חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

הוצאת משכל ו YNET יפצו צלם שלא קיבל קרדיט על צילומים שצילם כצלם צבאי

מאת: יעל גורליק, עו"ד | תאריך פרסום : 22/06/2011 14:16:00 | גרסת הדפסה

לפסק הדין בעניין אילן נ' משכל הוצאה לאור והפצה בע"מ ואח'

צילומים שונים שצילם עו"ד בהיותו צלם צבאי פורסמו בספר שיצא במלאת 30 שנה למלחמת יום כיפור ובאתר האינטרנט YNET מבלי שניתן לו קרדיט. ביהמ"ש המחוזי בתל אביב הורה להוצאה לאור 'משכל' לפצות את הצלם ב 30,000 ש"ח ול YNET לפצותו ב 14,000 ש"ח.

עורך דין, ששירת כצלם צבאי, צילם במהלך מלחמת יום כיפור שלושה צילומים, אשר התפרסמו בספרו של אילן כפיר "אחי גיבורי התעלה- סיפורם של הלוחמים שניצחו את המלחמה", אשר יצא לאור בשנת 2003 במלאת 30 שנה למלחמת יום הכיפורים. בתביעה שהגיש כנגד ההוצאה לאור 'משכל', טען הצלם להפרת זכותו המוסרית בצילומים, מכיוון שלא ניתן לו קרדיט. לטענתו, משאחת התמונות הופיעה הן על כריכת הספר והן בתוכו, המדובר בארבע הפרות וביקש בגינן פיצוי של 100,000 ש"ח. בתביעה נוספת שהגיש באותה עילה כנגד ידיעות אינטרנט טען, כי בעת ששירת במילואים בשנים 1972-1973 צילם שני תצלומים נוספים, אשר התפרסמו בYNET, גם הם ללא קרדיט, ובתביעה זו ביקש פיצוי של 80,000 ש"ח בשל הפרת זכותו המוסרית.

הצדדים הסכימו, כי התביעות יאוחדו, וכי פסק הדין לא ייקבע כל ממצא עובדתי ולא תינתן בו הכרעה משפטית עקרונית בשאלה - האם כשמדובר בתצלום שצולם בעת השירות הצבאי, די במתן קרדיט לדובר צה"ל או ללשכת העיתונות הממשלתית (כפי שנעשה בYNET).

השופטת יהודית שבח קבעה, כי אין חולק כי תצלום הוא יצירה מוגנת וכי הנתבעות אכן הפרו את זכותו המוסרית של הצלם ביצירותיו, ועליהן לפצותו.

נפסק, כי על ההוצאה לאור לפצות את הצלם ב - 10,000 ש"ח בשל כל הפרה, ובסך הכל ב - 30,000 ש"ח, כאשר באומדה את הפיצוי התחשבה השופטת בכך, כי בניגוד לYNET, משכל לא נתנה קרדיט לא לצלם, לא ללשכת העיתונות ואף לא לדובר צה"ל, וכי העוול לא ניתן לתיקון באשר מדובר בספר שכבר הודפס, וכן נוכח חשיבותם ההיסטורית של הצילומים.

"חשיבות מיוחדת צריכה להינתן גם לאופיים המיוחד של הצילומים, המעוררים רטט בלב רואיהם, לאור חשיבותם ההיסטורית. הגדרת ב"כ התובע, לפיה מדובר "בנכסי צאן וברזל ממורשתה של מדינת ישראל"- אינה מופרזת.", כתבה השופטת.

באשר לידיעות אינטרנט נפסק, כי יש לזקוף לזכותה כי המחדל תוקן וכעת צילומי התובע מופיעים עם קרדיט, והן את העובדה, כי על אף שלא נתנה קרדיט לצלם עצמו, ניתן קרדיט ללשכת העיתונות הממשלתית ממנה רכשה את הצילומים, ולפיכך חויבה בפיצוי 7,000 ש"ח לכל הפרה ובסך הכל - 14,000 ש"ח.

לפסק הדין בעניין אילן נ' משכל הוצאה לאור והפצה בע"מ ואח'

למדור: קניין רוחני

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
כתבות נוספות בתחום קניין רוחני

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ