שמילוב נ' זועבי ואח'

: | גרסת הדפסה
ת"א
בית משפט השלום טבריה
5007-11-16
3.9.2019
בפני השופטת:
ברכה לכמן

- נגד -
התובע :
יעקב שמילוב
עו"ד יעקב גנים
הנתבעים:
1. מוחמד זועבי
2. ג'ראיסי פרח

עו"ד נאיל חכים [בשם נתבע 1]
עו"ד חיים גלזר [בשם נתבע 2]
פסק דין
 

 

מבוא 

1.התובע בעל הזכויות של בית מס' 107 ביישוב חבר (להלן: "הבית"), הגיש את התביעה בעילות חוזיות ונזיקיות, לסעד עשה, לחילופין, לפיצוי כספי בסך של 200,000 ₪, בשל בניה רשלנית וחובבנית אשר יצרה בעיה הולכת וגוברת של סדקים בכל חלקי הבית.

2.נתבע מספר 1 – הוא הקבלן שביצע עבודות בניית השלד של הבית בהתאם להזמנת התובע (להלן: "הקבלן"). נתבע מספר 2 – הוא המהנדס אשר תכנן את שלד הבית ופיקח על ביצועו בהתאם להזמנת התובע (להלן: "המתכנן").

3.בדיון שהתקיים ביום 30/4/19, הודיע ב"כ התובע שהוא מוותר על הסעד לצו עשה וכי התביעה היא לפיצויים כספיים בלבד.

טענות הצדדים

4.על פי כתב התביעה, לאחר שהסתיימו עבודות בניית הבית, בסוף שנת 2012, התגלתה כלשונו של התובע, "בעיה הולכת וגוברת של סדיקה קשה בכל חלקי הבית, סדיקה קונסטרוקטיבית מדאיגה ויש לאמר מפחידה". לטענתו, בניית הבית נעשתה על ידי הנתבעים באופן רשלני וחובבני, ללא תכנון נכון, ללא התחשבות בסוג הקרקע עליו בנוי הבית, ללא ביסוס כנדרש וללא פיקוח מתאים. התובע צירף לכתב התביעה חוות דעת של המהנדס גנדלר בוריס (להלן: "בוריס"), שמצא סדקים רבים בחלקי הבית ויציאת גשמות, הם צנרות המרזבים הקולטים את מי הגשמים על הגג ומנקזים אותם לאדמה, בחזיתות הבית, ללא שהורחקו היציאות ממבנה הבית, שנגרמו, לדעת בוריס, בשל תכנון ללא חוות דעת של יועץ קרקע, ליקויים בתכנון, חוסר פיקוח וביצוע השלד. התובע העריך את עלות ביצוע המלצות בוריס כ- 200,000 ₪, ללא כל סימוכין להערכה.

5.מנגד, הכחיש הקבלן את אחריותו לנזקים ואת גובה הנזקים. הקבלן טען בכתב ההגנה, כי הוא הוזמן לבצע עבודות בניית שלד בלבד וביצע אותם בהתאם להזמנת התובע ועל פי תוכניות המתכנן, ואלו נמסרו לתובע ביום 30/5/12, והוא לא ביצע עבודות גמר. לטענתו, ככל שנוצרה סדיקה בבית, היא אינה באחריותו ואינה קשורה לעבודתו, ואם נוצרה, היא באשמו הבלעדי של התובע ו/או בשל רשלנותו של התובע.

6.עוד הוסיף הקבלן, כי בעקבות בקשת התובע והמתכנן, לאחר מסירת עבודת השלד ובעקבות הסדקים שנתגלו בבית התובע ומתוך מחווה של רצון טוב, פיזר מצע מתחת לרצפה התלויה, על פי הנחיית והוראות המתכנן, כפתרון לספיגת הרטיבות.

7.כך גם המתכנן, הכחיש בכתב ההגנה כל אחריות לנזקים ואת עלויות הנזקים. לטענת המתכנן, התובע הוא אחראי לסדקים, משגרם ליצירת חלל מתחת לבית, חלל פתוח בעומק של 50-70 ס"מ, מתחת לשטח שמקיף את הבית בניגוד לתוכנית של הבית, דבר שגרם לאיסוף וניקוז מי הגשם מתחת לבית, באופן שמפחית את החיכוך בין הקרקע לבין הכלונסאות של הבית, דבר שגורם לשקיעת המבנה והיסדקותו, בניגוד לתכנית, שם נקבע שהשיפוע הוא כלפי חוץ של הבית, ולא כלפי פנים ובטח לא מתחת לבית. עוד טען כי ביצע את תכנון השלד ופיקוח עליון, במיומנות וכפי שבעל מקצוע סביר היה מבצע. הוא הכחיש כי היה מפקח צמוד של הבנייה וטען כי עבודתו הסתיימה עם סיום הקמת השלד של הבית.

8.עוד הוסיף המתכנן, שנעתר להזמנת התובע בשנת 2014, אז נוכח בחלל מתחת לבית, וייעץ לתובע לבצע מילוי מתחת לבית, באופן שיהיה גבוה מהסביבה של הבית ויצור שיפוע כלפי חוץ כפי שתוכנן. דבר שלא נעשה על ידי התובע. בביקור נוסף בבית, מצא שהמלצתו לא בוצעה.

חוות הדעת

9.כאמור, התובע צירף לכתב התביעה את חוות דעתו של בוריס. המתכנן הגיש חוות דעת מטעמו של מהנדס בנין מר סוהיל סאבא (להלן: "סוהיל"). לא הוגשה חוות דעת מטעם הקבלן. בדיון שהתקיים ביום 12/6/16, הסכים התובע למינוי מומחה מטעם בית המשפט, הקבלן הותיר את ההחלטה לשיקול דעת בית המשפט, המתכנן התנגד למינוי מומחה מטעם בית המשפט וביקש לשמור את חוות דעת סוהיל כראיה מטעמו.

10.אפתח בחוות דעתו של בוריס, חוות דעת שאני מוצאת שהיא חסרה בפרטים, לוקה בכלליות בקביעת מסקנות, וחסרה בקביעת העלויות בביצוע ההמלצות. הואיל והתובע הודיע בסיכומיו שהוא מקבל את חוות דעת המומחה מטעם בית המשפט, לא אקיים דיון בעניינה של חוות דעתו של בוריס, מעבר לאמור לעיל.

11.אלו ממצאיו של סוהיל:

א.הבית בנוי על קרקע חרסיתית פעילה לעומק עם פוטנציאל תפיחה גבוהה, קרקע בעייתית, ובשל כך, יש להעמיק את היסודות לעומק של 10 מטר מינימום, להפריד את הרצפה וקורות הקשר מהקרקע על ידי מרווח מינימלי של 20 ס"מ, ולהשתמש בכמות מספיקה של ברזל בכלונס. תנאים אלו מתקיימים בבית.

ב.מפלס המגרש לפני הבניה היה נמוך מהמדרכה של כביש הכניסה בכ- 70 ס"מ. בתכנון, היה צריך למלא וליישר את המגרש עד גובה המדרכה, בפועל, בוצע מילוי של החלק הקדמי הצפוני של המגרש והחלק האחורי הדרומי נשאר במצבו הטבעי.

ג.בתכנון במקור, היתה עליה של שתי מדרגות לאזור חדרי השינה בתוך הבית, בפועל נבנו 5 מדרגות, דבר שיצר חלל בחלק האחורי של הבית באזור חדרי השינה, של 1.4 ס"מ.

ד.בגמר עבודות השלד, היה על התובע למלא את החלל שנוצר באזור חדרי השינה, דבר שלא נעשה. לחלל זה התנקזו מי גשמים, שחלחלו ליסודות הבית, גרמו לשקיעות הבדליות מזעריות ביסודות, שהתוצאה שלהן, סדקים בקירות.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


כתבות קשורות

חזרה לתוצאות חיפוש >>