ב"ל
בית דין אזורי לעבודה באר שבע
|
44925-12-12
22/02/2015
|
בפני השופט:
צבי פרנקל
|
- נגד - |
התובעת:
ב.מ.
|
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי עו"ד נעמה נוה
|
פסק דין |
1.התובעת ילידת 1960, הגישה תביעה לנתבע להכיר במחלת האסתמה ממנה הניא סובלת כפגיעה בעבודה, לאור עבודתה במפעלי שטראוס עלית החל משנת 95'. הנתבע דחה את התביעה לאור זאת הגישה התובעת תובענה זו.
2.לאחר ששמעתי את התובעת ואת עדי הנתבע מטעם המעסיקה, הסכימו ב"כ הצדדים ביום 9.4.14 למנות מומחה תעסוקתי על סמך העובדות הבאות:
א.התובעת ילידת 1960.
ב.התובעת עבדה כפועלת ייצור במפעל שטראוס פריטוליי בשדרות בתקופה שמאוגוסט 1995 ועד דצמבר 2009.
ג.התובעת עבדה כ-8 שעות ביום, 5-6 ימים בשבוע, ולעתים עבדה שעות נוספות.
ד.התובעת עבדה בקו הייצור של חטיף תפוצ'יפס שנמצא באולם הייצור. גודל אולם הייצור הוא 20 על 45 מטר. התובעת עבדה בקו הייצור בשתי עמדות עבודה – עמדת מיון תפו"א שרופים (להלן עמדת המיון) ועמדת חיתוך תפו"א (חיתוך פגמים, להלן עמדת החיתוך), כך שעבדה בכל אחת מהעמדות 50% משעות העבודה (התובעת ועובדת נוספת התחלפו ביניהן בעמדות בכל חצי שעה). המרחק בין עמדת המיון לעמדת החיתוך הינו כ-20 מטר.
ה.אולם הייצור הינו אולם סגור ללא חלונות. באולם היתה מערכת אוורור מעל חלק מעמדות העבודה, כמו כן, באולם היתה מערכת יניקת אוויר שהיתה למעשה מורכבת משרוול שהוביל למערכת מרכזית. למרות זאת, לטענת התובעת, האוורור ומערכת יניקת האוויר לא היו יעילים בשל החום הגבוה ששרר במקום ומבנה המקום.
ו.קו הייצור כלל גם מערכת תיבול (להלן: המתבלת) – מדובר במערכת כמעט סגורה בעלת פתח רחב מלמעלה שפתוח באופן קבוע אליו מזינים את התבלינים בהם נעשה שימוש בקו הייצור. המתבלת נמצאת בסמוך ומאחורי לעמדת המיון בגובה 2 מטרים מהקרקע. המרחק של המתבלת מעמדת החיתוך הוא כ-20 מטר.
ז.הזנת התבלינים מתבצעת מידי 30-45 דק' לערך.
ח.התובעת לעיתים ביצעה את הזנת התבלינים אל המתבלת.
ט.לאחר שהתבלינים מוזנים דרך הפתח כאמור הם עובדים דרך צינור סגור שמפזר את התבלינים בתוך תוף התיבול. תוף התיבול מסתובב כדי ליצור שכבה אחידה של תבלינים על התפוצ'יפס.
למערכת התיבול פתח יציאה נוסף אליו מחובר המסוע ודרכו יוצא המוצר המוגמר. המסוע מורכב מתאים שבצידם ובתחתית הם סגורים אך מלמעלה פתוחים. המסוע עובר דרך תקרת אולם הייצור אל אולם האריזה.
י.בקו הייצור של התפוצ'יפס משתמשים בתבלינים שונים לרבות מלח, מקסיקני, גריל, חריף אש ושמנת בצל, כאשר המרכיב הדומיננטי הוא מלח ים – מצ"ב מפרט תבלינים שהינו בגדר סוד מסחרי.
יא.התובעת נחשפה במהלך עבודתה לתבלינים בהם נעשה שימוש בקו הייצור, בין היתר כתוצאה מפעולת ומבנה המתבלת וכן מרחף של תבלינים שהיה במפעל ובעיקר באולם הייצור ובפרט באזור המתבלת.
יב.יצוין כי באולם הייצור היה קו ייצור נוסף של חטיף דוריטוס שכלל אף הוא מערכת מתבלת, התבלינים ששימשו את קו ייצור הדוריטוס היו זהים לאלו ששימשו את קו התפוצ'יפס ובנוסף תבלין חמוץ חריף.
המרחק בין קו ייצור תפוצ'יפס לקו ייצור דוריטוס הינו 3 מטרים. המרחק בין עמדת המיון של קו התפוצ'יפס למתבלת של קו הדוריטוס הינו 3 מטרים. המרחק בין עמדת החיתוך של קו התפוצי'פס למתבלת של קו הדוריטוס הינו כ-20 מטרים.