פסק-דין בתיק עש 1505/05

: | גרסת הדפסה
ע"ש
בית המשפט המחוזי באר שבע
1505-05
9.5.2006
בפני :
אריאל ואגו

- נגד -
:
סוכנות פז אשקלון בע"מ
עו"ד י. גולדמן
:
מס ערך מוסף - אשדוד
עו"ד פמ"ד
פסק-דין

לפני ערעורה של המערערת, חברה המפעילה תחנת תידלוק, ופועלת כסוכנות למכירת מוצרי דלק ושמנים, על קנס שהוטל עליה, ע"י המשיב, בגובה 1% ממחזור העיסקאות, של שנת 2000, וזאת מכח סעיף 95 לחוק מס ערך מוסף, תשל"ו- 1975 (להלן: "החוק").

הערעור מופנה כלפי עצם הטלת הקנס, ולחלופין כלפי גובהו.

כידוע, העילה להטלת קנס על פי סעיף 95 לחוק, היא הימצאות "סטיה מהותית",מהוראות החוק והתקנות שעל פיו במישור ניהול פנקסי חשבונות ורשומות אחרות ע"י הנישום.

סעיף 95 (א) לחוק קובע כי :

" לא ניהל החייב במס פנקסי חשבונות או רשומות כפי שנקבע, או שניהלם בסטיה מהותית מהוראות חוק זה או התקנות על פיו, רשאי המנהל להטיל קנס של 1% מסך כל מחיר עסקאותיו או מסך כל השכר והרווח, לפי העניין, לשנת המס שבה לא נוהלו הפנקסים או הרשומות כפי שנקבע, ובלבד שהקנס לא יפחת מ- 259 שקלים חדשים לחודש".

המערערת לא חלקה על קיום התשתית העובדתית ששימשה את המשיב בסוברו כי התקיימו התנאים שלעיל להטלת הקנס, וטוענת כי מדובר במעשים ובמחדלים רשלניים, ואף בעלי אספקט פלילי, אשר נעשו ע"י מנהל המערערת שכיהן עד שנת 2002, מר שטיינמץ וע"י סוכן מכירותיה מר סויסה, אשר גרמו נזק רב ובמישורים שונים לחברה, וכאשר נתגלו הדברים, פעלה המערערת להעברת שני אלה מתפקידם, ואף פנתה אל רשויות המס ביוזמתה, יזמה חקירת בוחן חיצוני, והגישה תביעה אזרחית נגדם.

משלא חלקה המערערת על התשתית העובדתית שביסוד הטלת הקנס, הגיעו הצדדים להסכמה דיונית ( פרוטוקול והחלטה מיום 6.3.05), ולפיה יוגשו סיכומי הצדדים ביחס לטענה המשפטית המרכזית של המערערת, והיא כי על פי פרשנות נכונה של סעיף 95 לחוק, הנסיבות הקיימות לא עלו כדי אותה " סטיה מהותית" המצדיקה הטלת הקנס, וכאמור השתרעו סיכומי הצדדים גם על הטענה החלופית כי גובה הקנס, אחוז מהמחזור, מופרז, וטעון התערבות ביהמ"ש.

במסמך הקרוי " נספח לפסילת ספרים", שצירף המשיב להודעה על הטלת הקנס, פורטו העובדות, שאינן במחלוקת, ובעטיין הפעיל המשיב שיקול דעתו על פי סעיף 95 הנ"ל.

בהתאם לסוג העסק הנדון, ומחזור עסקאותיו, היה על המערערת לנהל את ספריה בשיטת החשבונאות הכפולה, ובהתאמות הנדרשות על פי תוספת י"ד העוסקת בתחנות דלק, והיה עליה לנהל, איפוא, את הרישומים והספרים הבאים:

ספר קופה, ספר תנועת המלאי, ספר כניסת טובין של פריטים שלגביהם לא מנוהל ספר זה,  שוברי קבלה, חשבוניות, תעודות משלוח, רשימת מלאי לסוף שנת המס, דו"ח יומי על מכירות דלק, סרט קופה רושמת לגבי מכירות שלא נרשמו בספר, רישום או סימול המאפשר איתור תקבולים/תשלומים בשל מכירות/קניות בהקפה, רשימת היתרות של לקוחות וספקים לסוף שנת המס, ותיק תיעוד חוץ.

בביקורת שנערכה בספרי המערערת לשנת 2002 נמצאו הליקויים הבאים, כמפורט בנספח דלעיל:

"א.        מכרתם שמנים דלקים שלוו בתעודות משלוח אך הוצאתם חשבוניות מס ללקוחות אחרים מאלו שרשומים בתעודות המשלוח (לדוגמא: ללקוח בשם עלי עריקת סופקו כ- 3 מיליון ליטר מוצרי דלק וזאת ע"פ תעודות המשלוח אך החשבוניות יצאו על שמות לקוחות אחרים, דוגמאות נוספות הן: עלי האלס, מילניום).

ב.                  נתקבלו  תקבולים במזומן מלקוחות לא ידועים והתקבולים נרשמו לזכות לקוחות ללא קשר ליתרת חובם בספרי החברה.

ג.                   נמצא כרטיס בהנהלת החשבונות  של החברה (כרטיס מס' 315008) המרכז חשבוניות מס על מכירות דלקים ושמנים כשבחשבוניות אין פרוט של מספרי תעודות המשלוח או הכמויות שנמכרו.

ד.                  אין התאמה בין רישומי  הנהלת החשבונות לבין העסקאות בפועל ולא ניתן לבדוק האם כל העסקאות שבוצעו נרשמו בספרי החברה בצורה מלאה.

ה.                 ישנם לקוחות שלגביהם אין שום פרטים מזהים מלבד שם הלקוח ולא ניתן לאתרם ובעקבות זאת לא ניתן לאמת את המידע הרשום בספרי החברה.

ו.                   החברה הוציאה חשבוניות על שמות לקוחות שונים (כגון: עוף ראשון, א. א שיווק, דני אבוטבול, אשר מלכה, זאפ אנרגיה, עופר ברסקי) אך בבדיקה אם אותם לקוחות התברר שהם לא מכירים את סוכנות פז אשקלון ולא קנו ממנה דלקים.

ז.                   החברה הוציאה חשבוניות כאשר במקום שם הלקוח נרשם "לקוחות תשלום ע"ח".

ח.                 חשבוניות בגין מכירת  סחורה הוצאו זמן רב לאחר מועד המכירה בפועל".

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.

 


כתבות קשורות

    חזרה לתוצאות חיפוש >>