ע"מ
בית הדין הצבאי לערעורים יהודה והשומרון
|
1137-08
16/01/2008
|
בפני השופט:
המשנה לנשיא: סא"ל נתנאל בנישו
|
- נגד - |
התובע:
התובע הצבאי עו"ד סגן שלומי שניידר
|
הנתבע:
מחמוד ע/פתאח מוסא חושייה ת"ז 901058446 עו"ד איליא תיאדורי
|
החלטה |
מונח בפניי ערר התביעה הצבאית נגד החלטת בימ"ש קמא שלא להאריך את מעצרו של המשיב לצורכי חקירה.
המשיב נעצר בתאריך 3.1.08 בחשד לביצוע עבירות ביטחוניות.
ביום 10.1.08 הובא המשיב לדיון בבקשה להארכת מעצר. באותו יום קבע ביהמ"ש כי בפניו בקשה לקונית. עם זאת, נעתר ביהמ"ש לבקשה והאריך את המעצר ב-4 ימים. בתאריך 13.1.08 הובא שוב המשיב להארכת מעצר, כשהפעם מבקשת המשטרה להאריך את המעצר ב-24 שעות על מנת להביא את המשיב בפני השופט במגרש הרוסים. גם הפעם לא כללה הבקשה פירוט של תכנית חקירה ועילות מעצר. בנסיבות אלה הורה ביהמ"ש על שחרור המשיב בתנאים.
על החלטה זו נסוב הערר שבפניי, במסגרתו הציגה התביעה דו"ח חסוי הכולל פירוט המידע והראיות הקושרות את המשיב לעבירות המיוחסות לו, זכ"די חקירה, תוכנית מפורטת של פעולות החקירה הנדרשות, והסבר לשיהוי שחל בפתיחת חקירתו של המשיב.
על יסוד האמור מבקשת התביעה כי אקבל את הערר ואורה על מעצרו של המשיב.
הסנגור מתנגד לבקשה ומציין כי כיום כבר חלפו 24 השעות שנתבקשו ב-13.1.08. עוד טוען הסנגור כי לנוכח אי פתיחת החקירה במשך למעלה 10 ימים יש להורות על שחרור. לחילופין, סבור הסנגור כי אין לאפשר הארכת מעצר העולה על 24 שעות, קרי עד למחר.
התלבטתי לא מעט בדבר גורלו של ערר זה. מחד גיסא, כיום קיימת תשתית ראייתית הקושרת את המשיב לעבירות מסוימות שברגיל היו צריכות להביא להארכת מעצרו. מאידך, לא ניתן להתעלם מהחזקת המשיב במעצר משך 11 ימים מבלי שננקטה כל פעולת חקירה בעניינו. אמנם, התרשמתי כי אין מדובר בתקלה מכוונת של הרשויות, אלא בשיהוי שנבע מאילוצים מבצעיים וחקירתיים, ואולם אין להשלים עם החזקתו של אדם משך תקופה כה ארוכה ללא מימוש העילה החוקית למעצרו.
חומרה נוספת יש בעובדה כי ביהמ"ש נעתר לבקשת המעצר הראשונה, תוך שהבהיר לרשויות את דרך הפעולה הראויה. יש להצטער על כך שאלה לא השכילו למלא אחר הוראות ביהמ"ש.
במצב הדברים האמור, בשים לב לחומרת החשדות, לחשש שהמשיב ינסה להתחמק מאימת הדין, לפגיעה העלולה להיגרם לחקירה, וכן לפגיעה שנגרמה לזכות המשיב לחירות ולתקלות עליהן עמדנו, הגעתי למסקנה שאין מקום להתערב בהחלטת בימ"ש קמא.
המשיב יוכל, על כן, להשתחרר אם יעמוד בתנאים שנקבעו ע"י בימ"ש קמא. היה ולא יעמוד המשיב בתנאים האמורים, ייעצר ויובא שוב בפני שופט של ערכאה ראשונה ביום 22.1.08.
מובן כי פתוחה הדרך בפני הרשויות לשוב ולשקול מעצר המשיב לאחר שתתגבש תשתית ראייתית מוצקה יותר.
ניתנה והודעה היום, 16 בינואר 2008, ט' בשבט התשס"ח, בנוכחות המשיב, ב"כ והתוב"ץ.
המשנה לנשיא
רמ"שית: לש + גו