תא"ק
בית משפט השלום תל אביב - יפו
|
38837-05-11
24/05/2012
|
בפני השופט:
הדס פלד
|
- נגד - |
התובע:
זנגו משה בע"מ
|
הנתבע:
1. יצחק מנשה 2. אברהם מנשה 3. יעקב מנשה
|
החלטה |
1. זוהי בקשת רשות להגן של המבקשים כנגד תביעה שהגישה המשיבה בסדר דין מקוצר על סך 476,000 ש"ח ואשר לאחר תיקונה ביום 22/5/12, הועמדה ליום הגשתה על סך 381,000 ש"ח.
2. על-פי הנטען בכתב התביעה, חייבים המבקשים למשיבה את סכום התביעה בגין בשר אשר סופק לעסקם של המבקשים על ידי המשיבה.
בין המשיבה- העוסקת באספקה סיטונאית של בשר טרי באמצעות מנהלה משה זנגו ז"ל, לבין המבקשים- המנהלים עסק לממכר בשר, התקיימו משך שנים קשרי מסחר.
ביום 17/4/10 נפטר בטרם עת מנהל המשיבה.
התביעה נסמכת על כרטסת הנהלת חשבונות של המשיבה המעידה לטענת המשיבה על גובה החוב.
לאחר שמנהל המשיבה נפטר, שולמו על ידי המבקשים כ-190,000 ש"ח ע"ח החוב.
3. הבקשה נתמכת בתצהיר המבקש 1 מיום 14/7/11 ובתצהיר נוסף מיום 29/4/12. ביום 22/5/12 התקיים דיון בבקשה. המבקש 1 נחקר על תצהיריו והצדדים סיכמו טענותיהם בע"פ.
טענות המבקשים:
4. כרטיס הנה"ח עליו נסמכת התביעה נוהל על ידי המשיבה, והובא לידיעת המבקשים רק במסגרת התביעה- אינו מהווה ראשית ראיה לחוב; שיטת ההתחשבנות עם המשיבה היתה על בסיס תעודות משלוח חתומות. חשבוניות המס נמסרו למבקשים במעמד ביצוע התשלום; משה זנגו ז"ל היה מוסר למבקשים חשבוניות מס רק לאחר קבלת תשלום בגינן במזומן; באם קיים חוב כלשהו למשיבה הרי הוא קיים רק בגין תעודות משלוח חתומות המאשרות קבלת הסחורה, וחשבוניות מס מקוריות אשר טרם נמסרו למבקשים.
5. במסגרת דיון בבקשה לביטול פסק דין אשר ניתן כנגד המבקשים לטובת המשיבה במעמד צד אחד, ולאחר שהמשיבה הציגה בפניהם תעודות משלוח חתומות וחשבוניות מקוריות על סך 98,000 ש"ח, הסכימו המבקשים כי יינתן כנגדם פסק דין חלקי על סכום זה.
דיון והכרעה
6. מטרתו של סדר הדין המקוצר היא למנוע דיון בתובענה רק אם ברור ונעלה מספק שאין לנתבע כל
סיכוי להצליח בהגנתו. (ראו:ע"א 9654/02
חב' האחים אלפי בע"מ נגד בנק לאומי
לישראל בע"מ, פ"ד נט (3)עמ' 41,46; עא 3300/04
צול ניהול פרוייקטים
בע"מ נגד בנק המזרחי המאוחד בע"מ, פורסם בנבו; ע"א 544/81
מנחם קיהל בע"מ נ' סוכנות מכוניות לים התיכון בע"מ פ"ד לו(3) 518, בעמ' 524).
7. הנטייה בפסיקת בית המשפט היא ככלל לתת רשות להתגונן כל אימת שטענות ההגנה מעלות סוגיות המצדיקות בחינתן בדרך של בירור התובענה לגופה (ראו:עא 3300/04
צול ניהול פרוייקטים
בע"מ נגד בנק המזרחי המאוחד בע"מ, פורסם בנבו, עמ' 11 וההפניות שם).
8. לשיטת המשיבה, מכרטסת הנהלת החשבונות המצורפת לתביעה, עולה כי בתחילת שנת 2010 (4/1/10), עמד חובם של המבקשים על סך 349,155 ש"ח, כאשר מאותו מועד מוצגות תנועות חובה וזכות במסגרתן גדל החוב עד למועד פטירת המנוח לסך 543,561 ש"ח.
אין חולק כי במהלך שנת 2010 ועד פטירת המנוח, המשיכה המשיבה לספק סחורה למבקשים, כאשר לטענתה, בכל אותם מועדים קיימת למבקשים יתרת חוב ההולכת וגדלה. יתירה מכך, המשיבה לטענתה נהגה להשאיר אצל המבקשים חשבוניות מס אף טרם קבלת התשלום, זאת לאור יחסי האמון המוחלטים ששררו בינה לבין המבקשים. טענות אלה טעונות בירור עובדתי.
9. לא ניתן לקבוע בשלב זה כי למבקשים לא קיימת הגנה וכי טענותיהם הינן בבחינת הגנת בדים. טענת המבקשים לפיה, שיטת ההתחשבנות עם המשיבה הייתה על בסיס תעודות משלוח חתומות וכי חשבוניות המס נמסרו למבקשים במעמד ביצוע התשלום- לא הופרכה בחקירתו הנגדית של המבקש 1.
10. הדיון בבקשה לרשות להתגונן מיועד לאפשר לאדם שהוגשה נגדו תביעה בסדר דין מקוצר, לזכות באפשרות להתגונן כנגד התביעה ולהיכנס לשערי בית המשפט. בשלב הבקשה למתן רשות להתגונן, די אם הנתבע מראה כי הגנה אפשרית בפיו. אין בודקים כיצד יצליח להוכיח את הגנתו ואין בודקים את טיב ראיותיו. אין בשלב הרשות להתגונן שקילת מהימנות או קביעת ממצאים (ע"א 2418/90
רלפו (ישראל) בע"מ נ' בנק למסחר בע"מ פ"ד מ"ז(5) 133, בעמ' 138; א. גורן
סוגיות בסדר דין אזרחי (מהדורה עשירית) בעמ' 402-403). לשון אחרת, די אם יראה הנתבע הגנה אפשרית ומשתמעת ולו בדוחק רב על מנת להצדיק את מתן הרשות להתגונן (י.זוסמן
סדרי הדין האזרחי (מהדורה שביעית), עמ' 677-675). הנתבע יקבל רשות להתגונן גם אם הסתפק בהעלאת טענה בע"פ נגד מסמך בכתב (ע"א 390/59
רוזינסקי נגד
וייט, פ"ד יג(3)2149).
סוף דבר