חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

פסק דין בעניין תביעה רכושית

: | גרסת הדפסה
תלה"מ
בית משפט לעניני משפחה ירושלים
24563-05-16
30.7.2019
בפני סגן הנשיא:
נמרוד פלקס

- נגד -
התובע:
צ.ע.ל.
עו"ד יהודה קפלן
הנתבעת:
ר.ב.
פסק דין
 

 

  1. תביעה רכושית שהגיש התובע, מר צ.ע.ל. (להלן - "צ.ע.ל.") כנגד הנתבעת, גרושתו, הגב' ר.ב. (להלן - "ר.ב.") (שניהם יחדיו להלן - "הצדדים"). צ.ע.ל. אזרח ותושב ישראל ואילו ר.ב. ילידת ואזרחית XXX וכן בעלת אזרחות YYY וישראלית. הצדדים נישאו זה לזו בישראל בשנת 1986. מנישואיהם נולדו להם שלושת ילדיהם, כולם בגירים כיום. בשלהי 2009 נפרדו הצדדים ור.ב. עזבה את הדירה בה התגוררו יחדיו. כעבור 7 שנים ממועד פרידתם ביום 10.10.2016, סודר גיטם, תוך שבהסכם הגירושין הוסכם, כי ר.ב. מוותרת על כל טענה, כי הגירושין משנים מזכויותיו הרכושיות של צ.ע.ל. (ראו: מוצג ת/8).

 

  1. לתביעה, ארבעה ראשים כדלקמן: הראשון, תביעת צ.ע.ל. למתן סעד הצהרתי על פיו מחצית מהזכויות הרשומות על שם ר.ב. במקרקעין הידועים כחלקות XX בגוש XX (להלן - "המגרש"), שייכות לו (סעיף 42(ב) לכתב התביעה); השני, מתן סעד הצהרתי, לפיו הזכויות והנכסים בנאמנות בשם XXX (נאמנות הרשומה ב - XXX, אשר הוקמה עוד בשנת 1975, וחל עליה דין XXX, ובתי המשפט שם הם המוסמכים לדון בעניינה - ראו: נספח ת/12 לתצהיר צ.ע.ל.) (להלן - "נאמנות ב'") ברי איזון בין הצדדים בחלקים שווים (סעיף 37 לכתב התביעה; סעיף 78 לסיכומי צ.ע.ל.); השלישי, מתן סעד הצהרתי, כי צ.ע.ל. זכאי למחצית סך מיליון ושמונה מאות אלף דולר ארה"ב אותם קיבלה ר.ב., בגין פוליסת ביטוח החיים של אביה המנוח, מר ה.ב. ז"ל, אשר הלך לבית עולמו בשנת 2011 (להלן - "ה.ב.") (סעיף 121 לסיכומי צ.ע.ל.); הרביעי, איזון כלל רכוש הצדדים מחצה על מחצה, תוך שבשלב ראשון תקבע חלוקת רכושם בישראל (סעיף 42 לתצהיר צ.ע.ל.; סעיף 42(ג) לכתב התביעה).

 

  1. הצדדים מוכרים לבית המשפט קרוב לעשור שנים, החל משנת 2010, בשל הליכים קודמים שהתנהלו בעניינם, שניים מהם בין הצדדים לבין עצמם (תמ"ש 4120/10; תמ"ש 53707-09-12), אשר עסקו בזכויות בבית ברח' XXX (להלן - "הבית") ובחשבון בנק המתנהל בבנק XXX ב XXX; ומספר הליכים נוספים הקשורים לסכסוך שנתגלע בנוגע לעיזבון הורי ר.ב. (ת"ע 5175-11-11, ת"ע 5177-11-11, ת"ע 5181-11-11, ת"ע 53642-11-11, 12080-02-12), וכן מינוי אפוטרופוס לה.ב. (א"פ 15090-01-11).

 

  1. לשם הבהרת הקשרם של דברים אפרט בקצרה אי אלו עובדות, לרבות כאלו שעלו בפני בהליכים הקודמים הנ"ל, אשר יסייעו להבנת טענות הצדדים בהמשך הדיון להלן. בשנות הארבעים של המאה הקודמת הקימו ה.ב. ואשתו ג.ד.ב. ז"ל (להלן, יחדיו - "הורי ר.ב."), שהתגוררו תחילה ב XXX ולאחר מכן עברו ל YYY (שם התגוררו מרבית חייהם), עסק יהלומים משגשג. ברבות השנים הם החלו להשקיע גם בנדל"ן. עם השנים ביקשו הורי ר.ב. לצרף את ילדיהם לעסקי המשפחה כשותפים בניהולם וברווחיהם. העסקים הלכו ושגשגו, ואילו היחסים בין האחים במשפחת ב. היו מורכבים ומעורערים. בשנות השמונים של המאה שעברה התגלעו מחלוקות בין הורי ר.ב. ואחיה י.א.ב. וי.ג.ב. (שניהם להלן - "האחים") לבין האח הצעיר, ד.ב. (להלן - "ד.ב."), ולאחר הליכים משפטיים יצא ד.ב. מעסקי המשפחה, וקיבל 20% משווי עסקי משפחת ב. באותה עת. לאחר מכן ניהלו האחים את עסקי משפחת ב. עם הורי ר.ב. עת בגרה האחות הצעירה, ר.ב., ביקשו הוריה לצרפה לעסקים. ואולם, האחים התנגדו לצירופה כשותפה בניהול העסקים. בעקבות זאת התקיים דין ודברים בין הצדדים במטרה לצרפה כשותפה בעסקים.

 

  1. סוגיית היות ר.ב. שותפה לעסקים נדונה והוכרעה על ידי כב' השופט עופר גרוסקופף בהחלטתו מיום XXX בה"פ (מחוזי מרכז) XXX, שם נקבע, כי ר.ב. (וצ.ע.ל.) הפכו לשותפים בעסקי היהלומים לכל המאוחר בשנת 1996, וחלקם בשותפות זו הוא 20%. כן נקבע, כי נכסי המקרקעין שהיו שייכים לאותה שותפות, חולקו בין האחים לבין ר.ב., במהלך השנים 1993 - 1997, ומאז אין הם רכוש השותפות.

 

  1. במהלך השנים נערכו על ידי הורי ר.ב., האחים והצדדים, או מי מהם, מספר מסמכים והסכמים, אשר יש בהם כדי להשליך על ההכרעה בהליך דנן, כמפורט להלן:

 

  • א. ביום 22.7.1991 נערך הסכם (מוצג ת/6) (להלן - "הסכם 1991") ולפיו יקבלו הצדדים 20% מעסקי היהלומים (ועסקי היהלומים בלבד), וצ.ע.ל. יצטרף כשותף בניהול העסק. זאת בכפוף לתנאים הבאים: הצדדים יעברו לגור בXXX; לאחר תקופת ניסיון בת 3 שנים ינוסח הסכם חדש בהסכמת כל המעורבים (הורי ר.ב., האחים והצדדים) אשר יקבע תנאים חדשים להתנהלות ביניהם בעסקי היהלומים (עבור תקופת הניסיון יקבלו הצדדים 10% מעסקי היהלומים ולאחר שנתיים נוספות יקבלו את ה - 10% הנותרים); הצדדים ישלמו להורי ר.ב. בעד 20% מעסקי היהלומים שקיבלו בהתאם לערך שלהם באותה עת, וזאת באמצעות הדיבידנדים שיקבלו מעסקי היהלומים; רק צ.ע.ל. יעבוד בעסק, הוא יהיה הנציג היחיד של הצדדים, ר.ב. לא תהיה חלק מהעסק, ואם תרצה לנהל עסק כלשהו הדבר ייעשה מחוץ לעסקי המשפחה; הצדדים יישארו שותפים בעסק היהלומים כל עוד לא יעזבו את XXX, לצ.ע.ל. יהיה חלק פעיל בעסק והצדדים לא ייפרדו; על הצדדים לחתום על ההסכם כדי שייכנס לתוקפו. אין מחלוקת, כי הסכם 1991 חתום בידי הורי ר.ב. והאחים, וכי הצדדים לא חתמו עליו.

 

  • ב. בסוף שנת 1992 שלח ה.ב. מכתב לרב ש.ז.א. ז"ל (נספח 2 לתצהיר ר.ב.) (להלן - "המכתב לרב") שעניינו חלקה של ר.ב. בכלל עסקי המשפחה, יהלומים ונדל"ן. כעולה ממנו, מכתב זה נערך בגין חרטת ה.ב. על כך שבהסכם 1991 לא העביר לר.ב. חלק גם בנכסי המקרקעין. המכתב לרב כולל התייחסות תמציתית להיסטוריה של עסקי המשפחה ולרצון הורי ר.ב. בדבר שיעור החלוקה לכל אחד מילדיהם והתייחסות לשילוב ר.ב. בעסקי היהלומים (שעולה בקנה אחד עם הכתוב בהסכם 1991). ה.ב. הציע לחלק מחדש את עסקי המשפחה כך ש - 20% מכלל עסקי המשפחה (יהלומים ונדל"ן) יועברו לר.ב.; היא תשלם בעד 15% מעסקי המשפחה שקיבלה, באמצעות הרווחים שתקבל מהעסק במשך השנים; את ה - 5% הנותרים היא תקבל ללא תמורה.

 

  • ג. בשנת 1996 נערך הסכם בכתב ידו של צ.ע.ל. (נספח 2 לתצהיר ר.ב.) (להלן - "הסכם ההקניה משנת 1996"), ולפיו הורי ר.ב. מאשרים, כי הם הקנו לר.ב. את חלקה בעסק המשפחתי (ומפורטים התנאים שבהם הוקנה לה חלק זה), כך שר.ב. מחזיקה ב - 20% מעסקי היהלומים וב - 20% מנכסי המקרקעין (10% מאחזקותיה בנדל"ן מוחזקים כנאמנות עבור הורי ר.ב.), האחים מחזיקים כל אחד ב - 30% מעסקי היהלומים וב - 30% מהנדל"ן והורי ר.ב. מחזיקים ביתרה. על ההסכם חתומים הורי ר.ב. ולצד החתימות כתוב התאריך 23.1.1996.

 

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
לרכישה הזדהה רכישת מנוי

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


כתבות קשורות

חזרה לתוצאות חיפוש >>