פסק-דין בתיק עסק 1019/04

: | גרסת הדפסה
בש"א, עס"ק
בית דין ארצי לעבודה ירושלים
1019-04,244-05
21.4.2005
בפני :
1. סגנית הנשיא אלישבע ברק-אוסוסקין
2. עמירם רבינוביץ
3. שמואל צור


- נגד -
:
אוניברסיטת בר אילן
עו"ד חיים ברנזון
עו"ד אסף ברנזון
:
ארגון הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטת בר אילן ו-12 אח'
עו"ד ארנה לין
עו"ד אורית זילוני
עו"ד שרון לולצ'י
עו"ד אורלי אבן-זהב
פסק-דין

השופט עמירם רבינוביץ

1.         ארגון הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטת בר אילן (להלן - הארגון או ארגון הסגל) ו-12 מחבריו (להלן - חברי הסגל האקדמי) הגישו לבית הדין האזורי בתל אביב בקשת צד בסכסוך קיבוצי (להלן - הבקשה).

2.         בבקשה קובל הארגון על כך שהמערערת (להלן - האוניברסיטה) הפרה באופן חד צדדי הסכמים קיבוציים ואחרים שהיו קיימים באוניברסיטה מזה למעלה משני עשורים (להלן - ההסכמים), ולפיהם חבר סגל אקדמי, שהשלים הליך של העלאה בדרגה ונקבע לגביו, שיועלה בדרגה, תחולתה של ההעלאה בדרגה יהיה בתוקף מהראשון לאוקטובר של אותה שנה אקדמית, שבה הוחלט על פתיחת ההליך להעלאה בדרגה.

3.         לפי הטענה, הפרת ההסכמים באה לידי ביטוי בכך, שתחולת תוקף ההעלאה בדרגה לגבי כל אחד מחברי הסגל האקדמי הוגבלה לתחולה למפרע של שישה חודשים בלבד.


4.         ההסכמים עליהם נשען הארגון בטענתו זו הם אלה:

א.        הסכם מיום 25.2.1965 בין האוניברסיטה ובין איגוד סגל המרצים וארגון המדריכים והאסיסטנטים באוניברסיטה (להלן - הסכם 65), בו הוסכם, בין השאר, שתנאי העבודה של חברי הסגל האקדמי באוניברסיטה יהיו זהים לאלה המקובלים באוניברסיטה העברית בירושלים, כפי שיעודכנו וישונו מעת לעת.

ב.         הסכם מיום 26.11.1978 שנחתם בין האוניברסיטה העברית בירושלים לבין ארגון הפרופסורים והמרצים הבכירים (להלן - הסכם האוניברסיטה העברית), לפיו נקבע, כי חבר סגל אקדמי יעלה בדרגה בתוקף מה - 1 לאוקטובר של אותה שנה אקדמית, שבה החליטה הוועדה על פתיחת ההליך להעאלה בדרגה.

ג.         החלטת "ועדה פריטטית" של האוניברסיטה (כך כונתה על ידי רקטור האוניברסיטה באותו מסמך) מיום 30.1.1979, לפיה " העלאה בדרגה תהא רטרואקטיבית החל מה-1 לאוקטובר של אותה שנה אקדמית, שבה החליטה הועדה המקצועית על פתיחת הליכים להעלאה בדרגה, וזאת בתנאי שהועדה עצמה לא החליטה להשהות את פתיחת ההליכים ושליחת חוות דעת בכתב לא הושהתה מתוך שיקולים אקדמיים כגון: ציפיה לפרסומים נוספים, קבלת מידע נוסף על המועמד, קבלת חוות דעת נוספות על המועמד וכדומה".

5.         על פי טיעון הארגון פעלה האוניברסיטה לאורך כל השנים על פי ההסכמים שפרטו לעיל, ומשאושרה העלאה בדרגה של חבר סגל אקדמי, תוקף ההעלאה נעשה למפרע מ-1 לאוקטובר באותה שנה אקדמית, בה החל הליך ההעלאה בדרגה, ובלבד שלא חלו עיכובים בהליך זה הנובעים משיקולים אקדמיים. התנהגות רבת שנים זו של האוניברסיטה מעידה על נוהג שאין לחזור ממנו אלא בהסכמה.

6.         בעקבות שמועות שהגיעו לארגון, לפיהן החליטה ועדת הקבע של האוניברסיטה על שינוי בהסכמים לגבי התחולה למפרע של העלאה בדרגה, פנה יו"ר הארגון, ד"ר אחיעזר שאקי, ביום 19.11.2002 במכתב אל נשיא האוניברסיטה, פרופ' משה קוה, והביע את התנגדותו הנחרצת של הארגון "לפגיעה חד צדדית בהסכם, סיכום או נוהג כלשהו הקשור בחברי הסגל".

7.         במכתב נשיא האוניברסיטה, פרופ' משה קוה, לד"ר אחיעזר שאקי מיום 26.11.2002 מאשר פרופ' משה קוה, כי בישיבת ועדת הקבע האחרונה של האוניברסיטה שנערכה בתאריך ט' בחשוון, תשס"ג (15.10.2002) התקבלה החלטה "שכל מינוי אקדמי יכנס לתוקפו רטרואקטיבית חצי שנה לפני סיום ההליך".

            נשיא האוניברסיטה צרף למכתבו זה את מכתב הממונה על השכר במשרד האוצר, מר יובל רכלבסקי (להלן - הממונה על השכר), מיום 5.11.2002 שנכתב בתגובה לפנייתו של פרופ' יעקב נאמן, יו"ר הוועד המנהל של האוניברסיטה, אליו, ולפיו מקובלת עליו עמדתה הנוכחית של האוניברסיטה, לפיה יש לאשר העלאה בדרגה למפרע "לשישה חודשים בלבד (ובלבד שההליך נפתח בתאריך שקדם למועד התחולה)". בסיום מכתבו זה כותב הממונה על השכר: "הריני להודיעך כי לא אאשר רטרואקטיבית לשנתיים-שלוש, כפי שהיה נהוג, והנני מקבל את עמדתכם לאשר עד שישה חודשים בלבד" (ההדגשה הוספה - ע.ר.).

8.         בעקבות דרישת גילוי מסמכים של הארגון במהלך הדיון בבית הדין האזורי, גילתה האוניברסיטה את מכתב פרופ' יעקב נאמן מיום 3.11.2002, אל הממונה על השכר, בו נכתב, בין השאר:

" הנוהג שהיה קיים באוניברסיטה הוא כי עם אישור העלאה בדרגה התחולה היתה, למפרע לתקופה של שנתיים ולעיתים גם לתקופה של שלוש שנים" (ההדגשה הוספה - ע.ר.).

9.         ביום 28.11.2002, עוד בטרם קבלת מכתבו הנ"ל של נשיא האוניברסיטה, פנה ד"ר אחיעזר שאקי שנית לנשיא האוניברסיטה בנושא התחולה הרטרואקטיבית של ההעלאה בדרגה, והתרה באוניברסיטה לחדול מלבצע פעולות חד צדדיות הפוגעות בחברי הסגל האקדמי "והנוגדות הסכמים, סיכומים או נוהגים".

10.       ביום 8.12.2002 נערכה פגישה בין נציגי הארגון ובין הנהלת האוניברסיטה ובה הובהר לארגון, כי עמדת האוניברסיטה לגבי קיצור תקופת התחולה רטרואקטיבית של ההעלאה בדרגה נובעת מקשיים תקציביים .

11.       עמדה זו בוטאה במפורש במכתב נשיא האוניברסיטה אל יו"ר הארגון ,ד"ר אחיעזר שאקי, מיום 12.12.2002 בו נכתב, בין השאר:

"בשיחה הובהר בין היתר, שמסגרת המשאבים הכספיים העומדים לרשות האוניברסיטה, לעומת העלויות הכבדות הכרוכות בקביעת דרגה בתחולה רטרואקטיבית לתקופה ארוכה, אינה מאפשרת הענקת העלאות בדרגה אלא למספר חברי סגל מצומצם מאוד בהיקפו. כלומר, קביעת תחולה רטרואקטיבית לתקופה ארוכה - תגרום בהכרח הקטנה משמעותית ביותר במספר חברי הסגל שיוכלו לזכות בהעלאה בדרגה, בפרט לאור המצב התקציבי הקשה באוניברסיטה ובמוסדות להשכלה גבוהה בכלל."

12.       על עמדה זו של נשיא האוניברסיטה, חזר יו"ר הוועד המנהל של האוניברסיטה, פרופ' יעקב נאמן, במכתבו אל יו"ר הארגון מיום 6.3.2003 ועוד קודם לכן במכתבו הנ"ל לממונה על השכר מיום 3.11.2002.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.

 


כתבות קשורות

    חזרה לתוצאות חיפוש >>