מרצים בשנת שבתון לא יחוייבו במס בארץ בגין הכנסות שהפיקו בחו"ל
עמ"ה 1233/00, פרופ' בזה אברהם ואח' נגד פקיד שומה תל-אביב-יפו 5 ואח'
שופט ביהמ"ש המחוזי, מגן אלטוביה, קבל את עמדתם של המערערים, אנשי סגל אקדמי בדרגות שונות במוסדות להשכלה גבוהה בישראל בשנות המס שבערעור, אשר הפיקו הכנסה בחו"ל בעת ששהו מחוץ לישראל, במה שמכונה "שבתון", מעיסוקם בתקופת אותו שבתון, וקבע כי אין מקום לחיוב המערערים במס בגין הכנסות שהפיקו בחו"ל בתקופת שהותם בשבתון.
השופט העדיף את פרשנותם לסעיף 5(1) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א-1961 על פני זו של המשיב, לפיה צריך כי תהא זיקה, קשר סיבתי שבין מקור ההכנסה שבישראל לבין הכנסה שהופקה בחו"ל בידי תושב ישראל.
נקבע, כי המחוקק הישראלי בתיקון 132 אימץ גישה שהיא פרסונאלית בעיקרה אולם בדומה למדינות העולם המיישמות שיטה זו, הרי שאין המדובר בשיטה פרסונאלית טהורה. תכלית סעיף 5 לתחם את עקרון הזיקה הטריטוריאלית ולא ליצור זיקה פרסונאלית מנותקת זיקה.
לדברי השופט אלטוביה: "תושב ישראל המפיק הכנסה בחו"ל בלא כל זיקה למקור הפקת הכנסה בישראל, כל עוד לא מוחלת במפורש, כפי שעשה המחוקק הישראלי בתיקון 132, שיטת מס פרסונאלית, אין מקום להשית על הכנסתו זו מס בישראל, לחשוף אותו לשאלת נשיאה בתשלום כפל מס, בישראל ובחו"ל ולהפעלת מנגנוני מניעת תשלום כפל מס הקבועים בדין הפנימי ובדין הבינלאומי".
באשר למערערים, נקבע כי שכרם במהלך השבתון לא היה קשור לעבודתם בישראל, למחקרים שביצעו בישראל. שכרם ניתן בגין הרצאות ומחקרים שנעשו עבור המעביד הזר בלבד. לפיכך, לא היתה שום זיקה כלכלית, עסקית למקור משלח ידם בישראל. בהעדר זיקה בין הכנסתם בחו"ל למקור הכנסתם בישראל, אין מקום לתחולת סעיף 5(1) לפקודה.
עמ"ה 1233/00, פרופ' בזה אברהם ואח' נגד פקיד שומה תל-אביב-יפו 5 ואח'
למדור מיסים
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.