חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

האם לתובעים הייתה זכות קדימה לרכוש את המקרקעין?

: | גרסת הדפסה
ת"א
בית המשפט המחוזי חיפה
54112-02-13
28.9.2014
בפני השופטת:
שושנה שטמר

- נגד -
תובעים:
1. ס' ק' 2. א' ק' 3. ע' ק' 4. נ' ק' 5. א' ק' 6. כ' ק'
עו"ד אליהו כהן
נתבעים:
א.ק. ב.ע.א
עו"ד דיאן קשקוש
פסק דין
 
 

1.תביעה לביטול עסקת מכר במקרקעין בטענה שלתובעים היתה זכות קדימה לרכישתם. פסק הדין דן בעיקרו בהכרעה עובדתית בין גרסאות הצדדים בשאלה אם לתובעים ניתנה האפשרות, על פי זכות הקדימה, לרכוש את המקרקעין לפני מכירתם לאחר, והם לא ניצלו אותה.

 

עובדות רלוונטיות:

2.התובעים הם אחיו ואחיותיו של הנתבע 1 (להלן "האחים והאחיות"). הנתבע 1 (להלן "א'") ואחיו ירשו מהוריהם בין היתר זכויות ב-3,400 מ"ר במקרקעין הידועים כגוש 18440 חלקה 102 (להלן - "החלקה" ואו "המקרקעין"). התביעה הוגשה נגד האח א' ונגד הנתבע 2 (להלן – "ב'") אשר רכש את חלקו של א' בחלקה. אוסיף כי בנוסף לששת האחים והאחיות התובעים כאן, ישנם עוד שני אחים שלא הצטרפו לתביעה.

 

3.אביהם של התובעים ושל א' נפטר ראשון, ואחר כך גם אמם. ביום 7/7/2004, כחודשיים לאחר שהלכה האם לעולמה, חתמו האחים והאחיות על הסכם חלוקת עיזבון (ת/1 נספח ג') המתייחס לעזבון שני ההורים. בהסכם חילקו האחים ביניהם את העזבון, ואילו האחיות ויתרו על חלקן והסתלקו ממנו לטובת האחים (להלן – "הסכם חלוקת העזבון"). להסכם צורף תשריט ששיקף את חלוקת המקרקעין. ההסכם על נספחיו אושר בבית הדין של העדה הדרוזית ביום 6/6/05 וניתן לו תוקף של פסק דין.

 

4.האחים והאחיות קבעו בסעיף 8 להסכם חלוקת העזבון, שאם אחד מהיורשים יבקש למכור את חלקו בחלקה, עליו להציע תחילה לאחיו לרכוש את חלקו, וככול שאלה יסרבו, יציע אותו לאחיות (להלן "זכות הקדימה"). אביא את נוסח הסעיף שקבע את ההסכמה באשר לזכות הקדימה:

"8. ארבעת הבנים היורשים הנ"ל מתחייבים בזאת הדדית וכן כלפי אחיותיהם שלא למכור את זכויותיהם במקרקעין הנ"ל ו/או כל חלק מהם לאחרים וכי במידה והם או מי מהם ירצה אי פעם למכור כל חלק מזכויותיו במקרקעין נושא הסכם זה, יהא עליו קודם להציע לשאר אחיו ואחר כך לאחיותיו וכי לאחיו ואחיותיו תהיה זכות קדימה לרכישת הזכויות במקרקעין כאמור".

 

בסעיף 9 להסכם החלוקה התייחסו הצדדים לרישום ההסכם אצל הרשויות:

 

"9. הצדדים מצהירים ומסכימים כי הסכם חלוקת עיזבון זה יוגש ו/או יירשם בכל מוסד רלוונטי וכי יבקשו לאשרו כחלק בלתי נפרד מצוואת המנוחה בעת שיבקשו להוציא צו כזה. כן הם מתחייבים לחתום בעתיד על כל מסמך שיהא דרוש לשם ביצוע האמור בהסכם זה ולהופיע בפני כל גוף או מוסד לאותה מטרה".

 

5.ההסכם לא הוגש לרישום, ולא נרשמה זכות הקדימה בלשכת רישום המקרקעין.

כאמור, שטח החלקה היה 3,400 מ"ר. על פי הסכם החלוקה קיבל א' וכל אחד מיתר שלושת האחים 709 מ"ר בחלקה. שטח של 564 מ"ר יוחד לדרך משותפת. על שם כל אחד מהאחים נרשם בלשכת רישום המקרקעין 614 מ"ר. לא ידוע לי מדוע נרשמו רק 614 מ"ר, בעוד שעל פי הסכם החלוקה דובר קיבל כל אחד מהאחים 709 מ"ר.

 

6.ביום 10/2/05 נחתם בין א' לב', הסכם על פיו מכר א' לב' 850 מ"ר משטח החלקה (ת/1 נספח ד') בתמורה ל-160,000 ₪ (להלן "הסכם המכר"). לב' נמכרו 236 מ"ר יותר ממה שהיה רשום על שמו של א' בלשכת רישום המקרקעין.

 

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.

 


כתבות קשורות

    חזרה לתוצאות חיפוש >>