עב"ל
בית דין ארצי לעבודה ירושלים
|
436-03
09/10/2005
|
בפני השופט:
1. הנשיא סטיב אדלר 2. יגאל פליטמן השופטת ורדה וירט-ליבנה
|
- נגד - |
התובע:
מוחמד עבדאללה עו"ד גאוד סקס
|
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי עו"ד עדה ליבוביץ
|
פסק-דין |
השופטת ורדה וירט-ליבנה
1. זהו ערעור על פסק דינו של בית הדין האזורי בחיפה (סגן השופט הראשי - השופטת איטה קציר ונציג הציבור מר בצלאל שרון; תיק ב"ל 1474/01) שדחה את תביעתו של המערער להכיר בפגיעתו כתאונה בעבודה לאור הקביעה שבמועד התאונה לא היה רשום כעצמאי אצל המשיב.
2. העובדות נקבעו על ידי בית הדין האזורי ולפיהן:
1. המערער, יליד 1977, עבד כנגר עצמאי החל מ-1.10.98 והעסיק אצלו 2 עובדים שכירים.
עפ"י תצהירו הוא החל לעבוד ביום 1.11.98 כעצמאי ואף קנה ציוד נגרות.
2. המערער פתח תיק במע"מ בתאריך 22.10.98, ונרשם כעוסק מורשה מהמועד הנ"ל. אך במס הכנסה נרשם רק ביום 6.1.99.
3. בתאריך 21.12.98 נסע המערער לביתו של לקוח בשם אלפרד תומא מכפר מכיליא, אשר למענו ביצע עבודות נגרות שונות. הלקוח נתן לתובע שיק ללא כיסוי והמערער בא לגבות את הכסף בגין השיק הנ"ל.
במהלך הוויכוח שהתפתח בין השניים תקף אלפרד תומא את המערער ודקר אותו במברג בליבו.
4. הדקירה במברג גרמה למערער לפגיעה בלב ולצרציה של LAD והתפתחות נוזל פריקרדיאלי, וכן שינויים איסכמיים בדופן הקדמי מישניים לפגיעה ב-LAD. כתוצאה מכך המערער עבר 2 ניתוחי חזה ולב (להלן -
"הארוע").
המערער היה בתקופת אי כושר לעבוד עד ליום 30.6.99.
5. בתאריך 21.1.99 פנה המערער למוסד לביטוח לאומי ונרשם כעובד עצמאי ונתפתח לו תיק ניכויים בגין העסקת 4 עובדים שכירים וזאת החל מיום 1.12.98, לכן גם חוייב בתשלום דמי ביטוח רטרואקטיבית מהמועד שהצהיר עליו.
6. בתאריך 14.4.99 הגיש המערער תביעה למוסד להכיר באירוע מיום 21.12.98 כתאונת עבודה, אך תביעתו נדחתה ע"י המוסד בנימוק, כי במועד הפגיעה לא היה רשום אצל המוסד כעובד עצמאי ולא עשה את המוטל עליו כדי להירשם.
7. סעיף 77(א) לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב) התשנ"ה-1995, (להלן:
"החוק" או
"חוק הביטוח הלאומי") קובע כי התנאי למתן גמלה לעובד עצמאי הוא שהמבוטח היה בעת מועד הפגיעה רשום במוסד לביטוח לאומי כעובד עצמאי, או שעשה את המוטל עליו כדי להירשם. השאלה המתעוררת כאן האם המערער עמד בתנאי דלעיל הקבוע בסעיף 77(א).
8. המערער הגיש למוסר את טופס דין וחשבון רב שנתי בתאריך
21.1.99 על מנת להירשם כעובד עצמאי.
הטופס התקבל במשרדי המוסד ב-
21.1.99 והוא אף מולא ע"י המערער באותו המועד ב-21.1.99.
9. גם עפ"י דו"ח ביקורת גביה לצורך תשלום דמי פגיעה - המערער נרשם באיחור כעובד עצמאי בתאריך 21.1.99 וזאת לאחר הפגיעה ולא לפניה.
10. המערער כתב למוסד על הסיבה לאיחור במכתבו מיום 22.9.00 בזו הלשון:
"4. אני פתחתי תיק בביטוח לאומי ביום 21.1.99, כי לא סברתי שזה מאוחר, ואני חשבתי שזה כמו מס הכנסה אשר צריך לדווח על השינוי במעמד תוך 3 חודשים מיום שינוי המעמד".
11. המערער הטיל גם את האחריות לאי רישומו במועד כעובד עצמאי על רואה החשבון שלו עוואד ג'ריס בטענה, כי הוא סמך עליו שיפעל לרישומו כנדרש ובמועד.
בית הדין האזורי דחה את תביעתו של המערער לאור הוראת סעיף 77(א) לחוק הביטוח הלאומי.