- דיני חוזים
- מומחים לדין הזר
- ייפוי כוח מתמשך
- משפט מסחרי
- הדין האמריקאי
- דיני תעופה
- מטבעות דיגיטליים
- אשרות עבודה
- מיסוי יחיד
- החזר מס שבח
- דיני עבודה
- תביעות ביטוח ונזקי רכוש
- פלילי
- מקרקעין ונדל"ן
- דיני צרכנות ותיירות
- קניין רוחני
- דיני משפחה
- דיני חברות
- הוצאה לפועל
- רשלנות רפואית
- נזקי גוף ותאונות
- תקשורת ואינטרנט
- מיסים
- תעבורה
- חוקתי ומנהלי
- גישור ובוררויות
- צבא ומשרד הבטחון
- ביטוח לאומי
- תמ"א 38
- פשיטת רגל
- תביעות ייצוגיות
- לשון הרע
- דיני ספורט
- אזרחויות ואשרות
- אזרחות זרה ודרכון זר
- ירושות וצוואות
- נוטריון
שלושה חודשי מאסר בפועל לנהג אוטובוס "דן" שגרם למות קשישה ברשלנות
לגזר הדין בעניין מדינת ישראל נ' גדמו
מהו העונש הראוי לאדם נורמטיבי אשר נהג ברשלנות ובהיסח דעתו גרם לתוצאה נוראה?
בית משפט השלום בת"א התחבט בשאלה זו, בבואו לגזור את דינו של נהג אוטובוס "דן" שגרם ברשלנותו למותה של נוסעת אוטובוס קשישה, ובסופו של דבר, גזר עליו שלושה חודשי מאסר בפועל, לאחר שהדגיש את חשיבותה של ענישה מידתית ואינדיבידואלית.
הנאשם, נהג אוטובוס, הורשע בגרימת מוות ברשלנות, בגין אירוע בו לא הבחין בכך שנוסעת קשישה שירדה מהאוטובוס טרם השלימה את ירידתה, סגר את דלתות האוטובוס ונסע, וכך גרם למותה.
בעקבות תסקיר המבחן החיובי של הנאשם, בו תואר כאדם מוסרי ונורמטיבי, ונוכח התרשמותו החיובית מהנאשם, התחבט השופט שלמה פרידלנדר ארוכות בשאלת העונש המתאים בנסיבות.
השופט קבע, כי בעידן חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, אין הצדקה להעניש אדם בחומרה משיקולי גמול, בכדי לטפח את אמון הציבור במערכת אכיפת החוק או כדי להשיג אפקט של הרתעה. העונש, כך נקבע, צריך לשקף את 'מאזן הנוחות המוסרי', היינו, כזה המשקף יחס סביר בין הפגיעה בחירות העבריין לבין הצורך להגן על הציבור, זאת מבלי לעורר חשד, כי המדובר בנקמנות גרידא.
במקרה הנדון מדובר בהתרשלותו של אדם מוסרי וטוב, ברגע של היסח דעת רגעי, ולא מתוך פורענות, אדם שבא מרקע סוציו אקונומי קשה, הפך להיות נהג אוטובוס והציל את משפחתו מעוני ומצוקה, ואף קיבל אות הוקרה מעבודתו. מנגד, נקבע, עומדת התרשלותו של הנאשם אשר כנהג, מוטלת עליו אחריות מוגברת לשלום הציבור המופקד בידיו, במיוחד כשמדובר באוכלוסייה הכוללת שיעור גבוה של קשישים. לפיכך, נפסק כי האיזון במקרה דנן, יהא באמצעות הטלת מאסר בפועל, אך לא לתקופה ארוכה, עונש זה כינה השופט "צריבת מאסר".
לפיכך נגזרו כאמור על הנאשם שלושה חודשי מאסר בפועל, שלושה חודשי עבודות שירות, 12 חודשי מאסר על תנאי, פסילת רשיון למשך שנה ופסילה על תנאי למשך 10 שנים וכן קנס של 5,000 ש"ח.
- ב"כ המדינה: עו"ד עידית ענתבי; עו"ד מוריה גרין
- ב"כ הנאשם: עו"ד יששכר מורג
לגזר הדין בעניין מדינת ישראל נ' גדמו
למדור: תעבורה
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.
