חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

נסב בהיסב מגביל לא יכול לתבוע המושך כשהתמורה נכשלה

מאת: פיני קרן | תאריך פרסום : 06/11/2002 13:06:00 | גרסת הדפסה

"השיקים הוסבו על ידי גלובל (הנפרעת) לתובע (הנסב) בהיסב מגביל. היה כשלון תמורה ביחסים שבין הנתבע (המושך) לבין גלובל (הנפרעת). השיקים הוסבו לתובע בטרם נכשלה התמורה, והתובע נתן לגלובל המסבה ערך בעדם. מאחר והמדובר בהיסב מגביל, ומאחר וגלובל לא יכלה לתבוע מהנתבע את פירעון השיקים במועד פירעונם עקב כשלון התמורה, גם התובע אינו יכול לתבוע פירעונם מהנתבע", כך קבע שופט בית משפט השלום בתל אביב, השופט יונה אטדגי, כשדחה את תביעתו של בנק מסד נגד מיכאל הר ים.

השאלה המשפטית שעמדה להכרעה בבית המשפט היתה מה כוחו של נסב בהיסב מגביל, שהשטר הוסב אליו טרם כשלון התמורה, לתבוע את עושה השטר כאוחז בעד ערך?

התובע, בנק מסד, אוחז בשני שיקים בסך 11 אלף שקל כל אחד, המשוכים על ידי הר ים (הנתבע). השיקים נמשכו לפקודת חברת גלובל ביוטי, כאשר הכיתוב "למוטב בלבד" נמחק אך נותר השרטוט (קרוס). בגב השיקים הוטבעה חותמת, מלווה בחתימה בה נאמר "נא לזכות את גלובל ביוטי בע"מ בלבד בחשבונה בבנק מסד". השיקים הופקדו בבנק מסד בחשבון של חברת גלובל וחוללו לאחר שהנתבע הורה לבנק שלא לכבדם.

הנתבע, טען בביטול השיקים כי גלובל הפרה את ההסכם עימו ולא סיפקה לו את המוצרים שהתחייבה לספק לו (כשלון תמורה).

הנתבע טען, כי החותמת על גב השיק, מהווה היסב מגביל, השולל מהתובע זכות קניין בשיקים.

בהקדמה לפסק הדין ציין השופט אטדגי כי טענת כשלון התמורה שהועלתה על ידי הנתבע, לא נסתרה על ידי התובע, ואף נתמכה בעדות אמינה של מנהל השיווק של חברת דאמא קוסמטיקס, חברת בת של גלובל. השופט קבע כי במצב הזה, גלובל לא יכלה לתבוע את הנתבע בזמן פירעון השיקים ומכאן שגם התובע לא יכול היה לעשות כן.

א' 051968/99 בנק מסד בע"מ נ' הר ים מיכאל

למדור דיני בנקאות

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
כתבות נוספות בתחום הוצאה לפועל
טעות של מזרחי-טפחות למשכנתאות פעלה לטובת החייב
עו"ד רונן יקותיאל (צילום: בר יקותיאל) [אילוסטרציה: אתר בנק מזרחי טפחות]

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ