- דיני חוזים
- מומחים לדין הזר
- ייפוי כוח מתמשך
- משפט מסחרי
- הדין האמריקאי
- דיני תעופה
- מטבעות דיגיטליים
- אשרות עבודה
- דין סין (China Law)
- דיני עבודה
- תביעות ביטוח ונזקי רכוש
- פלילי
- מקרקעין ונדל"ן
- דיני צרכנות ותיירות
- קניין רוחני
- דיני משפחה
- דיני חברות
- הוצאה לפועל
- רשלנות רפואית
- נזקי גוף ותאונות
- תקשורת ואינטרנט
- מיסים
- תעבורה
- חוקתי ומנהלי
- גישור ובוררויות
- צבא ומשרד הבטחון
- ביטוח לאומי
- תמ"א 38
- פשיטת רגל
- תביעות ייצוגיות
- לשון הרע
- דיני ספורט
- אזרחויות ואשרות
- אזרחות זרה ודרכון זר
- ירושות וצוואות
- נוטריון
ב"ל 6330-08-13 ט' נ' המוסד לביטוח לאומי
|
ב"ל בית דין אזורי לעבודה ירושלים |
6330-08-13
27.4.2015 |
|
בפני השופט: אייל אברהמי - סגן הנשיאה |
|
| - נגד - | |
|---|---|
|
תובעת: ל' ט' |
נתבע: המוסד לביטוח לאומי עו"ד אפרת לבנוני |
| פסק דין | |
1.זוהי תביעה לקבלת מענק עבודה מועדפת בהתאם לסעיף 174 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה – 1995 (להלן: "החוק").
בפני כב' הנשיאה התקיים דיון מוקדם ביום 21.1.14. הואיל ולא היתה מחלוקת לגבי העובדות, על דעת הצדדים ובהתאם להחלטה מיום 2.11.14 הוגשו סיכומים בשאלה המשפטית המתייחסת לפירוש לוח ח' שנזכר בסעיף 174 (א) לחוק (להלן: "לוח ח'").
2.לוח ח' מפרט מהי עבודה מועדפת שבגינה ישולם מענק.
החלק הרלבנטי לעניינו נקבע בסעיף ז (1) ללוח ח' שם נקבע:
"טיפול וסיוע אישי לאדם עם מוגבלות, שלא בידי בן משפחה, שבידו היתר להעסקת עובד זר כמשמעותו בפרק ד' 1 לחוק עובדים זרים, התשנ"א – 1991".
(ההדגשות כאן ולהלן שלי א.א).
התנאי הקבוע בסעיף זה הינו אפוא כי יש בידו של האדם עם המוגבלות שמקבל את הסיוע, היתר להעסקת עובד זר (להלן: "התנאי").
3.אין חולק כי התובעת טפלה בקשישים סיעודיים מטעם חברת סיעוד – עמל. לא הוכח כי היה לקשישים בהם טיפלה היתר להעסיק עובד זר. גם לא הוכח כי היתה להם זכאות לקבלת היתר, להעסקת עובד זר, כמטפל סיעודי.
4.לטענת התובעת תכלית החוק והוראת סעיף 174 לו, הינה לעודד חיילים משוחררים לעבוד כמטפלים במי שזקוק לסיעוד. התנאי "שבידו היתר להעסקת עובד זר", אינו מתיישב עם תכלית זו. התובעת סמכה על חוות דעת משפטית שקיבלה מאת עו"ד רחל רטוביץ וממנה עולה לכאורה כי ראוי שמענק מעין זה יינתן גם לחייל משוחרר שעובד בתחום הסיעודי, אף מבלי שלמטופל יש היתר להעסקת עובד זר. ענין זה מתיישב אף עם התכלית הקבועה בסעיף 224 (א)(1א) ו 224 (א)(2) לחוק. המטרה היא לעודד חייל משוחרר שאינו במעגל העבודה, לעסוק בתחום הסיעוד. שר הרווחה והשירותים המיוחדים אותה עת, מר משה כחלון, מינה בחודש דצמבר 2012 צוות מקצועי לבחון את לוח ח' לרשימת המקצועות שבו נקבע, בין היתר, התנאי הנ"ל. הצוות המליץ בדו"ח שנערך על ידו להשמיט את התנאי שהיה (להיתר העסקה של עובד זר) כתנאי לקבלת מענק עבודה מועדפת. המלצה זו מתיישבת עם "התכלית הראויה" כפי שרשמה התובעת בסיכומי התגובה מטעמה שהוגשו בחודש ינואר 2015. לא זו אף זו פרשנות אחרת יוצרת הפליה.
5.הנתבע טען בסיכומיו כי הוראות הדין ברורות ועל יסודן לא ניתן לתת מענק למי שטיפל במי שזקוק לטיפול אך אין לו היתר להעסקת עובד זר.
הכרעה:
6.ראוי להקדים ולפתוח בתכלית לשמה ניתן מענק עבודה מועדפת לחייל:
"הרציונל העומד בבסיס המענק הניתן עבור עבודה מועדפת מתבסס על הרצון לעודד חיילים משוחררים לעבוד בעבודה מעין זה במשך השנה הראשונה שלאחר שחרורם משירות סדיר. במה הדברים אמורים? בשנה זו זכאי החייל המשוחרר לקבל דמי אבטלה גם ללא צבירתם של ימי אכשרה בכלל. כך, אם יעבוד בעבודה מועדפת, יקבל תחת דמי אבטלה שכר עבודה ונוסף על כך, מענק מיוחד.
המשמעות הינה כי המחוקק ראה לנכון ליצור תמריץ עבור חיילים משוחררים שלא לסמוך ידיהם על דמי אבטלה אלא לצאת אל שוק העבודה. לאור רציונל זה ברור לנו כי זכאות למענק ראוי שתהיה תלויה באופן אינהרנטי בזכאות לדמי אבטלה".
התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:| הודעה | Disclaimer |
|
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי. האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר. |
|
