אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> ייפוי כוח מתמשך – תכנון חכם לעתיד טוב

ייפוי כוח מתמשך – תכנון חכם לעתיד טוב

מאת: עו"ד אביגיל שיינין | תאריך פרסום : 30/01/2020 12:19:00 | גרסת הדפסה

עורך דין ייפוי כוח מתמשך, ייפוי כוח מתמשך – תכנון חכם לעתיד טובעו"ד אביגין שיינין | צילום: מומי ריעני

חסכו מהמשפחה הליך אפוטרופסות. בתהליך קל ופשוט אתם יכולים כבר היום למנות אדם או קבוצת אנשים קרובים בהם אתם מאמינים ובוטחים, שידאגו לענייניכם השוטפים, הרפואיים והכלכליים במקרה של הידרדרות קוגניטיבית.

בשנת 2016 נכנס לתוקף תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות וחולל מהפך ביחס של המדינה ליכולתו של אדם לתכנן את עתידו לתקופה שבה מצבו הקוגניטיבי ייפגע.

בשנים עברו, כאשר אדם הפך לפתע לחסר יכולת וכשירות, והיה צורך לקבל החלטות בענייניו הרפואיים והכלכליים, נדרשו קרוביו – כאילו לא די במצב הנפשי והכאוטי בו הם נמצאים – לפנות אל בית המשפט ולבקשו למנות לו אפוטרופוס.

המינוי הסמיך את האפוטרופוס לקבל החלטות בשמו של אותו אדם בכל הנוגע לענייניו האישיים, הרפואיים והרכושיים. אלא שעם קבלת המינוי נשללו, למעשה, חירותו וכושר ההחלטה שלו (ולעיתים גם של בני משפחתו), תוך שרצונותיו, מאווייו האישיים ויכולתו להשפיע על יתרת חייו בהתאם לרצונותיו והרגליו לא יכלו לבוא לידי ביטוי.

"שום דבר עלי  בלעדיי"

לימים, השתנתה התפיסה החברתית בישראל, כמו בעולם, והתגבשה ההבנה כי האדם הוא המחליט על גורלו בבחינת "שום דבר עלי – בלעדיי". כלומר, אני אחליט על גופי, על רכושי ועל ניהול עסקיי גם במצב בו לא אהיה כשיר לכך קוגניטיבית.

גישה זו קיבלה ביטוי באמצעות התיקון לחוק – המאפשר עריכת ייפוי כוח מתמשך חלף הליך אפוטרופסות. ואכן, הרציונל שעומד בבסיס ייפוי הכוח המתמשך הוא קדושת כבודו וזכותו של האדם לתכנן את עתידו בהתאם לרצונו ולהבנתו. זאת, תוך שימת דגש על יחסי האמון והקרבה בינו לבין מי שהוא רוצה שידאג לענייניו השוטפים, הרפואיים והכלכליים כשלא יוכל עוד לנהל אותם בעצמו.

התיקון למעשה מעניק לאדם את האפשרות לקבל החלטות ולתכנן את עתידו בהיותו צלול, בעל כושר הבנה ויכולת קבלת החלטות, ולמנות לעצמו – כבר כעת – אדם או קבוצת אנשים קרובים בהם הוא מאמין ובוטח, להיכנס בנעליו במקרה של הידרדרות במצבו הקוגניטיבי. בתוך כך הוא רשאי לתת להם הרשאות לבצע בשמו פעולות בנושאים כספיים ואחרים, בצד הוראות מדויקות כיצד לעשות זאת, איך להבטיח את רכושו ואיך להמשיך ולנהל את עסקיו.

אפשרות נוספת הגלומה בייפוי הכוח היא להודיע למיופה הכוח כיצד לפעול במקרה שהמצב הרפואי והנפשי של האדם ירוד: האם להעביר אותו לדיור מוגן (הוא אפילו יכול להצביע על שם המקום אליו הוא מבקש לעבור) או שמא להשאירו בבית, איך לשמור על אחדות המשפחה ועוד ועוד.

לקחת שליטה על החיים 

כלי זה מייתר את התערבות בתי המשפט ואת החשש כי האפוטרופוס שימונה ינצל לרעה את מצבו של האדם עליו מונה. בנוסף, הוא מונע חילוקי דעות וסכסוכים משפטיים בתוך המשפחה בשאלה מי יהיה האפוטרופוס, חוסך בבירוקרטיה, בזמן וכסף. חשוב מכל הוא מביא לידי ביטוי את עקרון עצמאותו של האדם ובחירתו לשלוט על חייו, ומבטיח כי רצונו יכובד וכבודו יישמר.

יודגש, כי עקרונות אלו לא פוטרים את המדינה מלהתערב באופן זהיר ומדוד בפעולותיו של מיופה הכוח. אולם המדינה תעשה כן רק במקרים בהם תיווכח כי הוראותיו של הממנה לא מתקיימות וטובתו נפגעת.

בסיכומו של דבר ייפוי הכוח המתמשך מהווה הסדר משפטי חיוני לתכנון העתיד. האפשרות לערוך מסמך כזה פתוחה בפני כל אדם בוגר מעל גיל 18, בהליך נגיש וידידותי שמתבצע על ידי עו"ד שעבר הכשרה מיוחדת.

* אביגיל שיינין, עו"ד ומגשרת, מוסמכת לעריכת ייפוי כוח מתמשך, בעלת משרד לדיני משפחה

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ