מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> בלאל עלי עביד ואח' נ' הביטחון - פסקדין
חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

בלאל עלי עביד ואח' נ' הביטחון

תאריך פרסום : 10/12/2011 | גרסת הדפסה
ת"א
בית המשפט המחוזי נצרת
35151-08-10
06/12/2011
בפני השופט:
דני צרפתי

- נגד -
התובע:
משרד הביטחון
הנתבע:
1. עזבון המנוח בלאל עלי עביד ואח'
2. פאטמה כמאל עבד עווד
3. חמזה עלי עלי עביד
4. נעמה ח'דר אחמד עביד
5. עזבון המנוח אברהים אחמד חסן מערוף
6. אחמד חסן חוסין מערוף
7. נעמה עבד אללטיף מומד מערוף
8. עזבון המנוח מוחמד באסם אחמד שקורה
9. באסם אחמד מחמוד שקורה
10. רים אחמד חרב שקורה
11. עזבון עאהד איאד מוחמד שקורה
12. לינדא אחסאן מוחמד קדאס
13. מוחמד עבדאללה אחמד קדאס
14. עזבון המנוח אנואר חסן מומד לובד
15. הנייה מחמוד אחמד לובד
16. לילא ח'ליל אחמד לובד
17. חסן אנואר חסן
18. אחמד אנואר חסן לובד
19. סוהיר אנואר חסן לובד
20. דיאנא אנואר חסן לובד
21. סהר אנואר חסן לובד
22. עזבון המנוח מוחמד אנואר חסן מוחמד לוב
23. עאיש מנצור מוחמד אבו נצר
24. אמנה ברכה מוחמד אבו נצר
25. עזבון המנוחה רחאב עבד אלמונעם רמדאן
26. עבד אלמונעם רמדאן עבד אלמונעם
27. כמאל עבד אחמד עוד
28. סאמי כמאל עבד עווד
29. עאאד כמאל עבד עווד
30. סאמייה כמאל עבד עווד
31. זינב כמאל עבד עווד
32. עזבון המנוחה ח'דרה עבד אלעזיז עווד
33. זוהר שעבאן אבו ח'דורה
34. אחמד עבד עווד
35. פאדי אחמד עווד
36. ג'ודת אחמד עווד
37. הבה אחמד עווד
38. אסלאם אחמד עווד
39. אינאס אחמד עווד
40. תגריד אחמד עווד
41. תמאם אחמד עווד
42. היג'ר אחמד עווד
43. מונא אחמד עווד
44. האלה אחמד עווד
45. עזבון המנוח אסמאעיל עדנאן חסן חוילה

החלטה

פתח דבר

1.בבקשה שבפני, עותרת התובעת, מדינת ישראל לחייב את המשיבים/התובעים בהפקדת ערובה על פי תקנה 519(א), לתקנות סדר הדין האזרחי התשמ"ד – 1984 (להלן: "התקנות") וזאת להבטחת תשלום הוצאות המשפט של המדינה, במידה והמשיבים לא יזכו בתביעתם.

2.אקדים כי טענות המבקשת והמשיבים, בבקשה זו, כמו גם עובדות וטענות התביעה וההגנה, זהות ולכל הפחות על צד המהות, להליך מקביל שהתנהל בת"א 35282-08-10, ובמסגרתו ניתנה החלטתי מיום 27.11.11 (בקשה מס' 4) (להלן: "ההחלטה האחרונה").

יובהר כי גם השיקולים, האיזונים וההכרעות במסגרת ההחלטה האחרונה הנ"ל יפים, אחד לאחד, גם לבקשה הנוכחית.

בהתאם היה ניתן על צד המהות להסתפק בהפניה להחלטה האחרונה ובפרט שב"כ הצדדים בשני ההליכים זהים.

יחד עם זאת, מאחר וסוף סוף עסקינן בתובעים/משיבים שזהותם שונה, ראיתי ליחד החלטה נוספת גם לתיק זה, עף אף שתוכן החלטה זו כאמור זהה, בשינויים המתחייבים, להחלטה האחרונה;

3.בתביעה הנוכחית עתרו המשיבים, כולם תושבי רצועת עזה, לחייב את המבקשת לשלם להם פיצויים בסך של עשרות מיליוני ₪, בגין הנזקים שגרמו להם, לטענתם ע"י כוחות הביטחון של מדינת ישראל.

 על פי הנטען בכתב התביעה, ביום 06.01.09 ירו כוחות צה"ל, 3 טילים לעבר כיכר אלפאח'ורה, הנמצאת מול בית ספר אלפאח'ורה של האונר"א בצפון רצועת עזה. כתוצאה מפעילות צה"ל הנ"ל, נהרגו, על פי כתב התביעה, 24 אנשים ונפצעו 9 אנשים נוספים [לחלקם נגרמו פגיעות קשות לרבות קטיעות גפיים], כשאלו הם התובעים בתביעה זו (בעצמם באמצעות יורשיהם/באמצעות אפוטרופוסים, סה"כ 33 קבוצות תובעים).

טענות הצדדים לבקשה:

4.הבקשה מתבססת על כך שהמשיבים הינם תושבי רצועת עזה ובבחינת מתגוררים מחוץ לתחום השיפוט של מדינת ישראל. המשיבים לא הצביעו על נכסים בישראל מהם תוכל הנתבעת להיפרע מהוצאותיה, אם תידחה התביעה, ומכאן הצורך בחיוב בערובה.

5.המבקשת מפנה להלכה הפסוקה והסדורה, בסוגית החיוב בערובה של תושבי שטחים, לרבות באשר לשיעור הערובה המוטל על ידי בתי המשפט השונים והערכאות השונות, וכן להלכה שהשתרשה בדבר הצורך בחיוב בהפקדת ערובה לכל אחת מקבוצות התובעים (לכל עיזבון או נפגע בנפרד) [ראה בין השאר רע"א 3124/08 חאמד נ' מ"י (טרם פורסם 03.08.08); רע"א 8206/08 אלבשיתי נ' מ"י (טרם פורסם 06.05.09)].

כן הדגישה המבקשת, בהודעתה מיום 05.12.11, כי בית המשפט העליון אישר ברע"א 7160/11 את החלטת בית המשפט המחוזי בנצרת בת"א 34232-01-10 (כב' השופטת מוניץ), בנוגע לחיוב הנדרש בערובה, שיעורה, וחיובה של כל קבוצת תובעים בנפרד באותו שיעור שנקבע, בנסיבות דומות לענייננו [רע"א 7160/11 עיזבון המנוח ערפאת עבד אלדאים נ' מדינת ישראל (טרם פורסם 13.11.11)].

6.המבקשת הטעימה לענייננו כי סיכויי התביעה קלושים, לרבות מאחר ופגיעת המשיבים אירעה, אם בכלל, במהלך פעילות צבאית שהוגדרה כ"פעולה מלחמתית" מובהקת, במסגרת מבצע עופרת יצוקה [27.12.08-18.01.09], אליה נאלצו לצאת כוחות צה"ל בהתאם להחלטת ממשלה, לאור התקפות חוזרות ונשנות כנגד אזרחי ישראל וכוחות הביטחון. המדינה פטורה מאחריות בנזיקין ומוענקת לה חסינות, בגין אירועי נזיקין, גם אם אירעו במסגרת פעולה מלחמתית זו, זאת על פי חוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה), התשי"ב-1952 (להלן: "חוק הנזיקים").

המבקשת מוסיפה כי בענייננו, תוך כדי סערת הלחימה בעיר עזה, נקלעו כוחותינו להפגזה מירי תלול מסלול של האויב אשר נורה מנקודה שאותרה בזמן אמת. הכוחות היו תחת סכנת חיים ברורה ומיידית שאין כמוה. אל נקודת הירי, נוהלה אש מדויקת אשר השתיקה את מקור השיגור של האויב וההפגזה חדלה.

על פי המבקשת, בעצם היציאה למבצע, מימשה מדינת ישראל את זכותה האלמנטארית להגנה עצמית, והגנה על שלום אזרחיה ותושביה. המבקשת פירטה בעניין זה כי דובר במבצע צבאי מאסיבי, המאפיין מלחמות מודרניות לכל דבר ועניין עם כל הסממנים המלווים התנגשות בין שני כוחות מזוינים [בנדון הפנתה גם לבג"צ 201/09 רופאים לזכויות אדם נ' ראש הממשלה (טרם פורסם 19.01.09)].

 מעבר לאמור, גם נטען כי המבקשת מכחישה את כל העוולות והנזקים הנטענים במסגרת האירועים גופם, ולאמור לחילופין השלכות לשאלת סיכויי התביעה.

עוד מוסיפה המבקשת, כי לכתב התביעה לא צורפו חוות דעת רפואיות, על ההשלכות שיש לעניין זה לסיכויי התביעה, ובהתאם לקביעת גובה הערובה, כשמכל מקום אין כל ביסוס משפטי או מציאותי לסכום התביעה המופרך לטענתם.

כמו כן, לטענת המבקשת, לא צורפו לכתב התביעה צווי ירושה המעידים כי התובעים הם אכן יורשי העיזבונות המצוינים, ומבססים את סמכותם לתבוע בשם העיזבון.

7.המבקשת פירטה גם לעניין היקף ההוצאות המשמעותי והריאלי הצפוי למדינה בתיק, לרבות בהינתן התנאים הקשים שכרוכים באיתור חומר ראיות, לרבות באיתור והכנת העדים, בזיקה להיקף ומהות האירועים, על אפיונם כאירועי מלחמה, הצורך בתחקירים ובדיקות ביחס לכל תובע ותובע והכנת חוות דעת.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ