בג"צ
בית המשפט העליון ירושלים בשבתו כבית משפט גבוה לצדק
|
6362-17
20/02/2018
|
בפני הרכב השופטים:
1. י' דנציגר 2. נ' הנדל 3. א' שהם
|
- נגד - |
העותרים:
אחלאס סמריה ואח' עו"ד סאוסן זהר
|
המשיב:
משרד הבריאות עו"ד ערין ספדי-עטילה
|
פסק-דין |
השופט י' דנציגר:
עתירה זו מופנית נגד משרד הבריאות, ומתבקש בה להורות על ביטול החלטתו לסגור את מרפאת "אם וילד" בכפר ח'ואלד, אשר מעניקה שירותים לתושבי הכפרים ח'ואלד וראס עלי.
רקע
- תחנות טיפת חלב מעניקות שירותים שונים לתינוקות על פי "נוהל הטיפול בתינוק ובפעוט בתחנות לבריאות המשפחה ("טיפת חלב")". כעולה מתגובתו המקדמית של משרד הבריאות, בעבר מדיניותו דגלה בביזור תחנות טיפת חלב במוקדים גיאוגרפיים רבים, במטרה לצמצמם את המרחק הפיזי בין מגורי האוכלוסייה המטופלת לבין התחנות. בהתאם למדיניות זו, נפרסו בעבר תחנות טיפת חלב בעלות נפח פעילות קטן במוקדים גיאוגרפיים רבים. במרוצת השנים השתנתה המדיניות, וכיום מדיניותו החדשה של משרד הבריאות אינה דוגלת עוד בביזור גאוגרפי של התחנות, אלא בהאחדת מרכזי פעילותן למספר קטן יותר של תחנות בעלות נפח פעילות גדול. זאת, מתוך תפישה שלפיה יש "יתרון לגודל". לפי מדיניות זו, האחדת מרכזי הפעילות נושאת עמה יתרונות יחסיים, כאשר היא מאפשרת להוסיף סוגים שונים של טיפולים ולהרחיב את איכות והיקף השירות שניתן למטופלים. מדיניות חדשה זו עוגנה, בין היתר, בחוזר מנכ"ל משרד הבריאות מספר 12/07 מיום 13.6.2007 שעניינו "סטנדרט (תקן) להפעלת השירות המונע לפרט בטיפות חלב" (להלן: חוזר המנכ"ל). בחוזר זה הומלץ לרכז את פעילות מרפאות טיפות החלב, באופן שבו מרפאת טיפת חלב "תשרת לא פחות מ-100 תינוקות ולא יותר מ-500, על מנת לתת טיפול אופטימלי". יצוין כי בהתאם למדיניות החדשה, התקבלו בשנים האחרונות מספר החלטות קונקרטיות בדבר סגירה והאחדה של תחנות טיפות חלב באזורים שונים ברחבי המדינה.
- בהתאם למדיניות החדשה, בחן משרד הבריאות גם את האפשרות לסגור את תחנת טיפת חלב בכפר ח'ואלד. תחנה זו פעלה במועצה האזורית זבולון והעניקה שירותים לתושבי הכפרים ח'ואלד וראס עלי. ממצאי הבחינה שערך משרד הבריאות העלו כי מספר המטופלים בתחנת ח'ואלד נמוך משמעותית מהמספר המומלץ לשם הפעלת תחנת טיפת חלב ייעודית על-פי חוזר המנכ"ל. עוד נמצא, כי במקביל לנתון בדבר מספר המטופלים, תחנת ח'ואלד העניקה למטופליה טיפול חלקי בלבד, כאשר היא הייתה פתוחה רק אחת לשבוע, ורופאי ילדים ונשים היו מגיעים אליה רק אחת לכמה שבועות. זאת ועוד, נמצא כי לא ניתנו בתחנה טיפולים מיוחדים שניתן היה לקבלם בתחנות טיפת חלב אחרות. על רקע ממצאים אלו החליט משרד הבריאות בחודש מרץ 2017, לסגור את תחנת ח'ואלד ולהפנות את מטופליה לתחנות גדולות יותר, הקיימות בכפר איבטין ובעיר קריית אתא. יצוין כי עובר לקבלת החלטה זו נלקחו בחשבון פרמטרים שונים, לרבות היקף וטיב השירות הניתן למטופלים בתחנות היעד החדשות; המרחק בין הכפרים ח'ואלד וראס עלי למרפאות באיבטין ובקריית אתא; והמענה התחבורתי-הציבורי הקיים (כאשר בהקשר זה, נמצא כי ישנם מספר קווי אוטובוס בתדירות של מספר פעמים ביום בין הכפר ח'ואלד והיעדים, במרחק נסיעה של 15-10 דקות לכל כיוון). שיג-ושיח שקיימו העותרים עם משרד הבריאות, וכך גם פניות של נציגי ציבור ומספר חברי כנסת, לא הובילו לשינוי ההחלטה. בהתאם, ביום 1.8.2017, לאחר שניתנה הודעה לציבור, נסגרה המרפאה.
- העותרים טוענים כי החלטת משרד הבריאות לסגור את תחנת טיפת חלב בכפר ח'ואלד פוגעת בזכויות חוקתיות וחוקיות לבריאות ולשלמות הגוף, אשר מעוגנות בהוראות דין שונות, בהן סעיף 4 לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו; חוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד-1994; וחוק זכויות החולה, התשנ"ו-1966. עוד נטען, כי החלטה זו סותרת את חובת המדינה לספק ולהנגיש שירותים רפואיים. בהקשר האחרון הוסבר בפרט, כי לא קיימת תחבורה ציבורית מהכפר ראס עלי למרפאות היעד באיבטין ובקריית אתא. לפי הטענה, נשות הכפר ראס עלי, נדרשות לצעוד ברגל מרחק של מספר קילומטרים לכפר ח'ואלד, ממנו פועלת תחבורה ציבורית. משכך, נטען, כי מטופלות אלה וילדיהן נאלצים לוותר על השירות הרפואי, בעל כורחם, חרף כך שהטיפול הניתן בתחנות טיפת חלב הוא חיוני עבורם. זאת ועוד, נטען כי תחנת היעד החדשה בכפר איבטין נגישה רק למבוטחי קופת חולים "כללית". העותרים מדגישים כי לשיטתם, החלטת משרד הבריאות אף אינה לתכלית ראויה ואינה מידתית, בשל הפגיעה הגלומה בה.
- בתגובתו המקדמית של משרד הבריאות לעתירה נטען כי ההחלטה לסגור את התחנה בכפר ח'ואלד התקבלה מכוח יישום של מדיניות ארצית שתכליתה להרחיב ולשפר את איכות והיקף השירות שניתן למטופלים. נטען כי מדובר בהחלטה המצויה בלב שיקול הדעת בקביעת מדיניות בתחום הבריאות, וכי מדובר בהחלטה סבירה לגופה. משרד הבריאות דחה את טענת העותרים שלפיה תחנות היעד החדשות באיבטין ובקריית אתא אינן נגישות לחלק מתושבי הכפרים ח'ואלד וראס עלי, והסביר כי קיימים פתרונות תחבורה ציבורית הולמים. כמו כן, משרד הבריאות דחה את טענת העותרים שלפיה תחנת טיפת חלב החדשה בכפר איבטין נגישה רק למבוטחי קופת חולים "כללית", כאשר הובהר על-ידו ששירותי התחנה פתוחים ונגישים למבוטחים של כלל קופות החולים. לבסוף הטעים משרד הבריאות, כי במישור העובדתי, עוד לפני סגירת התחנה בכפר ח'ואלד פנו חלק מתושבי הכפרים ח'ואלד וראס עלי לקבלת טיפול בתחנות טיפת חלב אחרות, בשל הטיפול החלקי שהיה באפשרותם לקבל בתחנה. זאת ועוד, נטען כי גם לאחר סגירת התחנה בכפר ח'ואלד, 14 תינוקות מהכפרים ח'ואלד וראס עלי נרשמו לקבלת טיפול בתחנות טיפת חלב אחרות, הווה אומר שהם לא ויתרו על השירות הרפואי.
- ביום 6.11.2017 התקיים לפנינו דיון בעתירה. בתום הדיון, לאחר ששמענו את טענות באות כוח הצדדים ואת התייחסותן לשאלות שהצגנו, הורינו למשרד הבריאות להגיש הודעת עדכון מגובה בתצהיר, בהתייחס לסוגיות הבאות: (א) האם ישנם מקרים שבהם מטופלים לא רשאים לקבל טיפול בתחנת טיפת החלב בכפר איבטין, והאם קיימים מקרים שבהם תחנה זו סירבה להושיט טיפול לאמהות?; (ב) האם לאחר סגירת תחנת טיפת חלב בכפר ח'ואלד אכן מסופק שירות לכלל האוכלוסייה הזקוקה לטיפול ובאיזה תדירות?; (ג) האם ישנה תחבורה ציבורית מספקת מהכפר ראס עלי לתחנת היעד החדשה בכפר איבטין. בהקשר זה ביקשנו ממשרד הבריאות לבחון אפשרות להפעיל מערכת היסעים, בין אם של חברת האוטובוסים ובין אם מערכת יזומה עצמאית, כדי שתושבי הכפר ראס עלי יוכלו להגיע למרפאה בכפר איבטין באופן מהיר.
- בהודעת עדכון מיום 22.12.2017, שהוגשה בצירוף תצהיר של רופא המחוז של לשכת הבריאות המחוזית בחיפה, עדכן משרד הבריאות כדלהלן: אשר לסוגיה הראשונה, נמסר כי ניתן מענה לכל המקרים שנטען לגביהם כי במסגרתם לא הוענק טיפול בתחנת טיפת חלב בכפר איבטין. משרד הבריאות שב על הצהרתו לפיה תחנה זו פתוחה ונגישה למבוטחים של כלל קופות החולים. אשר לסוגיה השנייה, משרד הבריאות פרש תשתית נתונים נכבדה, המלמדת כי לאחר סגירת התחנה בכפר ח'ואלד, משפחותיהם של 49 מתוך 57 תינוקות שנולדו בכפרים ח'ואלד וראס עלי, ושטופלו במרפאה בח'ואלד, נרשמו לתחנת יעד חדשה. נמסר כי נעשה ניסיון ליצור קשר עם משפחותיהם של 8 התינוקות הנוספים, אך זה לא צלח. אשר לסוגיה השלישית, נמסר כי התקיימה ישיבה במשרד הבריאות, בה נבחנה האפשרות להפעיל מערכת היסעים יזומה עצמאית מהכפר ראס עלי לכפר איבטין. לאחר בחינה, הוחלט כי מדובר בהצעה שמעוררת קשיים משמעותיים ושאינה ישימה, בין היתר משום שהיא תדרוש הקצאת משאבים לא סבירה, ועשויות להיות גלומות בה השלכות רוחב. עם זאת, משרד הבריאות שב על עמדתו לפיה קיים מענה תחבורתי ציבורי בין הכפר ח'ואלד לכפר איבטין, ומסר כי אף שלא קיימים שירותי תחבורה ציבוריים בין הכפר ראס עלי לכפר ח'ואלד, הרי שנתון זה היה נכון גם אם המרפאה בכפר ח'ואלד הייתה נפתחת מחדש.
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת