- דיני חוזים
- מומחים לדין הזר
- ייפוי כוח מתמשך
- משפט מסחרי
- הדין האמריקאי
- דיני תעופה
- מטבעות דיגיטליים
- אשרות עבודה
- דין סין (China Law)
- דיני עבודה
- תביעות ביטוח ונזקי רכוש
- פלילי
- מקרקעין ונדל"ן
- דיני צרכנות ותיירות
- קניין רוחני
- דיני משפחה
- דיני חברות
- הוצאה לפועל
- רשלנות רפואית
- נזקי גוף ותאונות
- תקשורת ואינטרנט
- מיסים
- תעבורה
- חוקתי ומנהלי
- גישור ובוררויות
- צבא ומשרד הבטחון
- ביטוח לאומי
- תמ"א 38
- פשיטת רגל
- תביעות ייצוגיות
- לשון הרע
- דיני ספורט
- אזרחויות ואשרות
- אזרחות זרה ודרכון זר
- ירושות וצוואות
- נוטריון
פסק-דין בתיק ת"א 16039-09-09
|
ת"א בית המשפט המחוזי חיפה |
16039-09-09
15.9.2013 |
|
בפני : ר' סוקול |
|
| - נגד - | |
|---|---|
|
: אחמד עבד אבו שרקיה עו"ד יוסף עבד אלרזאק |
: 1. הקרן הקיימת לישראל 2. הימנותא בע"מ 3. יורשי המנוח יוסף עוראבי ז"ל באמצעות יורשיו לפי דין נתבעים 4-10 להלן: 4. אמנה סאלח עוראבי 5. עלי יוסף עוראבי 6. סאלח יוסף עוראבי 7. מוחמד יוסף עוראבי 8. הנדיה יוסף עוראבי 9. מחמוד יוסף עוראבי 10. אחמד יוסף עוראבי 11. מינהל מקרקעי ישראל - חיפה עו"ד ע' גוט מפרקליטות מחוז חיפה עו"ד מלק ואח' עו"ד א' אסדי עו"ד ע' גוט מפרקליטות מחוז חיפה |
| פסק-דין | |
1. תובענה למתן פסק דין הצהרתי בדבר זכויותיו של התובע במקרקעין אותם רכש מהמנוח יוסף עוראבי ז"ל. הדיון מתמקד בשאלה האם למנוח היו במועד העסקה זכויות במקרקעין שנמכרו, זכויות אותן רכש על פי הנטען בעסקת חליפין עם הנתבעים 1, 2.
ההכרעה בשאלה מחייבת דיון בתוקפו של הסכם החליפין שנערך בין המנוח לנתבעים 1, 2 ובטענה כי הסכם החליפין בוטל עוד קודם לעסקה שבין המנוח לתובע.
(ההתייחסות בפסק דין זה הינה לכתב התביעה המתוקן מס' 2 מיום 7/3/11).
רקע
2. התביעה בתיק זה עוסקת בזכויות במקרקעין הידועים כחלקה 11 בגוש 12177 בשטח רשום של 9,141 מ"ר המצויים באדמת המועצה המקומית ערערה (להלן: "חלקה 11"). חלקה 11 זו עברה הסדר מקרקעין ונרשמה בלשכת רישום המקרקעין ביום 6/2/1947 (נספח "א" ל-נ/1). הזכויות בחלקה 11 רשומה בלשכת רישום המקרקעין כדלקמן:
- 10/80 חלקים רשומים על שם הקרן הקיימת לישראל, החל מיום 16/3/51;
- 48/80 חלקים רשומים יעל שם הימנותא בע"מ, החל מיום 24/9/70;
- 12/80 חלקים רשומים ע"ש איברהים יונס, החל מיום ההסדר 6/2/47.
יתרת החלקים רשומים על שם בעלים נוספים שאינם רלבנטיים להליך זה.
3. בשנת 1963 התקשרו האחים יוסף וחסן עוראבי ז"ל (להלן: "האחים עוראבי") בשתי עסקאות עם הקרן הקיימת לישראל; האחת עסקת חליפין והשנייה עסקת מכר. ביום 8/11/63 חתמו האחים עוראבי על שני ייפויי כוח לביצוע העסקאות. ייפוי הכוח הראשון (מספר 64/41) משקף עסקת חליפין (להלן: "ייפוי הכוח בעסקת החליפין"). בהתאם לייפוי הכוח בעסקת החליפין, התחייבו האחים עוראבי להעביר לקרן הקיימת 2/5 חלקים מהזכויות בחלקות שונות באזור כפר ראמה (חלקות 7ב', 8ב', 9ב', ו-4 בגוש 18852 וחלקות 9/1ב', 9/2ב' בגוש 18851). (ייפוי הכוח סומן נספח ג/1 לנ/1 והתרגום לעברית סומן ג/2 ל-נ/1). בייפוי הכוח הצהירו האחים עוראבי, כי זכויותיהם בחלקות האמורות אושרו בפסק דין בתיק 237 בבית הדין לענייני קרקעות בחיפה מתאריך 20/5/62 (החלקות הנ"ל להלן: "חלקות ראמה").
בתמורה להעברת הזכויות בחלקות ראמה, התחייבה הקרן הקיימת להעביר לאחים עוראבי זכויות בחלקות תמורה ובהן 58/80 חלקים בחלקה 11, 2/3 חלקים בחלקה 31 ו-17/80 חלקים בחלקה 32, כולן בגוש 12177 (להלן: "חלקות התמורה").
עוד הוסכם כי חלקות התמורה ירשמו על שמו של המנוח יוסף עוראבי ז"ל (להלן: "המנוח עוראבי").
באותו מועד חתמו האחים עוראבי על ייפוי כוח נוסף שעניינו מכר זכויות (נספח ד/1 ל-נ/1 והתרגום לעברית סומן נספח ד/2 ל-נ/1). על פי ייפוי כוח זה (להלן: "ייפוי הכוח בעסקת המכר"), התחייבו האחים עוראבי למכור לקרן הקיימת לישראל זכויות בחלקה 16 בגוש 19260 באדמות סחנין (להלן: "חלקה 16") (ייפוי כוח זה סומן 65/41).
4. ביום 10/4/64 נרשמה העברת הזכויות על פי עסקת המכר כך ש-2/5 מחלקה 16 הועברה על שם הימנותא בהתאם לייפוי הכוח ולהוראת הקרן הקיימת. העברת הזכות על פי ייפוי הכוח בעסקת החליפין התעכבה בין היתר, מחמת שזכויות האחים עוראבי בחלקות ראמה, נרשמו על שמם רק בשנת 1965 (סעיף 8 לנ/1).
5. בין לבין, בחודש 3/1966 הגיש מר קאסם מעתוק תביעה כנגד האחים עוראבי והימנותא ביחס לחלקה 16, החלקה שהועברה על פי ייפוי הכוח בעסקת המכר. בתביעתו טען כי רכש את הזכות מהאחים עוראבי ועל כן יש לבטל את רישום ההעברה על שם הימנותא (נספח ה/1 ל-נ/1).
בסופו של יום, כך נטען, ניתן פסק דין הדוחה את תביעתו של קאסם מעתוק לביטול הרישום והאחים עוראבי חויבו לפצותו בפיצוי כספי (ראו תרשומת נספח ו' ל-נ/1). כך או כך, הזכויות בחלקה 16 נותרו רשומות על שם הימנותא.
6. ככל הנראה, בעקבות פסק הדין וחיובם של האחים עוראבי לפצות את מר מעתוק, פנו האחים לקרן הקיימת לישראל ביום 25/12/68 בבקשה לשינוי הסכם החליפין. בפנייתם ביקשו להשיב לקרן הקיימת את הזכויות בחלקה 11 וכן זכות בחלקה נוספת בשטח של 1.5 דונם בוואדי סלאמה ממערב לחלקה 14 בגוש 18822 (נספח ז-1 ל-נ/1 והתרגום לעברית נספח ז-2 ל-נ/1).
7. פנייה זו נענתה על ידי הקרן הקיימת וביום 12/1/1969 נחתם בין האחים עוראבי לקרן הקיימת הסכם חליפין (נספח ח-1 ל-נ/1 ותרגום לעברית נספח ח-2 ל-נ/1) (ההסכם יכונה להלן: "הסכם 1969").
בהסכם 1969 נקבע כי האחים עוראבי יעבירו לקרן הקיימת חלקות הרשומות על שמם. בהסכם זה מעבירים האחים עוראבי לקרן הקיימת את אותן חלקות שנכללו בייפוי הכוח של עסקת החליפין, אף כי לגבי חלק מהחלקות נרשמו מספרי חלקות חדשים, כפי שאלו תוקנו. בתמורה התחייבה הקרן הקיימת להעביר לאחים עוראבי זכויות ב-3 חלקות, אשר שתיים מהן (חלקות 31 ו-32 בגוש 12177), נכללו גם בחלקות התמורה על פי העסקה משנת 1963 כאמור בייפוי הכוח בעסקת החליפין, ואילו השלישית הינה חלקה 16 בגוש 19260, אותה חלקה שנרכשה על ידי הקרן הקיימת על פי ייפוי הכוח בהסכם המכר משנת 1963. כן התחייבה הקרן הקיימת לשלם לאחים עוראבי תשלום כספי.
התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:| הודעה | Disclaimer |
|
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי. האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר. |
|
