אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | חקיקה | כתבי טענות | טפסים | TV | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> חוקתי ומנהלי >> כך תשיגו אזרחות רומנית

כך תשיגו אזרחות רומנית

מאת: עו"ד כרמית לובלסון | תאריך פרסום : 18/10/2015 17:56:00 | גרסת הדפסה
צילום: משרד פרסום whiteox

רומניה נכנסה לאיחוד לפני כשמונה שנים ומאז כל מי שמקבל אזרחות רומנית זכאי לאזרחות אירופית באופן אוטומטי. מי זכאי לקבלת אזרחות? איך עושים זאת וכמה זמן זה עלול להימשך? כדאי לדעת!

הזכאות לבקשת אזרחות רומנית היא מתוקף חוק האזרחות הרומנית (סעיף חוק מס' 21 שנכנס לתוקף ב-1 במרץ 1991). ב-1 לינואר 2007 רומניה נכנסה לאיחוד האירופי ומיום זה, כל אדם שלו אזרחות רומנית הוא גם בעל אזרחות אירופית באופן אוטומטי.

מי זכאי להגיש בקשה לקבלת אזרחות?

כל אדם שנולד ברומניה ובני משפחתו – בניו, בנותיו, נכדיו ונכדותיו. חשוב לדעת, כי נכון להיום בני זוג (גם אם הם נשואים וגם אם הם ידועים בציבור) אינם זכאים לאזרחות רומנית. עם זאת, כשמדובר בבני זוג נשואים (עניין שנרשם בהליך ההתאזרחות), בן או בת הזוג מקבלים "מעמד מיוחד", שיכול לתת הקלות במתן אשרות מיוחדות כגון ויזת עבודה, ויזת עסקים, ויזת לימודים וכיו"ב.

ואולם, שימו לב: יש להבדיל בין שתי קטגוריות עיקריות של זכאות:

הקטגוריה הראשונה: "אזרח רדום"

אדם שהיגר מרומניה בסוף שנות ה-40 ובמהלך שנות ה-50 של המאה הקודמת נחשב ברוב המקרים ל"אזרח רדום". המשמעות היא שכאשר יצא מגבולות רומניה הוא לא נאלץ לוותר על אזרחותו וזאת מאחר שבאותה התקופה השלטונות ברומניה אפשרו להחזיק בשתי אזרחויות בו-זמנית.  

במקרה כזה, אם המבקש לא ויתר על האזרחות ולא איבד אותה, עליו לעבור במסלול של השבת אזרחות. מסלול זה הוא מסלול קצר יותר וזול יותר כיוון שישנן פחות אגרות. במסלול זה אין צורך בשבועה והוא מתמקד בעיקר בהוצאת כל המסמכים הנדרשים לצורך הדרכון הרומני. חשוב לציין, שגם אין צורך בידיעת השפה הרומנית.

עוד חשוב לדעת שצאצאיו של מבקש בעל "אזרחות רדומה" נחשבים אף הם לבעלי אזרחות רומנית וגם הם צריכים לגשת למסלול השבת האזרחות.  

הקטגוריה השנייה: "לא אזרח"

בקטגוריה זו נכללים אותם אנשים שנאלצו לוותר על אזרחותם כאשר היגרו מחוץ לרומניה מתוקף המצב החוקתי באותם הימים, או אנשים שאיבדו את אזרחותם מכל סיבה אחרת או שהיא נשללה מהם בניגוד לרצונם.

לרוב, מדובר במי שיצא את גבולות רומני מסוף שנות ה-50 של המאה הקודמת ואילך, אך לא בהכרח, ולכן לפני תחילת התהליך חייבים לעשות בדיקות מקדימות כדי לדעת מהו הסטאטוס של האזרחות.

תחת סיווג זה יכולים להיכלל גם אנשים שלא קיים לגביהם כל רישום או שאין להם אישור משפטי על אודות סטאטוס אזרחותם.   

לרוב, הבעיה ברישום נובעת מהסיבה הפשוטה שבאותם הזמנים (תחילת המאה הקודמת) לא נעשה רישום אזרחי מסודר ברומניה. ישנם גם מקרים שבהם הוריו של היליד הרומני לא ביצעו רישום מוסדר ולכן לא קיים תיעוד רשמי על אודות ילדם. במקרה שכזה, יכול להיות שסיווג אזרחותם ייחשב כ״לא אזרח". במצב כזה קודם כל צריך לבקש משלטונות רומני בקשה לאזרחות ואלה יבדקו האם הם מאשרים את האזרחות או לא. גם במקרה כזה הזכאות עוברת מדור לדור, וגם צאצאיו יכולים לעבור הליך כזה. באשר לבני זוג, גם כאן, בני הזוג אינם זכאים לאזרחות ומקבלים "מעמד מיוחד" בלבד.

קצת על ההליך: מה הוא דורש וכמה זמן הוא נמשך

כהערה כללית נציין כי הליך האזרחות הרומנית הוא הליך מורכב ביותר, שכן הוא מצריך את ידיעות חוק האזרחות הרומני, בקיאות באופן הגשת המסמכים, ידיעת השפה הרומנית לצורך תרגומים ומילוי טפסים קונסולריים. חשוב להדגיש, כי פרט לתרגומים ולמילוי הטפסים, השלטונות הרומנים אינם דורשים ממבקש בקשת האזרחות לדעת את השפה ואין צורך לעבור מבחן בנושא, כפי שהיה נהוג בעבר ועודנו נהוג באזרחויות

פרק הזמן תלוי בסוג הקטגוריה שאליה משתייך המבקש. כשמדובר בקטגוריה השנייה, מן הסתם ההליך ארוך ומורכב יותר, שכן יש להוכיח קודם כל את בקשת האזרחות, לעבור את הליך השבועה ורק לאחר מכן עוברים לשלב המסמכים. לעומת זאת, כשמדובר בקטגוריה הראשונה ההליך קצר יותר ואורך בין שנה לשנה וחצי (שכן כאמור, אין צורך בבקשת האזרחות ובשבועה).  

ואולם, מאחר שלא מדובר במדע מדויק, חשוב להבהיר כי כל מקרה נבחן לגופו ומשך הזמן בהחלט תלוי בנסיבות המקרה של המבקש הספציפי. כמו כן, יש לזכור ההליך תלוי רובו ככולו בשלטונות רומניה ולכן יש להביא בחשבון שייתכנו שינויים בלוחות הזמנים האמורים.

* עו"ד כרמית לובלסון עוסקת בטיפול בהוצאת אזרחויות זרות ודרכונים ובתחום המשפט האזרחי-מסחרי.

** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il  

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום חוקתי ומנהלי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום חוקתי ומנהלי

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ