- דיני חוזים
- מומחים לדין הזר
- ייפוי כוח מתמשך
- משפט מסחרי
- הדין האמריקאי
- דיני תעופה
- מטבעות דיגיטליים
- אשרות עבודה
- דיני עבודה
- תביעות ביטוח ונזקי רכוש
- פלילי
- מקרקעין ונדל"ן
- דיני צרכנות ותיירות
- קניין רוחני
- דיני משפחה
- דיני חברות
- הוצאה לפועל
- רשלנות רפואית
- נזקי גוף ותאונות
- תקשורת ואינטרנט
- מיסים
- תעבורה
- חוקתי ומנהלי
- גישור ובוררויות
- צבא ומשרד הבטחון
- ביטוח לאומי
- תמ"א 38
- פשיטת רגל
- תביעות ייצוגיות
- לשון הרע
- דיני ספורט
- אזרחויות ואשרות
- אזרחות זרה ודרכון זר
- ירושות וצוואות
- נוטריון
פסיקה חריגה: אב לתאומים מפונדקאית זרה לא יחויב בביצוע בדיקת רקמות
להחלטה בעניין פלונית ואח' נגד היועמ"ש
האם הורים לתאומים שנולדו מאם פונדקאית בגיאורגיה, רשאים להירשם כהוריהם במרשם האוכלוסין גם ללא ביצוע בדיקת רקמות? ביהמ"ש לענייני משפחה בר"ג קבע כי האב רשאי להירשם במרשם ואילו האם תשמש בינתיים כאפוטרופוסית של הקטינים.
זוג ישראלים שניסה במשך שנים להרות ללא הצלחה, פנה לבצע הליך פונדקאות בגיאורגיה. ההליך צלח ולזוג נולדו תאומים, אך למרות שנרשמו בתעודת הלידה בגאורגיה כהורי הקטינים, התנה משרד הפנים את רישומם כהורים במרשם האוכלוסין בביצוע בדיקת רקמות.
לפיכך, הגישו ההורים לביהמ"ש לענייני משפחה תביעה לאבהות ואימהות, בה ביקשו להכיר בהם כהורי התאומים במרשם האוכלוסין, על סמך האישורים הרפואיים שבתיק והמסמכים של הליכי הפונדקאות בלבד, ומבלי לעבור בדיקת רקמות.
ההורים טענו, כי דרישת משרד הפנים שרירותית ופוגעת בזכויותיהם ובזכויות ילדיהם, וכי ניתן לקבוע את הורותם על הקטינים על סמך הראיות האובייקטיביות שצירפו. עוד טענו, כי הפנייתם לבדיקת רקמות צריכה להיעשות רק כמוצא אחרון, שהרי אינה עולה בקנה אחד עם טובת התאומים מאחר שהיא מטילה ספק בזהות הוריהם.
היועמ"ש, שייצג את עמדת משרד הפנים, טען כי ההסדר הנוהג בהליך פונדקאות המכונה 'נוהל חו"ל', מחייב ביצוע בדיקת רקמות מקום בו בוצע הליך הפונדקאות בחו"ל.
עוד טען, כי ההסכם שערכו ההורים עם האם הפונדקאית אינו מחייב את מדינת ישראל, והדגיש את העובדה כי בדיקה גנטית היא האמצעי המדעי הטוב ביותר לבירור הורות, כשלטענתו, הסתמכות על מסמכים בלבד תוביל לעקיפת חוק האימוץ, שתכליתו מניעת סחר בילדים.
בנוסף טען, כי ביצוע הבדיקה עולה בקנה אחד עם טובת התאומים, שכן היא יכולה למנוע הטלת ספק בזהותם. בסוגית האימהות טען, כי על האם לצרף תצהיר של הפונדקאית, לפיו היא מוותרת על זכויותיה כלפי התאומים.
השופטת תמר סנונית פורר קיבלה את התביעה בחלקה.
נפסק, כי בדיקת רקמות היא אמנם הדרך הטובה ביותר להוכחת הורות אך היא אינה היחידה, וכי אין להתעקש על דרך זו, מקום בו צירפו ההורים לא רק תעודת לידה אלא גם מסמכים רפואיים, ציבוריים ומשפטיים להוכחת הורותם.
עוד נקבע, כי עריכת הבדיקה דווקא תטיל ספק בזהותם ושורשיהם המשפחתיים של התאומים, ומשכך היא מנוגדת לטובתם.
לפיכך נפסק, כי האב יירשם כאבי הקטינים במרשם האוכלוסין, ואילו לגבי האם נפסק, כי אכן, כעמדת היועמ"ש, צריכה היא לצרף את הצהרת הפונדקאית בדבר ויתור על זכויותיה בתאומים, ובינתיים, תשמש כאפוטרופוסית לגופם ורכושם של הקטינים.
- ב"כ התובעים: עו"ד יהודית מייזלס
- ב"כ הנתבע: עו"ד עידית רחמים מנדלבאום
להחלטה בעניין פלונית ואח' נגד היועמ"ש
למדור: דיני משפחה
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.
