- דיני חוזים
- מומחים לדין הזר
- ייפוי כוח מתמשך
- משפט מסחרי
- הדין האמריקאי
- דיני תעופה
- מטבעות דיגיטליים
- אשרות עבודה
- דין סין (China Law)
- דיני עבודה
- תביעות ביטוח ונזקי רכוש
- פלילי
- מקרקעין ונדל"ן
- דיני צרכנות ותיירות
- קניין רוחני
- דיני משפחה
- דיני חברות
- הוצאה לפועל
- רשלנות רפואית
- נזקי גוף ותאונות
- תקשורת ואינטרנט
- מיסים
- תעבורה
- חוקתי ומנהלי
- גישור ובוררויות
- צבא ומשרד הבטחון
- ביטוח לאומי
- תמ"א 38
- פשיטת רגל
- תביעות ייצוגיות
- לשון הרע
- דיני ספורט
- אזרחויות ואשרות
- אזרחות זרה ודרכון זר
- ירושות וצוואות
- נוטריון
זכויות בן ממשיך במשק חקלאי לאחר פטירת בר הרשות
|
תמ"ש בית משפט לעניני משפחה ירושלים |
45266-03-11
24.3.2013 |
|
בפני : דניאל טפרברג |
|
| - נגד - | |
|---|---|
|
: 1. מ.ז. 2. ר.ז. עו"ד אריה יעקב |
: 1. מ.א.ז. 2. י.ז. 3. ר.ז 4. מ.ז. 5. הסוכנות היהודית לארץ ישראל 6. מינהל מקרקעי ישראל עו"ד יעקב פינק עו"ד יצחק אבידני |
| פסק-דין | |
1. לפניי תביעה שעניינה קביעת "בן ממשיך", בנחלה .. במושב .... (להלן גם: "הנחלה" או "החלקה" או "המשק"). לטענת מר מ.ז. ואשתו הגב' ר.ז. (להלן גם: "התובעים") מינתה אותם אם הצדדים, הגב' ר.ז ז"ל (להלן גם: " המנוחה") כ"בן ממשיך" בנחלה. מנגד טוענים האחים, מר מ.א.ז. (להלן גם: " הנתבע 1"), מר י.ז. (להלן גם: "הנתבע 2" ), מר ר.ז. (להלן גם: "הנתבע 3" ) ומר מ.ז. (להלן גם : "הנתבע 4"), כי לא הייתה בכוונת המנוחה למנות את התובעים כ"בן ממשיך" בנחלה. לטענת הנתבעים, ניתן ללמוד על היעדר הרצון של המנוחה למנות התובעים, מן העובדה כי המינוי לא נרשם הלכה למעשה בסוכנות היהודית לארץ ישראל ובמנהל מקרקעי ישראל (כתוארה דאז). עמדת הסוכנות היהודית לארץ ישראל ומנהל מקרקעי ישראל (להלן גם: "נתבעת 5"/ "הסוכנות" ו" נתבע 6"/ "המנהל" בהתאמה), הייתה, כי מעת שלא נרשם המינוי עובר לפטירת המנוחה, אין מינוי של "בן ממשיך" ולא ניתן לרשום את המינוי כעת לאחר הפטירה.
2. הגדרת הנחלה כ"משק חקלאי" הינה תולדה של הסכם משולש בין מושב ..., מושב עובדים להתיישבות חקלאית שיתופית בע"מ (להלן גם: "המושב" או "האגודה"), הסוכנות והמנהל.
רקע עובדתי
מהמסמכים אשר הוגשו על ידי הסוכנות היהודית מתבררים העובדות כדקלמן:
3. ביום ....1972 חתם אב המשפחה, א.ז. ז"ל (להלן גם: " המנוח") והמנוחה על "כתב התחייבות" מול הסוכנות היהודית המצהיר על זכויותיהם כבני רשות בנחלה. ביום ....1979 חתמו המנוחים על נספח לכתב ההתחייבות. כתבי ההתחייבויות אלו נמצאו כאמור ברשות הסוכנות.
4. ביום ....1983 אישרה הסוכנות תוכנית בנייה עבור יחידת מגורים בנחלה על שם המנוח.
5. לאחר פטירת אב המשפחה ביום ....1986, עברו הזכויות בנחלה בשלמות, מכוח הסכמי ההרשאה וחוזי המשבצת כפי שיורחב בהמשך, לידי המנוחה.
6. ביום ....1995 נחתם הסכם בין המנהל למנוחה והאגודה, המתירה למנוחה להקים יחידת מגורים נוספת למשפחתה בלבד, בכפוף לכך שהיחידה תהווה חלק בלתי נפרד מהנחלה.
7. יומיים לאחר מכן, ביום ....1995 חתמה המנוחה על בקשה "רישום לזיהוי המצהיר", בבקשה זו הצהירה כי היא אלמנה. כן נחתם באותו היום, "חוזה התיישבות" עם המנוחה בכל הקשור להתחייבויות הכספיות הנובעות מהיותה בת רשות. חתימתה בטביעת אצבע, אומתה על ידי עו"ד .... ביום ....1995 הודיעה הסוכנות למנהל על העברת הזכויות בנחלה למנוחה לאור פטירת המנוח.
8. ביום ....1995, ניתן רשות על ידי הסוכנות לרשום משכנתא בסך של 150,000 ש"ח על הנחלה, לטובת בנק אדנים, לבקשת המנוחה.
9. ביום ....2003, נחתם הסכם "בן ממשיך" בין המנוחה לתובעים, לרבות "הצהרות והתחייבות המתיישבים" והצהרת והתחייבות הבן הממשיך". יוער כי במסגרת הצהרות המופנות לסוכנות צוין, כי "ההסכמה היא באופן בלתי חוזר", ההסכם נחתם בפני עו"ד ... ....
10. ביום ....2003 הוגשה הצהרה והתחייבות למזכירות המושב, המבקשת לקבל את התובעים כ"בן ממשיך" במשק.
11. עוד באותו היום בישיבת ועד ההנהלה של האגודה, החליטה האגודה לקבל את התובעים כ"בן ממשיך" בנחלה. בפרוטוקול של ועד האגודה צוין כי הבקשה אושרה תוך ביטול החלטה קודמת, מיום ...1995, אשר קיבלה את הנתבע 2 כ"בן ממשיך" במושב, פרוטוקול הדיון הוגש לתיק בית המשפט. ביום ....2003 הוציא מזכיר האגודה אישור לבנק אדנים כי התובעים הם אכן "בן ממשיך" בנחלה.
12. ביום ....2004, נחתם הסכם בין הנתבע 2 לתובעים, למכירת זכויות הנתבע 2 בדירה הבנויה על הנחלה, תמורת 135,000 $, הסכם שהוצהר גם לרשויות מס שבח.
13. לאורך השנים היו למשק ולמנוחה חובות, אשר מקור היווצרותם אינם קשורים לענייננו כעת. ביום ....2005 ניתן "פסק משקם" (להלן: "פסק המשקם") על ההסכם שנחתם בין המנוחה, ועד הישוב והסוכנות, המסדיר את החוב אשר היה קיים למנוחה. בהתאם לכך, אישרה הנתבעת 5 לבקשת המנוחה לרשום משכנתה לטובת בנק אדנים- ירושלים על זכויותיה, בסך של 410,000 ש"ח אשר יועדה לתובעים, כאשר מתוך סכום זה, שולם סך של 63,000 ש"ח למשקם, כחלק מפסק הדין. אישור על ההלוואה הועבר מטעם הסוכנות למנהל לצורך רישום.
14. ביום ....2009 נפטרה המנוחה.
15. ביום ....2011 פנו התובעים לנציגת הנתבעת 5 בבקשה לרשום את התובעים כ"בן ממשיך". בתשובת נציגת הנתבעת 5 מיום ...2011 , נטען על ידי הנתבעת 5 כי הסכם המינוי משנת 2005 לא הועבר לאישור הנתבעת 5, אף לא לאחר הסדרת החוב וההסכם עם המשקם ומשכך לא ניתן לרשום את התובעים כ"בן ממשיך".
16. ביום ...2011 הגישו התובעים התובענה דנן.
17. ביום ...2011 הוגש כתב הגנה מטעם הנתבעים 1-3.
התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:| הודעה | Disclaimer |
|
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי. האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר. |
|
