- דיני חוזים
- מומחים לדין הזר
- ייפוי כוח מתמשך
- משפט מסחרי
- הדין האמריקאי
- דיני תעופה
- מטבעות דיגיטליים
- אשרות עבודה
- דיני עבודה
- תביעות ביטוח ונזקי רכוש
- פלילי
- מקרקעין ונדל"ן
- דיני צרכנות ותיירות
- קניין רוחני
- דיני משפחה
- דיני חברות
- הוצאה לפועל
- רשלנות רפואית
- נזקי גוף ותאונות
- תקשורת ואינטרנט
- מיסים
- תעבורה
- חוקתי ומנהלי
- גישור ובוררויות
- צבא ומשרד הבטחון
- ביטוח לאומי
- תמ"א 38
- פשיטת רגל
- תביעות ייצוגיות
- לשון הרע
- דיני ספורט
- אזרחויות ואשרות
- אזרחות זרה ודרכון זר
- ירושות וצוואות
- נוטריון
מועצה מקומית צבעה פסל חלוד וזה יעלה לה 29,000 שקל
האמן מחמוד קייס תרם את הפסל למועצה המקומית נחף אך נדהם לגלות שהיא שינתה את צבעו לכחול על דעת עצמה. בית המשפט קבע שהיא פגעה בזכותו המוסרית וגרמה לו עוגמת נפש רבה.
השופט גדעון גינת קיבל לאחרונה תביעה שהגיש הפסל מחמוד קייס נגד המועצה המקומית נחף. הוא קבע שהמועצה הפרה את זכויות היוצרים של האמן כשצבעה פסל חוצות שתרם לה בכחול מבלי לקבל את אישורו, ועליה לפצות אותו.
מחמוד קייס, פסל מקצועי ומוכר שגר בכפר נחף, תרם למועצה ב-2018 פסל גדול מימדים מברזל בגוון חום חלוד. הפסל, ששמו ״ערבסק״, נוצר על ידו בשנת 2013 והוצג במשך כ-5 שנים בתערוכה בחיפה.
היצירה מוקמה על ידי המועצה בכיכר מרכזית בכפר בהתאם לסיכום בינה לבין האמן.
לאחר מספר ימים עבר האמן במקום ופגש קבלן אחזקה וגינון שעבד בשטח. הקבלן סיפר לו כי בכוונת אנשי המועצה לשנות את הגוון המקורי של הפסל ולצבוע אותו. האמן התריע מיד בפני המועצה כי אין לעשות כל שינוי ביצירה. למרות זאת, בסמוך לאחר מכן נצבע הפסל ללא ידיעתו או אישורו.
האמן שלח למועצה מכתב התראה בו דרש להסיר את הצבע הכחול מהפסל מידית ולפצות אותו על עגמת הנפש, אך המועצה התעלמה מהמכתב.
בתביעה טען האמן כי המועצה התנהלה כלפיו באופן מזלזל תוך התעלמות מזכויות היוצרים שלו על על הפסל.
המועצה טענה שהתביעה ״מופרכת, חסרת כל בסיס, טרדנית וקנטרנית״. לטענתה, היא לא פגעה בזכות כלשהי של התובע והוא מסר לידיה את הפסל ללא כל תנאי.
היא הסבירה כי שינתה את צבעו של הפסל משיקולי חזות העיר, בתום לב וללא כוונה לפגוע בתובע. היא הכחישה את השיחה בין התובע למהנדס המועצה וטענה כי לא הייתה מודעת להתנגדותו.
משמעות בלתי נסבלת
אך השופט גדעון גינת מבית משפט המחוזי בחיפה קיבל את התביעה. הוא הבהיר כי לכל יוצר זכות מוסרית ביחס ליצירה הכוללת בין היתר את הזכות שלא יוטל בה פגם ולא תשונה צורתה.
במקרה זה שונה הפסל על ידי אנשי המועצה ללא רשות באופן החורג מהתכנון המקורי שלו. כמו כן, מיום הצבתו וגם לאחר צביעתו ניצב הפסל במשך זמן מה ללא כל איזכור של שם היוצר.
השופט הוסיף כי לא הייתה כאן אי הבנה מצערת שכן מרגע שנודע לתובע על הכוונה לשנות את יצירתו הוא הבהיר באופן חד משמעי את משמעותה הבלתי נסבלת של הפעולה מהבחינה הערכית והאמנותית.
״התנגדות התובע הובעה באופן ברור והייתה ידועה לנתבעת אך היא בחרה משיקוליה להתעלם״, כתב. רק לאחר הגשת כתב התביעה ניאותה המועצה להיענות לבקשות התובע, להחזיר את הפסל לצבעו המקורי ולהציב שלט הנושא את שמו בסמוך ליצירה.
השופט סיכם כי לא ניתן להתעלם מהתנהלות המועצה ומהעובדה שגרמה לתובע עוגמת נפש רבה. מאידך, יש להתחשב במצבה הכספי הקשה של המועצה ובכך שבסופו של דבר האמן ביקש להיטיב עמה באמצעות התרומה.
בסופו של דבר חויבה המועצה לפצות את התובע ב-19,000 שקל בתוספת הוצאות בסך 10,000 שקל.
- ב״כ התובע: עו"ד ד"ר מיכל סגל-ארנולד
- ב״כ הנתבעת: עו"ד סמואל דכואר
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.
