חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

הכרעה בנושא אבהות בגררא במסגרת תביעה למזונות קטין

: | גרסת הדפסה
תמ"ש
בית משפט לעניני משפחה תל-אביב
76760-01,76762-01
19.8.2007
בפני :
יהושע גייפמן

- נגד -
:
1. פלונית (קטינה)
2. אלמונית

ע"י האפוטרופוס לדין עו"ד אושרת חורי
עו"ד נעמה ספראי כהן
:
1. אלמוני
2. היועץ המשפטי לממשלה

עו"ד עודד רקובר
עו"ד אורלי מנצור
החלטה

1.         תביעה למזונות קטינה ילידת 3/8/01 ובצידה תביעה נוספת לאבהות.

            התביעות נדונו בפני כב' השופט גרניט, ועם פרישתו הועברו לדיון בפני. הוצגו בפני ביהמ"ש בהרכב זה הוראות ערכאת הערעור על החלטת כב' השופט גרניט בתיק נשוא הדיון.

            עפ"י הוראות ערכאת הערעור, יש לאפשר הבאת מדרג ראיות בדבר מצבה של הקטינה מכל בחינה שהיא, למעט ראיות בדבר הורתה של הילדה, בטרם יחליט ביהמ"ש אם יש מקום להבאת ראיות בענין האבהות.

2.         התובעת 2 הינה אמה של התובעת 1 שנולדה ב-3/8/01. התובעת 2 היתה נשואה לגבר אחר מ-11/6/00 ועד ליום 18/12/00 (מועד סידור הגט). נטען שכחודש לאחר הנישואין עזב הגבר האחר את הבית ונותקו הקשרים בינו לבין התובעת 2. התובעות טוענות, שהנתבע 1 הינו אביה של התובעת 1.

3.         הנתבע 1 הודיע על סירובו להשתתף בבדיקת רקמות (המאפשרת קביעת ממצא חיובי), והן על סירובו להשתתף בבדיקת דם (המאפשרת רק קביעת ממצא שלילי) (ראו הצהרת ב"כ הנתבע 1 בעמ' 83 לפרוטוקול ש' 6-5).

            לאור הצהרה זו של הנתבע, הודיעו ב"כ הצדדים: "הנושא שנותר לדיון הוא האם לשמוע את תביעת האבהות בדרך הרגילה שהיתה נהוגה לפני שבתי המשפט הכירו בבדיקת הרקמות או להכריע בענין האבהות בגררא בתביעת המזונות" (ראו עמ' 83 לפרוטוקול ש' 12-9).

4.         האפוטרופוס לדין לקטינה הבהירה בדיון: "אני הצעתי לקבוע את תביעת המזונות להוכחות (בדרך שהיתה נהוגה קודם שביהמ"ש אימץ את בדיקת הרקמות כבדיקה מכרעת לצורך קביעת אבהות - י.ג.), ולדון באופן אינצידנטלי במסגרת המזונות בשאלת האבהות ... תביעת האבהות יש להשאיר לשיקול דעת הקטינה כשתגיע לגיל 18, ובשלב זה יש למחוק את התביעה".

            הן האפוטרופוס לדין לקטינה והן פרקליטת האם - נתנו הסכמתן שתביעת האבהות תמחק, וביקשו לדון אך ורק בתביעת מזונות הקטינה. עוד טענו, שבמסגרת תביעת המזונות יכריע ביהמ"ש רק בגררא בענין האבהות  -אבהות לצורך מזונות בלבד.

            ב"כ התובעות הסבירו שמצבה הכלכלי של האם קשה והיא נזקקת לחיוב הנתבע 1 במזונות הקטינה כדי לספק את צרכיה ואינה יכולה לוותר על תביעת המזונות. את תביעת האבהות כתביעה עיקרית ניתן להותיר למועד בו תגיע הקטינה לגיל 18 ולהשאיר את ההחלטה בידה.

5.         קודם הכרעה בסוגיות המשפטיות שמתעוררות מהכרעה בגררא באבהות במסגרת תביעת מזונות, יש להידרש לשאלה העובדתית האם יש חסר לקטינה בסיפוק מזונותיה, והאם על פי פרמטרים עובדתיים נוספים, הנגזרים מטובת הילדה הספציפית העומדת בפני ביהמ"ש, יש צורך לדון בסוגיות המשפטיות לעיל.  

6.         על פי מדרג הראיות נשמעו בפני ביהמ"ש שורה של עדים. נביא לענייננו את העדויות הרלבנטיות שיסייעו להכרעה בהחלטה זו.

א.        פקידת הביטוח הלאומי, הגב' פרומביץ מרים העידה: "התובעת 2 עובדת בשכר נמוך, ומקבלת השלמה לשכר העבודה שלה ש. עד איזה סכום היא זכאית לקבל הבטחת הכנסה ? ת. עד תקרת הכנסה של 4,510 ש"ח ברוטו... אם היא לא עובדת היא חייבת להתייצב בשירות התעסוקה כדי שתהיה זכאית לקבל הבטחת הכנסה".

עוד הבהירה פקידת הביטוח הלאומי שלתובעת 2 משולמת גימלת הבטחת הכנסה בסך 1,596 ש"ח נכון לאוקטובר 2006 (עבורה ועבור הקטינה), בתוספת קצבת ילדים בסך 147 ש"ח.

ב.         העו"ס אלונה שדה  העידה: "נכון להיום היא עובדת חצי משרה בהפקות והיא מקבלת השלמה מהבטחת הכנסה. היא נמצאת זכאית לסיוע שלנו של שירותי הרווחה. אנו עושים בדיקות זכאות ... רק בעלי הכנסות מאוד נמוכות במצב כלכלי קשה זכאים לסיוע של שירותי הרווחה ... עזרנו לה מספר פעמים בתקציב לביגוד הילדה ... מעבר לזה היא קיבלה ... כתרומות ... תחפושת בפורים... סל מזון בפסח. דברים מהסוג הזה".

עוד העידה העו"ס אלונה שדה לענין הצרכים המיוחדים של הקטינה: "אני יודעת שהקטינה זקוקה לקלינאית תקשורת ולריפוי בעיסוק ... היא זקוקה לסיוע רגשי והאם זקוקה להדרכת הורים, ואת זה הם החלו לקבל במרפאה הציבורית. הגן הוא לא בתשלום. הוא של עירית תל אביב והעיריה מממנת את זה ... הקטינה הגיעה ... למרפאה של בריאות הנפש של משרד הבריאות. שם ניתן לקבל טיפול עד שנתיים ... ש. ז"א שטיפולים פרטיים היו מאוד מועילים לקטינה? ת. אני בטוחה שכן".

ג.         פקידת הסעד שרה ארזי העידה: "שקלתי גם את זכות הקטינה לשורשים ולמשפחה מורחבת  ... לצד הממזרות יש מציאות של אב מנוכר, שלא נראה לי, שיש סיכוי לפי ההתרשמות והשיחות איתו, שאי פעם ייווצר קשר בינו לבין הקטינה ... מזונות יכולים לשפר את רמת החיים של הילדה ... אני יודעת שהאם מתקיימת מקצבת ביטוח לאומי ועובדת במשרה חלקית. הכנסותיה הם בערך כ- 2,500 ש"ח ... זה מהמל"ל והכנסה מעבודה. ידוע לי שהיא צריכה לשלם שכ"ד. היא מקבלת עזרה חלקית ממשרד השיכון ... יש לה (לאם - י.ג.) קושי גדול לספק לה (לקטינה - י.ג.) את כל מה שהיא צריכה. למשל חוגים, ביגוד ... היא חיה ברמה מינימאלית. ברמה מאוד בסיסית ... עובדת המשפחה שלה מנסה לגייס תרומות או עזרות שהיא זכאית להן ממשרד הרווחה כמו ביגוד. יש לה הוצאות של קלינאית תקשורת לדוגמא, שחלקן ממומנים ע"י קופ"ח והאמא צריכה להשלים ולהשתתף במימון שלהם ... אני מניחה שפעם בשבוע כל טיפול בנפרד ... ראיתי אבא מנוכר באופן מוחלט במקרה הספציפי ... הילדה גדלה עם חוויה של אבא שלא רוצה אותה ... לילדה יש תמונה של הנתבע והיא יודעת שהנתבע הוא אביה ... דברים שהאמא סיפרה לה".

ד.         אם הקטינה העידה: "הקטינה נמצאת היום בגן של החינוך המיוחד. הוא חינם מטעם העיריה עד השעה 13.00. בשעה 13.00 היא הולכת למועדונית עד השעה 16.00. העלות היא 350 ש"ח. אני משלמת את עלות המועדונית ... שילמתי ועד הורים 450 ש"ח לשנה... ש. במה את עובדת? ת. במשרד הפקות... אני מרוויחה 1,600 ש"ח ... הבטחת הכנסה שאני מקבלת בסך 1,550 ש"ח לערך. סיוע לדיור קיבלתי 900 ש"ח. זה הופסק לי כבר 4 חודשים. קצבת ילדים אני מקבלת 145 ש"ח ... קיבלתי לפני שבוע 600 ש"ח עבור ביגוד מהרווחה ... מדי פעם היא שולחת לי סל מזון הביתה. כרגע היא בודקת לי אפשרות תרומות לחוג לילדה... אני מממנת קלינאית תקשורת שקופ"ח עוזרת לי בזה. כל מפגש שלי עם הקלינאית אני משלמת 40 ש"ח ... היא מקבלת את הקלינאית פעם בשבוע למשך שעה. הילדה צריכה לקבל גם תרפיה באומנות למענה הרגשי שלה ... צריך לתת לה עוד תוספת של פעמיים בשבוע. זה עולה כ- 300 ש"ח לכל טיפול. ש. את גרה בשכ"ד? ת. שכ"ד הוא 450 $ ... אני גרה עם הילדה לבד ... הילדה צריכה לקבל חונך ... הוחלט לתת לה חונך בגלל שיש העדר דמות של אבא... הגננת הודיעה לי בשבוע שעבר שבגלל הבעיות הרגשיות של הקטינה יתכן והיא תישאר בגן (ולא תעלה לכיתה א' - י.ג. ). ש. יש איזה טיפול שאפשר לסייע לה? ת. טיפול פסיכולוגי, ריפוי בעיסוק, תרפיה באומנות, קלינאית תקשורת ... ש. מה השכלתך? ת. 12 שנות לימוד... עבדתי בחנות צילום כ- 7 חודשים. עבדתי במקביל גם עם קשישה ... בחנות צילום ... הרווחתי בסביבות 700 ש"ח ועם הקשישה הרווחתי גם 700 ש"ח. לפני 7 חודשים למדתי כמעט שנה ולא עבדתי. לפני כן לא עבדתי שנה ולפני כן הייתי עם הקטינה בבית. לא עבדתי . הילדה עברה ניתוח . במשך ה- 5 שנים האחרונות מאז שהקטינה נולדה עבדתי רק בערך תקופה של שנה וחודשיים אם מחברים את כל התקופות יחד. אני כרגע בניסיון בעבודה. ש. מדוע את צריכה לקבל תרומות? ת. אין לי כסף ... אני משלמת 450 $ שכירות ויש לי ים של הוצאות ... קלינאית תקשורת לוקחת 200 ש"ח, תרפיה באומנות 300 ש"ח ... יש תמונה משותפת של הילדה והנתבע שהם מצולמים יחד ... אני בעצמי צריכה להמשיך לקבל טיפול איך להמשיך לומר לה. ש. את אמרת לה מי האבא ? ת. כל העולם יודע... ".

ה.        הנתבע העיד בחקירתו: "אין לי שום רגש פה ... אין לי שום ענין להיות מעורב בקשר הזה. אני בהליכי גירושין ... היה לי עסק של מיזוג אויר. ש. כמה אתה משלם (שילמת - י.ג. ) שכירות על המוסך ? ת. 3,500 ש"ח לפני הוצאות ארנונה, חשמל, ... ש. כמה ילדים יש לך ? ת. 2 ילדים... זה הנישואין השניים שלי. ש. כמה אתה משלם מזונות לילדים? ת. 3,708 ש"ח. ש. כמה היום המשכורת שלך? ת. 4,200 ש"ח כמחלק עיתונים ... לא ממשיך להחזיק את המוסך . העסק נסגר. ש. מתי החזרת את המבנה של המוסך לבעלים? ת. ב- 31.10.06 . ש. מה המקצוע שלך? ת. מיזוג אויר לרכב . במשך כ- 25 שנה אני מתעסק עם זה. ש. כמה זמן אתה עצמאי היית? ת. 13 שנה".

ו.          הפסיכולוגית שמינה ביהמ"ש העידה בחקירתה: "הילדה מושפעת מעצם קיום הסכסוך. עצם הכרעה תיצור מידה יותר קטנה של מתח... יש בלבול ומתח אצל הילדה הספציפית הזאת כל פעם שמדברים על דמות אבהית של האבא באופן כללי ... להעדר דמות אב מחיר משלו ... היא זקוקה לקבל דמות אב בחייה, שזה חסר לה... שתי האלטרנטיבות גרועות והרסניות מבחינתה: שתרשם עם אב לא ידוע והאלטרנטיבה האחרת שהיא תהיה ממזרה... עם מתן סיוע מקצועי לאמא היא תוכל להשכיר לילדה שעצם ... הניכור נובע מסכסוך בין מבוגרים. אני מדברת על ילדה שיש לה קשיים מרובים. היא גדלה ... היא תצטרך הרבה מאוד עזרה מקצועית ותהיה תלויה רק במה שהאמא תוכל לספק לה כלכלית. הקטינה צריכה מישהו שיעזור לפתח מיומנויות חברתיות, היא צריכה עזרה עם הקשיים ההתפתחותיים שלה. לקטינה יש קשיים מוטוריים, קשיים שפתיים, קושי להתרכז, קושי להתייחס לזולת ש. איזה טיפולים היא תזדקק? ת. ריפוי בעיסוק, ריפוי בדיבור, היא תצטרך טיפול קבוצתי... הדרכה לאמא ... ואולי גם טיפול פרטני".

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.

 


כתבות קשורות

    חזרה לתוצאות חיפוש >>