תע"א
בית דין אזורי לעבודה באר שבע
|
3199-08
19/10/2010
|
בפני השופט:
משה טוינה
|
- נגד - |
התובע:
1. וידר בתיה 2. גרינברג יקטרינה 3. גרונינה אווה 4. אלון משה ללזרי 5. ליטבינובה אנה 6. סטפננקו יבגניה 7. גרינברג יוליה
עו"ד קמינצקי
|
הנתבע:
1. גילה גורביץ 2. אורי וייס 3. רבקה (רוזה) סולומון
עו"ד טל שפרנט עו"ד אמיר קמינצקי
|
פסק-דין |
התובעות כולן הן עובדות לשעבר של השותפות ליאון וייס ושות', שעיסוקה היה במתן שירותי ייעוץ מס והנהלת חשבונות (להלן: "
השותפות"). השותפות התקיימה בין מר ליאון וייס ז"ל לבין הגב' רבקה סולומון (להלן: "
הנתבעת 3") בחלקים שווים.
הנתבעים 1 ו-2 הם יורשי המנוח ליאון וייס, אשר נפטר ביום 16/5/06.
ביום 7/10/08 הגישה כל אחת מהתובעות בנפרד תביעה לפיצויי פיטורים, פדיון חופשה וקצובת הבראה. כן התבקש בית הדין לפסוק לתובעות פיצויים בגין חוסר תום לב ועוגמת נפש בעקבות סיום העסקתן בשותפות. תביעות אלה הן עניינו של פסק דין זה כמפורט להלן.
הדיון בתביעות השונות ייעשה בנפרד בכל אחת מעילות התביעה - לפיצויי פיטורים, דמי פדיון חופשה, קצובת הבראה, פיצויים על חוסר תום לב ועוגמת נפש; אך תחילה נביא את המסגרת העובדתית לדיון בתביעות כולן.
הרקע העובדתי:
1. כמפורט בפתיח לפסק הדין, התובעות כולן הן עובדות לשעבר של השותפות ליאון וייס ושות'. שותפות שכאמור התקיימה בין מר ליאון וייס ז"ל והגב' רבקה סולומון, הנתבעת 3.
2. כאמור לעיל, המנוח מר ליאון וייס ז"ל נפטר ביום 16.5.06.
3. נכון לתקופת העסקתן של התובעות בשותפות התגורר מר וייס דרך קבע בכפר-סבא; בשל מצבו הרפואי התייצב המנוח במשרדי השותפות בתדירות שהלכה ופחתה, בפרט בשנים האחרונות קודם לפטירתו.
כך הופיע המנוח מר וייס ז"ל במשרדי השותפות בבאר שבע במהלך שנת 2005 - 18 פעמים בלבד; ובפעם האחרונה בסוף חודש יולי 2005.
4. בתחילת שנת 2006, עוד טרם פטירתו של מר וייס, הגישה הנתבעת 3 בקשה לבית המשפט המחוזי בבאר שבע להורות על פירוק השותפות. הבקשה צורפה כנספח ב' לתצהירה של הנתבעת 3 (להלן: "
הבקשה לפירוק השותפות").
5. במסגרת הבקשה לפירוק השותפות טענה הנתבעת 3, כי השותפות הינה שותפות בלא הגבלת זמן
ויש לראות בבקשה לפירוק השותפות כהודעה של שותף על פירוק השותפות, על פי סעיף 41 לפקודת השותפויות (ראה: סעיף 25 לבקשה לפירוק השותפות, נספח ב' לתצהיר הנתבעת 3).
6. בדיון שהתקיים בבקשה לפירוק השותפות ביום 20.3.06, הוסכם על הסדר ביניים אשר במסגרתו תתנהל השותפות עד לקיום דיון בבקשה (להלן: "
ההחלטה").
7. עם פטירת המנוח והשותף מר וייס ביום 16.5.06 ובהתאם להוראות סעיף 42 לפקודת השותפות, פורקה השותפות ביחס לכל השותפים.
8. מפרוטוקול הדיון שהתקיים בבקשה לפירוק השותפות, ביום 28.6.06 (דהיינו לאחר פטירתו של מר וייס ז"ל) עולה כי ב"כ הנתבעים הציע לקיים משא ומתן להסדרת הסוגיות הנובעות מפירוק השותפות. מאותו פרוטוקול עולה עוד, כי ב"כ הנתבעת 3 עמד על מחיקת הבקשה בעקבות שינוי בנסיבות המתבטא בפטירתו של מר וייס; ובקשת הפירוק נמחקה.
9. ביום 1.7.06 עזבה הנתבעת 3 את משרדי השותפות. יחד איתה עזבו את מקום העבודה התובעות כולן. מעדותה של הנתבעת 3 עולה כי למעט התובעת 7, הגב' גרינברג יוליה, המשיכו יתר התובעות לעבוד אצל הנתבעת 3 במשרד הנהלת חשבונות שפתחה (ראה: עדותה של הנתבעת 3, עמ' 32 לפרוטוקול מיום 14.10.09 שורות 11-17).
10. למען הסדר הטוב רק נוסיף, כי בין הנתבעים 1 ו-2 לבין הנתבעת 3 מתקיימים הליכים משפטיים שונים בעקבות פירוק השותפות.
11. כאמור לעיל, הגישו התובעות כולן ביום 7.10.08 את התביעות נשוא פסק הדין ועניינן תשלום פיצויי פיטורים, דמי פדיון חופשה וקצובת הבראה ופיצויים בגין עוגמת נפש; תביעות שהדיון בהן אוחד.
התביעה לפיצויי פיטורים:
12. אין מחלוקת כי התובעות זכאיות לפיצויי פיטורים, ככל שהשלימו שנה לעבודתן בשותפות. בנסיבות אלו המחלוקת בין הצדדים בסוגיית פיצויי הפיטורים להן זכאיות התובעות, מתמקדת בשני מישורים: