לתזכיר החוק בעניין תופעת השכרות (תיקוני חקיקה), התשע"ג - 2013
לטענת המשרד לבטחון פנים, מאחר שהוכחה יעילותן של שתי הוראות השעה, המסמיכות את המשטרה לתפוס משקאות אלכוהוליים במקומות ציבוריים ואוסרות על עסקים למכור אלכוהול בלילות, יש הצדקה להפוך אותן לחוק קבוע- מה דעתכם?
באפריל השנה יפקע תוקפן של הוראות שעה שפורסמו בשנת 2010, ומטרתן להיאבק בתופעת השכרות בישראל. האחת- מסמיכה את המשטרה לתפוס ולהשמיד משקה אלכוהולי המוחזק במקום ציבורי או ברכב בין השעות 21:00 ל- 6:00, והשנייה- המוכרת יותר לציבור- האוסרת על בעלי עסק למכור משקאות משכרים בין השעות 23:00 ל 6:00.
בעקבות זאת, פרסם המשרד לבטחון פנים תזכיר חוק, בו מוצע להפוך את תיקוני החקיקה הללו, אשר פורסמו כהוראות שעה זמניות בלבד, לחקיקה קבועה, וזאת, מאחר שיעילותן הוכחה והצורך להמשיך ולהיאבק בנזקי תופעת השכרות החמורה, בעיקר בקרב הצעירים, עדיין חי ופועם.
בתזכיר נטען, כי מנתוני המשטרה והרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול, עולה כי שתי הפעולות שנקטה הממשלה החל משנת 2010, ובהן חקיקת הוראות השעה והשקת קמפיין פרסומי המתריע את הציבור מצריכת אלכוהול, הוכחו כיעילות במיוחד, שכן יש עלייה מתמדת בפעולות האכיפה שמבצעת המשטרה בנושא, וכן נבלמה ההחמרה בדפוסי השתייה המופרזת, בעיקר בקרב בני הנוער.
ההצלחה בהתמודדות עם תופעה השכרות באמצעות החקיקה והגברת המודעות הציבורית, נכתב בתזכיר, מעידה על הצורך לקבע את הוראות החוק לפני שיפקעו.
חינוך משפיע יותר
לדעת עו"ד נדב ארגוב, "התיקון לחוק רישוי עסקים, המונע מקיוסקים ופיצוציות למכור אלכוהול בין השעות 21:00 עד 6:00 פוגע בחופש העיסוק, והחוק למאבק בתופעת השכרות, המאפשר לשוטר להשמיד מיכלי משקה אלכוהולי הנמצא ברשות אדם במקום ציבורי או ברכב הם התערבות בצנעת הפרט ופגיעה בקניין".
לדבריו, "זכויות אלו מוגנות בישראל ע"י המשפט החוקתי, ועל כן הפיכת הוראות השעה לחקיקה קבועה אינה מובנת מאליה במדינה המקדשת את חירויות הפרט".
"עם זאת", מוסיף עו"ד ארגוב, "בתזכיר החוק מוצגת ירידה דרמטית בשיעור השתייה האלכוהולית המופרזת בקרב בני הנוער, ובכך יש כדי להצדיק את החוקים המוצעים, זאת למרות, שאני עדיין מאמין כי בסוגיות כגון שתייה וצריכת סמים בקרב בני נוער, חינוך לעולם יהיה יעיל ומשפיע יותר ממה שמערכת המשפט והחוק יוכלו להציע".
לדעתו של עו"ד יורם פיי "בשלב זה ממשיך עיקר הנטל של המלחמה בשכרות לרבוץ על שכמם של בעלי העסקים ומוכרי האלכוהול, ולא ברור כמה תקציב תוציא המדינה על הגברת האכיפה, חינוך למניעת השתכרות חסרת אחריות וטיפולי גמילה למכורים לטיפה המרה".
מי שמעוניין יכול להעביר הערות על תזכיר החוק עד ליום 7.2.13.
לתזכיר החוק בעניין תופעת השכרות (תיקוני חקיקה), התשע"ג - 2013
למדור: חוקתי ומנהלי
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.