי על משאבי לשכתו שהם כל כולם משאבי הציבור לעשות מעשה ולצמצם ככל שניתן עמידה סתמית ובלתי מובנת על זכויות לכאורה.

 

נפסק בעבר שאין לנהל הליך משפטי בכל מחיר, בוודאי לא כשהנושא כבר נדון ואף הוכרע גם אם בפשרה (ובמקרה דנן, אף נערכו דוחות חקירה מטעם גופים אובייקטיביים כמו מבקר המדינה), הפסיקה הביעה דעתה כי גם מימוש זכות דיונית צריך להיעשות על פי עיקרון המידתיות, במידה שלא עולה על הנדרש וגם בשים לב למיהות הצדדים (ולהזכיר, מצד אחד חברת ביטוח שבקופותיה עשרות מיליארדי שקלים ומצד השני המדינה שאת נכסיה כלל אינני יכול לעריך).

 

זמנו היקר של בית המשפט הוא זמנו היקר של ציבור המתדיינים ואין לי אלא להפנות לפסק הדין בעניין אשטרום חברת קבלנות בע"מ נ' ניו קופל בע"מ בכלל ולפסקה 9 לפסק הדין בפרט (פס"ד מיום 8.5.14, מאגר נבו)

 

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


כתבות קשורות

    חזרה לתוצאות חיפוש >>