- דיני חוזים
- מומחים לדין הזר
- ייפוי כוח מתמשך
- משפט מסחרי
- הדין האמריקאי
- דיני תעופה
- מטבעות דיגיטליים
- אשרות עבודה
- דין סין (China Law)
- דיני עבודה
- תביעות ביטוח ונזקי רכוש
- פלילי
- מקרקעין ונדל"ן
- דיני צרכנות ותיירות
- קניין רוחני
- דיני משפחה
- דיני חברות
- הוצאה לפועל
- רשלנות רפואית
- נזקי גוף ותאונות
- תקשורת ואינטרנט
- מיסים
- תעבורה
- חוקתי ומנהלי
- גישור ובוררויות
- צבא ומשרד הבטחון
- ביטוח לאומי
- תמ"א 38
- פשיטת רגל
- תביעות ייצוגיות
- לשון הרע
- דיני ספורט
- אזרחויות ואשרות
- אזרחות זרה ודרכון זר
- ירושות וצוואות
- נוטריון
מוחמד חאג' נ' מדינת ישראל
|
ע"פ בית המשפט העליון כבית משפט לערעורים פליליים |
8307-16
27.7.2017 |
|
בפני השופטים: 1. ע' פוגלמן 2. א' שהם 3. ג' קרא |
|
| - נגד - | |
|---|---|
|
המערער: מוחמד חאג' עו"ד תמר אולמן |
המשיבה: מדינת ישראל עו"ד בתשבע אבגז |
| פסק דין | |
השופט ע' פוגלמן:
לפנינו ערעור על חומרת העונש שגזר בית המשפט המחוזי בחיפה (כב' השופטת ת' שרון נתנאל) על המערער בגין הרשעתו בעבירה של פציעה בנסיבות מחמירות.
- הפרשה כולה באה להכרעתנו בהליך קודם, בו ערערו בניו של המערער (להלן גם: הנאשמים) על חומרת העונש שהושת עליהם (ע"פ 6522/15 חאג' נ' מדינת ישראל (25.5.2016) (להלן: ע"פ 6522/15)). המערער ובניו הורשעו על פי הודאתם בכתב אישום מתוקן. לפי המתואר בכתב האישום המתוקן, הנאשם 2 הוא בעליה של נגרייה אשר העסיק והלין אצלו את המתלונן, תושב ג'נין ששהה בישראל שלא כחוק, בימים שקדמו לאירוע נושא כתב האישום. לאחר שהנגרייה נפרצה ונגנב ממנה ציוד, חשד הנאשם 2 כי המתלונן מעורב בפריצה ובגניבה, ואיתר את המתלונן בלוויית אדם נוסף והנאשם 1 אשר נשא שלא כדין אקדח ומחסנית ובה כדורים. לאחר ששוחח הנאשם 2 עם המתלונן, עזבו הנאשמים 2-1 והאדם הנוסף את המקום. בהמשך שב המתלונן לנגרייה שם פגש במערער. סמוך לאחר מכן הגיע למקום הנאשם 2 שהאשים את המתלונן בפריצה ובגניבה, ולאחר כמחצית השעה הצטרפו הנאשמים 1, 3 ו-4, כשהנאשם 1 נושא עמו את האקדח. הנאשם 1 איים על המתלונן בהצמידו את הנשק לחזהו, ודרש לדעת אם ביצע את הפריצה והגניבה, זאת בנוכחות יתר הנאשמים והמערער. בשלב זה החלו הנאשם 2 והמערער להכות את המתלונן בצוותא חדא, בין השאר במקלות, אגרופים ובעיטות, וכן קשרו את ידיו באמצעות חבל וסגרו את פיו בניילון. כל זאת תוך שהנאשמים 1, 3 ו-4 מקלים עליהם ומאבטחים אותם בנוכחותם. אחד הנוכחים במקום אף חתך את המתלונן במצחו בלהב סכין. כל אותה עת הורה המערער לבניו להמשיך ולהכות את המתלונן. לאחר זאת, "הודה" המתלונן, לדרישת הנאשם 1, כי אדם אחר (להלן: מוחמד) היה שותפו לפריצה ולגניבה. משכך נסעו המתלונן, הנאשמים 2-1 והמערער אל ביתו של מוחמד, וזה מסר להם כי אינו מעורב באירוע הפריצה והגניבה אך הוא נכון להצטרף אליהם לבירור העניין. בעת נסיעת בני החבורה ברכב, כשהמתלונן איתם, הבחינו בהם באקראי שוטרי סיור אשר עצרו אותם ותפסו את הנשק שנשא הנאשם 1.
כתוצאה ממעשי המערער והנאשמים נגרמו למתלונן חבלות בפנים, בקרקפת ובפלג גופו העליון וכן חתך במצח, והוא נזקק לטיפול רפואי.
- בהליך קודם גזר בית המשפט המחוזי בחיפה על הנאשמים את העונשים הבאים: על נאשם 1 – שלוש שנות מאסר בפועל, בניכוי ימי מעצרו, ועונשים נלווים כמפורט בגזר הדין; על הנאשם 2 – שנתיים מאסר בפועל, בניכוי ימי מעצרו, ועונשים נלווים; ועל הנאשמים 4-3 – 6 חודשי מאסר בפועל לנשיאה בדרך של עבודות שירות ומאסר על תנאי בתנאים שפורטו בגזר הדין.
- בערעור שהוגש לבית משפט זה על חומרת העונש ראינו להקל בעונשו של הנאשם 1, לאחר שקבענו כי אין מקום להשית עליו עונש חמור מזה שהושת על הנאשם 2, שהיה "הרוח החיה" מאחורי האירוע ונטל חלק פעיל בהכאתו הקשה של המתלונן, ובשים לב להליך הטיפולי שעבר. העמדנו את עונשו על 24 חודשי מאסר בפועל, כאשר יתר רכיבי גזר הדין נותרו בעינם. ערעורם של הנאשמים האחרים נדחה (ע"פ 6522/15).
- עונשו של המערער נגזר בנפרד מבניו. בית המשפט המחוזי קבע כי המערער נטל חלק פעיל באירוע, היכה עם הנאשם 2 את המתלונן באלימות רבה, וכאביהם של הנאשמים היה בעל הסמכות והכוח למנוע את האלימות. נקבע כי בנסיבות העניין מתחם העונש ההולם בעניינו של המערער נע בין 22 לבין 36 חודשי מאסר בפועל. בית המשפט נתן משקל לקולה להודאת המערער; גילו; מצבו הבריאותי; ועברו הנקי. משכך, נגזרו עליו 22 חודשי מאסר בפועל, ברף התחתון של המתחם.
לכך מכוון הערעור שלפנינו.
- המערער טוען כי לא ניתן משקל לכך שהואשם בעבירה אחת, כי האירוע היה פרי יוזמתו של הנאשם 2, שאף הורשע בעבירות נוספות, וכי חלקו קטן מזה של הנאשמים האחרים, ובפרט הנאשם 1 שאף אחז באקדח. עוד נטען כי לא ניתן משקל הולם לגילו של המערער; מצבו הבריאותי; עברו הנקי; ותהליך השיקום שהחל לעבור בין כתלי הכלא, כפי שעולה מתסקיר שירות המבחן שהוגש בעניינו עובר לקיום הדיון בערעור.
| הודעה | Disclaimer |
|
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי. האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר. |
|
