חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

זוארץ נ' כהן אמין ואח'

: | גרסת הדפסה
ת"א
בית משפט השלום תל אביב - יפו
30817-02-13
12.9.2013
בפני :
ירון בשן

- נגד -
:
משה זוארץ
:
1. שמשון כהן אמין
2. כלל חברה לביטוח בע"מ

החלטה

החלטה

התובע טוען שנפצע באירוע אשר התרחש בחנותו של הנתבע 1. בכתב התביעה מתואר האירוע במשפט אחד. התברר שלנתבע קלטת שבה תועד האירוע. התובע מבקש לעיין בה ולחלופין, אם לא תגולה, לאסור על הנתבעים לעשות בקלטת שימוש במשפט. הנתבעים מבקשים לעכב את חשיפת הקלטת, עד לאחר שהתובע יתן גרסתו לגבי האירוע וכדי למנוע שאותה גרסה "תותאם" למה שרואים בקלטת.

במשפט אזרחי מתח מתמיד בין שני עקרונות מתחרים – האחד מתחום סדר-הדין והאחר מתחום דיני הראיות:

מצד אחד זכותם של הצדדים לדעת מה המסמכים הרלבנטיים שבידי הצד שכנגד ולעיין בהם. העיקרון הוא שהליך אזרחי מתנהל ב"קלפים פתוחים". עמידה על עקרון זה מגדילה את הסיכוי שתבורר האמת – יתכן שמסמך שצד אחד לא מעונין להגיש כראיה יוגש דווקא ע"י האחר. עמידה על עקרון זה גם מייעלת את הדיון – סביר שהצדדים ייטיבו להעריך את סיכויי הצלחתם בהליך ביודעם מה הראיות שיוצגו בו.

מצד שני, מבוססים דיני הראיות של ישראל על אמונה בכוחה של החקירה הנגדית לחשוף את האמת. לעתים רבות, הצלחתה של חקירה נגדית תלויה בכך שהחוקר יפתיע את העד, אלא, שקשה מאוד להפתיע עד לאחר שכל המסמכים הרלבנטיים כבר גולו.

הפתרון שאומץ בפסיקה בישראל הוא יציר כלאיים: מצד אחד מקפידים על גילוי המסמכים (דהיינו, ההצהרה על קיומם) במועדו – מצד שני, לעתים דוחים את מימוש זכות העיון בהם (דהיינו, חשיפתם בפועל). כך נשמרת היכולת לחקור חקירה נגדית יעילה, בלי שתפגע האפשרות שהצד שכנגד יעשה במסמך שימוש במשפט. גם פתרון זה אינו מושלם, שכן בהכרח יש בו כדי להפחית מיכולתם של הצדדים להעריך הערכת אמת של סיכוייהם. במובן זה, זהו פתרון עוכר פשרות.

בסעיף 4 לכתב התביעה ניתנה גרסה קצרה מאוד של האירוע "... וכשפנה לצאת מהחנות, ניסה לפתע אחד העובדים להחזירו בכח לחנות והתובע נפל ארצה...". בכתב ההגנה הכחשות גורפות אך אין גרסה פוזיטיבית חלופית. בהכרעה במחלוקת שבפני ראוי לעמת את היתרונות והחסרונות בדרכי הפעולה שמציעים הצדדים: אם גרסת התובע היא אמת, לא יגרם לו כל נזק מפירוטה, בטרם יצפה בקלטת. הוא אינו זקוק לקלטת כדי לדעת את העובדות שחווה מכלי ראשון. אפילו אין התובע זוכר פרט כלשהו (או אינו זוכר אותו נכון), סביר שעדות אמת על האירוע תספק פרטים נכונים רבים שרק יאושרו מצפיה בקלטת. ככל שחשיפה מאוחרת בקלטת תעמידו על טעויות, תהיה לו הזדמנות להסבירן, אך חשיפה מאוחרת של הקלטת לא תפגע ביכולתו להציג גרסת אמת. לעומת זאת, אם גרסת התובע אינה אמת, חשיפתו המוקדמת לקלטת רק תסייע לו להכביד על בירור האמת. המסקנה היא, שעיכוב העיון בקלטת אינו כרוך בכל חסרון אמיתי ויתכן שיהיה בו יתרון ממשי.

לאור זאת, התובע יתן עד ליום 3.10.13 תצהיר המפרט את כל השתלשלות האירועים ביום 12.7.11. עם קבלת התצהיר, יעבירו הנתבעים לעיונו את הקלטת.

ניתנה היום, ח' תשרי תשע"ד, 12 ספטמבר 2013, בהעדר הצדדים.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:

לרכישה הזדהה רכישת מנוי

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>