- דיני חוזים
- מומחים לדין הזר
- ייפוי כוח מתמשך
- משפט מסחרי
- הדין האמריקאי
- דיני תעופה
- מטבעות דיגיטליים
- אשרות עבודה
- דין סין (China Law)
- דיני עבודה
- תביעות ביטוח ונזקי רכוש
- פלילי
- מקרקעין ונדל"ן
- דיני צרכנות ותיירות
- קניין רוחני
- דיני משפחה
- דיני חברות
- הוצאה לפועל
- רשלנות רפואית
- נזקי גוף ותאונות
- תקשורת ואינטרנט
- מיסים
- תעבורה
- חוקתי ומנהלי
- גישור ובוררויות
- צבא ומשרד הבטחון
- ביטוח לאומי
- תמ"א 38
- פשיטת רגל
- תביעות ייצוגיות
- לשון הרע
- דיני ספורט
- אזרחויות ואשרות
- אזרחות זרה ודרכון זר
- ירושות וצוואות
- נוטריון
החלטה בתיק בשא 157549/05
|
בש"א בית משפט השלום תל אביב-יפו |
157549-05
26.6.2005 |
|
בפני : שוורץ אהוד |
|
| - נגד - | |
|---|---|
|
: שוסטר גלינה |
: מכללת אי.פי.אס בע"מ |
| החלטה | |
א) זו התנגדות לביצוע 3 שיקים ע"ס 1,500 ש"ח כל אחד, משוכים ע"י המבקשת לפקודת המשיבה, וחזרו מן הבנק בהוראת ביטול.
ביום 24/5/04 המבקשת נרשמה ללימודים אצל המשיבה, למסלול לימודים בן 20 חודש, ובעלות כוללת של 23,000 ש"ח.
עפ"י תצהיר התנגדות המבקשת, לגביו לא נחקרה מטעמים משפטיים, התחילה ללמוד כמוסכם, ואולם כעבור כחודש מפתיחת שנת הלימודים, החל עומס בעבודתה הנוכחית שבאמצעותה תכננה לשלם את שכר הלימוד במשיבה, משכך פנתה למשיבה לצורך הקפאת לימודיה, ועל מנת שתוכל להירשם ללימודים בסמסטר הבא או אף לקורס אחר, שלא יגזול מספר שעות רב, ולא יגרום להתנגשות זמנים עם עבודת המבקשת.
לטענת המבקשת, לא הייתה שום הליכה לקראתה, כל בקשותיה נענו בשלילה, זולת דרישה שראשית לכל עליה לשלם את מלוא שכר הלימוד.
המבקשת צירפה את הסכם הלימודים, בו נרשם כי תנאיו של ההסכם מחייבים ומאושרים כחוזה אחיד עפ"י חוק החוזים האחידים, וטוענת כי ס' 2 להסכם הקובע שבמקרה של ביטול לימודים ע"י התלמיד, החל מ-30 יום לפני תחילת הלימודים, יהווה הפרה יסודית מצדו, ויהיה חייב בתשלום מלוא שכר הלימוד לכל תקופת הלימודים, הנו סעיף מקפח, שרירותי וחסר תום לב. נטען לעשיית עושר שלא כדין ע"י המשיבה והפרת ההסכם על ידה.
ב"כ המשיבה ויתר כאמור מטעמים משפטיים, על חקירה, ומבקש לדחות הבקשה. לגישתו מדובר במערכת חוזית דו צדדית שאין המבקשת יכולה חד צדדית להפר או לשנות, אלא עפ"י הסכם הלימודים, ולפיו עליה לשלם את שכר הלימוד המוסכם, לטענתו הקורס נפתח ומקוים, מכאן שניתנה תמורה לשיקים, ואין כלל עילת ביטול שטרית.
כן מציין שבידי המשיבה עוד 5, 6 המחאות המשוכות ע"י המבקשת, ולא חולק ששולם עד כה, ע"י המבקשת 11,000 ש"ח.
ב) אני סבור שאין בפני הגנה שטרית כלשהי, ומכאן דין הבקשה להדחות. מן החומר שבתיק, הדיון והסכם הלימודים שצורף ברור שמסיבות אישיות של המבקשת, לאחר כחודש לימודים שינתה דעתה וביקשה להקפיא ולשנות מתכונת הלימודים, בעניין כזה חל סעיף 6 להסכם, לפיו מערכת הלימודים נקבעת לפני תחילת הלימודים ומצוינת בנספח א', וכך אף נעשה.
לגבי הקפאת לימודים חל סעיף 6ה. ולפיו : -
" במידה וירצה התלמיד/ה להקפיא את המשך לימודיו, וזאת במחצית השניה של מסלול הלימודים בלבד, עליו להגיש בקשה בכתב בצרוף מסמכים רלבנטיים למכללה. באם הבקשה תענה בחיוב התלמיד יהיה רשאי להצטרף למחצית השניה של הקורס זהה וזאת עד לשנתיים מיום אישור הקפאת הלימודים. בכל מקרה של הקפאת לימודים כאמור ישולם שכר הלימוד במועדו המקורי. "
משמע תלמיד המבקש להקפיא לימודיו יכול לעשות כן, אך ורק במחצית השנייה של מסלול הלימודים, ובמקרה כאן לאחר 10 חודשים (מתוך 20), וכאשר שכר הלימוד משולם במועד המקורי, ובכפוף לשאר התנאים - בקשה בכתב וקורס זהה.
המבקשת לא פעלה במסלול מוסכם זה, ואף לא הייתה זכאית להקפיא הלימודים בחלוף חודש מתחילת הלימודים. התוצאה היא בהחלט קשה עבור המבקשת, אך סביר להניח שגם למשיבה כגוף עסקי, המכלכל צעדיו למטרות רווח מחד, ומאידך מתוך ראיה כוללת של אחריות ללימודי תלמידים רבים, עם בעיות וצרכים שונים, זכות להבטיח עצמה מפני שינוי דעה מסיבה מוצדקת ככל שתהא.
מנגנון ההקפאה שצוין לעיל, אינו כה בלתי סביר ונוטה רק לצד המשיבה שיש מקום להתערב בו, יחד עם זאת כאשר אין כלל אפשרות הקפאה במחצית הראשונה של הקורס, ומאידך קיימת חובת תשלום מלאה, התוצאה הנה שהתלמיד, כמו המבקשת כאן, למעשה מפסיק לימודיו וחייב במלוא התשלום ועפ"י סעיף 2 להסכם - אם כי כאמור הדבר נעשה מבחירתו שלו.
חרף הוראות החוזה האחיד שאושרו כנטען, ניתן היה לצפות שהמשיבה במקרים קשים תגלה גמישות, ובכפוף למגבלות סבירות.
איני סבור שכאן, כאשר הקורס קיים ומתקיים, והמבקשת מטעמים שלה אינה יכולה להמשיך ללמוד במתכונת שנקבעה, ומטעמים שאינם כוח עליון, שיש לנהל משפט בקשר לשיקים נשוא הדיון (3 שיקים), שכן אין בדין ובהסכם, עילה לביטולם, יחד עם זאת על הצדדים למצות כל דרך מוסכמת לצורך מציאת פתרון כולל הולם שיאפשר המשך לימודי המבקשת והתחשבות במה ששילמה.
אוסיף כי, היה ותעמוד המשיבה על פירעון יתרת ההמחאות שבידה, יכול והקביעה לגביהן תהיה שונה, שכן אז תעמוד לבחינה מלאה בין השאר, השאלה האם בסיטואציה של לימודים למשך חודש, התשלום המוסכם החוזי, בגובה כל שכר הלימוד, אינו בר הפחתה, וכאמור בסעיף 15 לחוק החוזים תרופות בשל הפרת חוזה, ולעומת כל מה ששולם בפועל.
ג) נוכח כל האמור, אני מחליט בבקשה שלפני להורות על דחיית ההתנגדות, הליכי ההוצל"פ יימשכו כסדרם, והמבקשת תשלם למשיבה הוצאות הדיון בעניין בסך 750 ש"ח בצירוף מע"מ, צמוד ונושא ריבית כחוק מהיום ועד ליום התשלום בפועל.
המזכירות תשלח העתק ההחלטה לב"כ הצדדים.
ניתנה היום י"ט בסיון, תשס"ה (26 ביוני 2005) בהעדר הצדדים.
| הודעה | Disclaimer |
|
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי. האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר. |
|
