ה"פ
בית המשפט המחוזי תל אביב
|
1361-04
25/06/2007
|
בפני השופט:
יהודה זפט - סגן נשיא
|
- נגד - |
התובע:
1. יעקב זקהיים 2. שי זקהיים 3. רונית אשכנזי
עו"ד ליאור רוב
|
הנתבע:
1. לוי אבי - 10 יזום ובניה בע"מ 2. שולמית ואבריאל בן יוסף 3. פנחס טולדאנו
עו"ד ישראל ליבוביץ עו"ד אורי פלד עו"ד א. גיגי
|
פסק-דין |
רקע
ביום 27.12.02 התקשר יעקב זקהיים (להלן: "זקהיים") עם משיבה 1 (להלן: "הקבלן") בהסכם (להלן: "ההסכם"), לפיו התחייב הקבלן לבנות בניין דירות (להלן: "הבניין") על מגרש ברח' גורדון ברחובות הידוע כגוש 3703 חלקה 676 שבבעלות זקהיים (להלן: "המקרקעין"). בהסכם נקבע שזקהיים יקבל 3 דירות במיקום שנקבע בהסכם.
בסמוך התקשר הקבלן עם בנק מרכנתיל דיסקונט בע"מ (להלן: "הבנק") בהסכם לפיו יממן הבנק את עלות בניית הבניין, ולהבטחת פירעון האשראי ו/או ההלוואות שיקבל הקבלן נרשמה ביום 21.7.03 משכנתה מדרגה ראשונה לטובת הבנק על זכות הבעלות במקרקעין.
ביום 19.1.03 ובסמוך לכך העביר זקהיים 1/3 מזכויותיו בבניין לבנו שי זקהיים ו - 1/3 נוסף לבתו רונית אשכנזי. הערות אזהרה לטובתם נרשמו ביום 13.8.03.
ביום 19.5.03 התקשרו המבקשים עם הבנק בשלושה הסכמי הלוואה ומשכון לפיהם נטלו מהבנק שלוש הלוואות האחת ע"ס 768,000 ש"ח, השניה ע"ס 816,000 ש"ח והשלישית ע"ס 821,000 ש"ח (להלן: "ההלוואות"). להבטחת פירעון ההלוואות שנטלו שיעבדו המבקשים במשכון את זכויותיהם בדירות שבקומה א, ב ו - ג בבניין.
המבקשים הפרו את התחייבויותיהם על פי הסכמי ההלוואות וביום 22.9.04 פתח הבנק בהליכי הוצאה לפועל למימוש המשכון שנרשם לטובתו על הדירות בקומה ב ו -ג בבניין.
ביום 1.4.04 מכר הקבלן למשיבים 2 (להלן: "בן יוסף") את דירה מס' 3 בבניין, וביום 18.4.04 מכר הקבלן למשיב 3 (להלן: "טולדאנו") את דירה מס' 4 בבניין. בסמוך החריג הבנק את דירה מס' 4 מהשעבוד שרבץ עליה, לאחר שתמורת הדירות האמורות הופקדה בחשבון הליווי.
בדיעבד, התברר כי דירות מס' 3 ו - 4 שמכר הקבלן לטולדאנו ולבן יוסף יועדו על פי ההסכם לזקהיים.
בתובענה שלפני עותר המבקש להורות ולהצהיר:
א. כי זכויותיו במקרקעין גוברות על זכויותיהם של המשיבים ו/או צדדים אחרים.
ב. כי כל עסקה נוגדת שנעשתה במקרקעין האמורים דינה להתבטל.
ג. להורות לקבלן להשיב לו את הדירות השייכות לו על פי ההסכם.
דיון
א. אין חולק כי על פי ההסכם דירות מס' 3 ו - 4 בבניין הוקצו לזקהיים ומכירתן על ידי הקבלן נעשתה מתוך טעות של הקבלן, אבי לוי (ש' 20 בע' 3 לפרוטוקול מיום 12.4.07:
"ש.ת בטעות בקשתי מהמתווך למכור את הדירות של זקהיים, טעיתי בכיוונים."
ב. לטענת המשיבים, זקהיים ידע שבן יוסף נכנסו לדירה מס' 4 וביום 14.9.04 אף אישר את קבלת המפתחות לדירות מס' 2, 5 ו - 6 (נספח ה לתשובת הקבלן), ובכך גילה דעתו כי הוא מסכים להחלפת דירות מס' 3 ו - 4 בבניין שהוקצו לו על פי ההסכם בדירות מס' 2 ו - 5 שאת המפתחות שלהן קיבל.
באישור מיום 14.9.04 נכתב:
"מאשר קבלת מפתחות לדירות מס 6 + 5 + 2 בבניין גורדון 24 על מנת להראות לדיירים להשכרה או מכירה ללא כל התחייבות."
בחקירתו העיד זקהיים (ש' 11 בע' 1 לפרוטוקול מיום 12.4.07):
"ש. באשר לנספח ה לתגובת משיבה 1 - רשום שאתה מאשר קבלת מפתחות לדירות המצויינות ואתה גם חתום על המסמך. אז כבר ידעת איזה דירות קיבלת?
ת. לא. זה מה שהציג לי הקבלן בכניסה לבנין כשביקש ממני לחתום על המסמך. הוא סירב לתת לי את המפתחות לפני החתימה שלי ואז חתמתי לצורך הסתכלות, לראות מה קרה בדירות. בו במקום כשביקרתי בדירות אמרתי לו שיש לו טעות ואלה הן לא אותן דירות המופיעות בחוזה."
נוכח הסיפא
"ללא כל התחייבות" במסמך מיום 14.9.04, ועדותו של זקהיים לפיה לא ידע את מיקומן של דירות מס' 2 ו - 5 בעת שחתם על המסמך האמור, נראה שבחתימתו על המסמך לא התכוון זקהיים לוותר על זכותו בדירות שהוקצו לו על פי ההסכם, ומכל מקום איני רואה במסמך תשתית ראייתית מספקת לקביעת ממצא בדבר הסכמת זקהיים להחלפת הדירות.