עת"מ
בית המשפט המחוזי תל אביב - יפו כבית-משפט לעניינים מנהליים
|
14562-01-16
18/04/2016
|
בפני השופטת:
ד"ר מיכל אגמון-גונן
|
- נגד - |
העותרות:
1. Alstom Transport S.A. 2. אפקון החזקות בע"מ 3. סיטאדיס ישראל בע"מ
עו"ד ראובן בכר עו"ד תמר תורג'מן-קדם עו"ד גלי פרידהוף עו"ד עדי פלנטר
|
המשיבות:
1. רכבת ישראל בע"מ 2. Sociedad Espanola de Montajes Industriales S.A 3. Elecnor S.A
עו"ד רנאטו יאראק עו"ד דנה יאראק-זהרוביץ עו"ד דרור הרפז עו"ד אייל אורן עו"ד ענבר מקין עו"ד ענת מססה קינן ואבי שרף
|
פסק דין |
במרכזה של העתירה שלפני מכרז בינלאומי מס' 51401 "לתכנון, ביצוע ותחזוקה של תשתית החשמול של רכבת ישראל", ובכלל זאת חשמול 420 ק"מ של קווי מסילות קיימים ומתוכננים, הקמת מערך שנאים לאורך המסילות, הקמת מערכות שליטה ובקרה ותחזוקת המערך במשך 25 שנים. המדובר במכרז בהיקף כספי אדיר של כ-3 מיליארד ש"ח, בעל חשיבות ציבורית ממדרגה ראשונה.
העתירה שלפני מכוונת כנגד החלטתה של המשיבה מס' 1 מיום 6.12.15, שלפיה הצעתה של המשיבה מס' 2 היא ההצעה הזוכה במכרז, כאשר לטענת העותרות, אשר הצעתן דורגה במקום השני, המדובר בהחלטה שגויה ורצופת פגמים מהותיים, היורדים לשורשו של עניין.
עתירה זו החלה בתרועה רמה, כפרק הלקוח מספר מתח או ריגול וכללה מעקבים וחקירות במסווה, של בכירים בצוות ההערכה של המכרז ברכבת ישראל, ובכירים בחברה שזכתה במכרז, בידי חברה למודיעין עסקי וייעוץ אסטרטגי בשם Black Cube. בעתירה, בין היתר על סמך אותם מעקבים וחקירות, נטענו טענות חמורות ביותר באשר להתערבות פסולה של הנהלת רכבת ישראל בע"מ בהחלטה המקצועית של הוועדה שאמונה הייתה על בחינת ההיבטים המקצועיים של ההצעות במכרז. כפי שיובהר להלן, העתירה מסתיימת בקול ענות חלושה, כשבסופו של יום לא נותר מאומה מבין הטענות החמורות שהועלו בגדרי העתירה.
כשאלו הם פני הדברים, מתעורר הצורך לבחון מהם הגבולות שיש להציב בפני מתמודדים במכרז, המבקשים לתקוף את הכרזת ההצעה הזוכה במכרז. זאת, משהסתבר כי מרבית הטענות שהועלו בעתירה כנגד זכייתה של המשיבה מס' 2 במכרז, התבססו על חלקי שיחות מתוך הקלטות שביצעו חוקרים פרטיים מטעמן של העותרות, עם מי שאמור להיות מנהל הפרויקט מטעם הזוכה במכרז, וכן על מידע חלקי שהודלף להן מתוך דיוני וועדת המכרזים.
- רקע הדברים וההליכים
א. הצדדים לעתירה
העותרת מס' 1, Alstom Transport SA, הינה חברה בינלאומית אשר עוסקת בתחום הרכבות ובמסגרת זו מפתחת ומשווקת מערכות, ציוד ושירותים לסקטור הרכבתי ומציעה מגוון רחב של פתרונות בני קיימא בתחום החשמול הרכבתי.
העותרת מס' 2, אפקון החזקות בע"מ, הינה חברה ציבורית אשר עוסקת בביצוע ובמתן פתרונות כוללים לפרויקטים עתירי מערכות וטכנולוגיות בתחומי התשתיות, מערכות אלקטרומכניות, בקרה ואוטומציה ותקשורת.
העותרת מס' 3, סיטאדיס ישראל בע"מ, הינה חברה פרטית בבעלות העותרת מס' 1, אשר מספקת שירותי תחזוקה הן לרכבת הקלה בירושלים והן לרכבת ישראל.
העותרות 1-3 הגישו הצעה משותפת במכרז, ויכונו להלן, ביחד: העותרות או קבוצת אלסטום-אפקון.