איזון חלקי של כספים בחו''ל על חשבון האיזון העתידי

: | גרסת הדפסה
רמ"ש
בית המשפט המחוזי חיפה בשבתו כבית-משפט לערעורים אזרחיים
20567-03-18
8.4.2018
בפני השופט:
חננאל שרעבי

- נגד -
מבקש:
פלוני
משיבה:
פלונית
פסק דין

1. עסקינן בבקשת רשות ערעור על החלטתו של בית משפט לענייני משפחה בחיפה (כב' השופטת הבכירה שושנה ברגר) מיום 7.2.18 בתמ"ש 25437-01-13, במסגרתה נעתר לבקשת המשיבה לחלוקת כספים נזילים לאור שינוי נסיבות, הכל כפי שיפורט להלן.
רקע בקצרה והחלטת השופטת קמא
2. עסקינן בבני זוג להם 2 ילדים קטינים ורכוש בארה"ב, אשר התגרשו ביום 15.10.15 (רקע נרחב על בני הזוג ניתן לראות ברמ"ש 822-02-16, פסק דין שניתן על-ידי ביום 7.3.16 לענין תחולת הדין הישראלי ביחסי הצדדים בענייני רכוש).
3. ביום 14.1.13 הגישה המשיבה נגד המבקש תביעה לפירוק שיתוף ואיזון זכויות, העוסקת בענייני הרכוש של בני הזוג, ובכללם רכוש שצברו בזמן חייהם בארה"ב, לרבות כספים נזילים ונכסים, שלגרסת המבקשת עולים לכדי סך של 12 מליון דולר ארה"ב, לפחות.
4. ביום 26.2.17 הגיש המבקש כתב הגנה במסגרת התביעה לפירוק שיתוף ולאיזון זכויות, והמשיבה הגישה כתב תשובה ביום 9.4.17. 
5. לאחר דין ודברים, הוחלט כי ההתדיינות בין הצדדים תהא בישראל ולפי הדין הנוהג במדינת ישראל.
6. במסגרת כתב התביעה טענה המשיבה לכספים משותפים בחשבונות בנק משותפים בארה"ב, לרבות חשבון נאמנות לגביו חתמו הצדדים על הסכם נאמנות (להלן: "חשבון הטראסט").לגבי חשבון זה טען המבקש כי מדובר על כספים אשר בבעלותו בלבד, טענה עליה חלקה המשיבה, אשר טוענת מצידה כי מדובר בכספים משותפים.
7. ביום הגשת כתב ההגנה, נתן בית המשפט קמא החלטה במסגרתה קבע כדלקמן: "ב. בית המשפט סבור כי יש במינוי מומחה כדי לקדם את ההליך, וזאת מבלי לקבוע מסמרות לעניין הבעלות בנכסים אשר תתברר לאחר שמיעת הראיות ומתן פסק הדין. לפיכך, ב"כ הצדדים יבואו בדברים ביניהם ויגישו הודעה מוסכמת, תוך 20 יום מהיום, באשר לזהות המומחים: הן אקטואר לאיזון המשאבים, והן שמאי מקרקעין (אמריקאי המצוי בנכסים באזור ...., ארה"ב). 
ג. בהיעדר הסכמה, כל צד יגיש 3 שמות מומחים מכל תחום ובית המשפט יכריע בעניין.  
ד. מסכימה אני עם עמדת ב"כ הנתבע, לפיה בנסיבות דנן, לפיהן קיימת מחלוקת מורכבת בין הצדדים באשר לזהות הבעלים המהותי של הכספים הנזילים בבנקים: UBS, ו- Morgan Stanley - לא ניתן בשלב זה להורות על חלוקתם ויש לבצע בירור ראייתי מקיף בטרם מתן סעד זמני לחלוקת הכספים".
8. על החלטה זו לא הגיש מי מהצדדים בקשת רשות ערעור.
9. משלא הצליחו הצדדים להגיע לזהות מומחים, החליטה השופטת קמא ביום 27.7.17 על זהות המומחים, וציינה כדלקמן:
"לאחר שעיינתי בעמדות הצדדים, ובחומר שהוגש לתיק עד כה, הגעתי לכלל מסקנה כי ראוי וצודק למנות את המומחים כדלקמן:
א. רואה חשבון ומומחה לאיזון משאבים ישראלי בודק וחוקר אשר יגיש לבית המשפט חוו"ד אשר תכלול פירוט, הערכה ואיזון של כלל הרכוש של הצדדים מכל מקור מיום 1.1.1998 ועד מועד הקרע (מועד הגשת התביעות ביום 14.1.13) לרבות: זכויות הצדדים בארץ ובארה"ב, הערכת שווי השותפויות בארץ ובחו"ל (כולל [חברות] והתחקות אחר מקורם הראשוני של הכספים, תוך בחינת הפירות), חשבונות בנק בארץ ובארה"ב, כושר השתכרות של שני הצדדים, מוניטין, והפרשי השתכרות, זכויות סוציאליות, השקעות, הברחות כספים נטענות (על ידי שני הצדדים) וזאת שנה קודם למועד הקרע, הערכת שווי העסק של התובעת שנפתח עת שבו הצדדים לארץ, חובות (כולל חובות מעסק של התובעת).ב. שמאי מקרקעין אמריקאי ניטרלי המצוי בנכסים באזור... ארה"ב לביצוע הערכת שווי לנכס במדינת ... ארה"ב לרבות הערכת שווי ההשקעות שבוצעו בנכס...".
10. חוות דעת שמאי המקרקעין שמונה ע"י בית משפט קמא הוגשה, והבית ב[ארה"ב] הוערך בסכום של 2.75 מליון דולר (כששמאי מטעם המבקש העריכו בסכום של 2.55 מליון דולר).המומחה האחר שמונה, לצורך איזון משאבי הצדדים, לרבות בחינת הכספים בחשבון הטראסט וכספים נזילים אחרים, טרם הגיש את חוות דעתו לבית המשפט, כשכל צד "מאשים" את הצד האחר בעכוב מתן חוות הדעת האמורה.
11. בין לבין, ולנוכח התארכות ההליך ומצב כלכלי קשה נטען, הגישה המשיבה בקשות חוזרות ונשנות לשחרור הכספים הנזילים, ונדחתה על-ידי השופטת קמא, משני טעמים עיקריים, כדלקמן:
א. ראוי כי איזון נכסי הצדדים ייערך במקביל ויחול על כלל נכסי הצדדים, ולא בשלבים.
ב. לנוכח המחלוקת על הבעלות בנכסים, לרבות בכספים הנזילים, כשהמבקש טוען כי הם בבעלותו הבלעדית.
התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


כתבות קשורות

חזרה לתוצאות חיפוש >>