- דיני חוזים
- מומחים לדין הזר
- ייפוי כוח מתמשך
- משפט מסחרי
- הדין האמריקאי
- דיני תעופה
- מטבעות דיגיטליים
- אשרות עבודה
- דין סין (China Law)
- דיני עבודה
- תביעות ביטוח ונזקי רכוש
- פלילי
- מקרקעין ונדל"ן
- דיני צרכנות ותיירות
- קניין רוחני
- דיני משפחה
- דיני חברות
- הוצאה לפועל
- רשלנות רפואית
- נזקי גוף ותאונות
- תקשורת ואינטרנט
- מיסים
- תעבורה
- חוקתי ומנהלי
- גישור ובוררויות
- צבא ומשרד הבטחון
- ביטוח לאומי
- תמ"א 38
- פשיטת רגל
- תביעות ייצוגיות
- לשון הרע
- דיני ספורט
- אזרחויות ואשרות
- אזרחות זרה ודרכון זר
- ירושות וצוואות
- נוטריון
פסק-דין בתיק א 25815/03
|
א בית משפט השלום תל אביב-יפו |
25815-03
7.5.2006 |
|
בפני : עינת רביד |
|
| - נגד - | |
|---|---|
|
: ח.ג.י.י. שיווק מוצרי בניה בע"מ עו"ד אבי גרוהר |
: 1. יהודה מזרחי תכנון ביצוע ופיקוח מבנים בע"מ 2. ליאר חברה לבנין בע"מ - אין מסירה 3. יהודה מזרחי 4. יוסף ארסלן- אין מסירה 5. מזרחי ויוי עו"ד מיטל יצחקיאן |
| פסק-דין | |
פסק דין כנגד נתבעים 1, 3 ו- 5
מבוא והליכים
1. ביום 20.5.96 נפתח לנתבעת 1 (להלן: "חברת מזרחי") ולנתבעת 2 (להלן: "חברת ליאר") (להלן ביחד: "החברות הנתבעות") כרטיס לקוח אצל התובעת לאספקת מוצרים (נספח "ב" לתצהיר רו"ח גרוהר). התובעת עוסקת באספקת מוצרי בנייה מסוגים שונים. התובעת מחזיקה בחמישה שיקים, אשר חוללו ע"י הבנק הנמשך. סכום קרן השיקים הסתכם בסך כולל של 90,017 ש"ח. התובעת טוענת, כי החברות הנתבעות הן שמשכו את השיקים בתמורה לסחורה, שסופקה להן בחודשים ינואר ופברואר 2002. בנוסף, טוענת התובעת, כי החברות הנתבעות חייבות לה סך של 6,710 ש"ח בגין סחורה שלא שולמה. כנגד הנתבע 3 (להלן: "יהודה מזרחי"), כמו כנגד הנתבע 4 והנתבעת 5, אשתו של יהודה מזרחי (להלן: "ויוי מזרחי") טוענת התובעת, כי הם ערבו כלפיה לתשלום חובות החברות הנתבעות על פי כתבי שיפוי, שצורפו לכתב התביעה.
2. הנתבעים 1, 3 ו-5 (להלן ביחד: "הנתבעים") טוענים טענות רבות כנגד החיוב. הנתבעים טוענים כי אין חתימה על תעודות משלוח של הסחורה, דבר המעיד, לטענתם, על אי אספקת סחורה, ולכן יש טענת כשלון תמורה מלא כנגד השיקים שנמסרו, למרות שחזרו "מהסיבה שהחשבון הוגבל" (ר' סעיף 20 לתצהיר) . כמו כן לטענתם, מסמכי הנהלת חשבונות של התובעת עצמה תומכים בטענתם, משום שהחוב בסיכום כרטסת הנהלת החשבונות של התובעת עומד על 4,054 ש"ח בלבד, כאשר סכום השיקים בסך 75,017 ש"ח כלל לא מופיע באותה כרטסת, מכאן, לטענתם, שסחורה בשווי זה כלל לא סופקה. עוד טוענים הנתבעים, כי השיקים לא נמשכו ע"י חברת מזרחי, אלא ע"י שלוש חברות (שתיים מהן החברות הנתבעות), אשר ניהלו מיזם משותף במסגרתו פתחו חשבון בנק משותף. עוד טוענים הנתבעים, כי אין כל מחויבות אישית של יהודה מזרחי, וויוי מזרחי.
3. התובעת הגישה את התביעה בסדר דין מקוצר, שלושה מהנתבעים (חברת מזרחי, יהודה מזרחי וויוי מזרחי) הגישו בקשת רשות להתגונן. שניים מהנתבעים (חברת ליאר והנתבע 4) לא אותרו ולא ניתן היה לבצע מסירה. בהחלטת כב' השופט מאיר יפרח מיום 4.1.04 נמחקה הכותרת והתביעה עברה לפסים רגילים כלפי שלושת הנתבעים לעיל.
4. אציין כי ב"כ התובעים בסוף סיכומיו מציין כי התובעת לא הצליחה לאתר את הנתבעים 2 ו-4 ולבצע מסירה, ולכן מבקש לאשר תחליף המצאה. איני נוהגת לאשר תחליף המצאה ללא בקשה מאומתת בתצהיר כדין ובה פירוט הפעולות שנעשו לאיתור וכיוב'. לכן בקשה זו נדחית.
5. התובעת הגישה נספח מצורף לסיכומיה- ללא בקשת רשות ודי בכך כדי שלא אתייחס לנספח ב'. לא זו אף זו, שמדובר במסמך שודאי היה ברשותה כל העת ואין כל הצדקה לשולפו בזמן הסיכומים וללא תצהיר תומך. מכאן שאיני מקבלת את נספח ב' לסיכומים כראיה.
טענת הודאה והדחה
6. התובעת טוענת כי מרבית טענות הנתבעים הם בגדר "הודאה והדחה", ולכן נטל ההוכחה עליהם. טענה זו נטענה עוד במהלך קדם המשפט ביום 9.2.05 בו טען ב"כ התובעת: "הנתבעים מודעים לכך שהם חתומים על השיקים ועל ההסכמים. הם טוענים כי הם לא קיבלו סחורה, חלק ניכר מהתביעה היא הודאה והדחה, לכן אבקש כי הם יפתחו בהבאת הראיות". כב' השופטת גרוסמן קבעה בהחלטתה, כי לא תשנה את סדר הבאת הראיות וכי שאלת נטל ההוכחה תוכרע במסגרת ההוכחות. גם בדיון ההוכחות ביום 23.11.05 חזר ב"כ התובעת על טענתו כי מדובר בטענת "הודאה והדחה" (עמ' 10 שורה 9 לפרוטוקול). לפיכך, לא ברורה טענת ב"כ הנתבעים בסיכומים, כי הטענה הועלתה לראשונה בסיכומי התובעת, ולכן מדובר ב"הרחבת חזית" אסורה. הטענה הועלתה כראוי במסגרת קדם המשפט ושוב במסגרת ההוכחות ולכן בודאי שאין כאן טענה, שהועלתה לראשונה בסיכומים. יתר על כן, טענת "הודאה והדחה" היא טענה דיונית, בהקשר לנטלי הוכחה, וניתן להעלותה בכל שלב, ר' למשל, בפסק הדין של כב' השופט מלץ, ע"א 166/90 מרדכי אזולאי נ' א"ב מפעלי תיירות אילת בע"מ, פ"ד מו (5) 344, 351.
7. עוד טענה בפי הנתבעים והיא, כי משבחרה התובעת בתביעה הכספית אינה יכולה להסתמך על השיקים ולטעון טענות מדיני שטרות של היפוך נטל ההוכחה. ולא היא. המחזיק בשטרות, יכול לטעון גם בעילה השטרית וגם על פי עסקת היסוד והטענות בכל עילה יכולות להיות שונות, ולכן יש להבדיל הבדל היטב בין העילות השונות. להבחנה בין עילת תביעה על-פי השטר לבין עילת תביעה על-פי עיסקת היסוד נודעת חשיבות, לעתים מכרעת, בשל תוצאות משפטיות שונות, החלות על האחת ואינן חלות על האחרת (ראה י' זוסמן, דיני שטרות (דף-חן, מהדורה 6, תשמ"ג) 390-391).
8. אשר לטענה "הודאה והדחה" במקרה זה לגופה, הרי שבכל הנוגע לתביעה המבוססת על שיקים, הנטל להוכחת טענת כשלון תמורה, או אפילו העדר תמורה, מוטל על הטוען זאת (סעיף 29(א) ל פקודת השטרות; שלום לרנר, דיני שטרות, הוצאה לאור של לשכת עורכי הדין, תשנ"ט, עמ' 332 ועמ' 338; ע"א 89/83 גולן חברה לשירותי נקיון בע"מ נ' גילרם ושות' רכב וציוד (1978) בע"מ, פ"ד לט (3) 330). אולם טענה זו במסגרת התביעה השטרית, עומדת לתובעים, כאשר אין מחלוקת כי הנתבעים חתמו על השיקים. במקרה זה, יהודה מזרחי וויוי מזרחי לא חתמו על השיקים ולכן עומדת הטענה כלפי חברת מזרחי בלבד ובכל הנוגע לשיקים בלבד.
9. השיקים בהם מדובר הם חמישה: שיק מס' 8658 ע"ס 10,518 ש"ח לתאריך 28.2.03 ש"ח ושיק מס' 8659 ע"ס 15,000 ש"ח לתאריך 31.3.03, אשר נמשכו שניהם על חשבון, שעל פי הכיתוב הינו משותף לחברות הנתבעות וחתומים על ידן (להלן: "השיקים של החברות הנתבעות"); שיק מס' 10101 על סך 4,499 ש"ח לתאריך 28.2.03, שיק מס' 9747 על סך 30,000 ש"ח לתאריך 31.12.02 ושיק מס' 9748 על סך 30,000 ש"ח לתאריך 31.1.03, אשר נמשכו שלושתם על חשבון שעל פי הכיתוב הינו משותף לחברת מזרחי, לליאר ולחברה נוספת וחתומים ע"י החברות הנתבעות.
10. חברת מזרחי טוענת, כי השיקים נמשכו מחשבון, שעל פי הכיתוב בו משותף לשלוש חברות, ולכן לא נמשכו מחשבון הבנק של חברת מזרחי בלבד ומכאן שהיא אינה חייבת על פי השיקים. טענה זו דינה להדחות.
11. אשר לשיקים של החברות הנתבעות, הרי שכנגדם אין כל טענה, משום שהטענה מתייחסת רק לשיקים, שהוצאו מחשבון של שלוש חברות. אשר לשלושת השיקים הנותרים, גם כן לא יכולה להיות טענה, משום שמדובר בחשבון משותף, אשר כל מי שמשך שיק חייב כלפי מחזיק השיק במלוא הסכום ואין מחלוקת שחברת מזרחי חתמה על השיקים. חתימתה מתנוססת בבירור על השיקים. מכאן שניתן לתבוע אותה על פי השיקים בעילה השטרית ונטל ההוכחה מוטל עליה להוכיח את כשלון התמורה, כטענתה.
טענת כשלון התמורה
12. טענת חברת מזרחי היא, כי היא לא קיבלה את הסחורה. כאמור לעיל, נטל ההוכחה בעניין זה עליה.
13. חברת מזרחי לא נתנה הוראת ביטול לשיקים, אלא הם הוחזרו ע"י הבנק הנמשך מהטעם אכ"מ (אין כיסוי מספיק) ו"מוגבל". לכך יש להוסיף כי יהודה מזרחי בעדותו העיד, כי למעשה כלל לא היה מעורב בהזמנת הסחורה, בבדיקת הסחורה, בבדיקת החשבונות או בתשלום, למעט חתימה, ומכאן שכל עדותו בעניין זה היא עדות שמועה או סברה. ר' לעניין זה:
"ש. מי היה אחראי על הוצאת השיקים?
ת. יוסף ארסלן הוא הוציא את השיקים ונתן לנו פשוט לחתום.
ש. מי שקיבל את החשבוניות זה הנהלת החשבונות שלכם?
ת. ג'ו מקבל את ההחלטה עפ"י דברים שהוא רואה מה שנכון כדי שיוכל לתת הוראה להנהלת חשבונות להכין את השיקים.... אם הייתי מנהל החשבונות הנ"ל יכולתי לענות לך אבל אני ניהלתי חלק."
| הודעה | Disclaimer |
|
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי. האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר. |
|
