- דיני חוזים
- מומחים לדין הזר
- ייפוי כוח מתמשך
- משפט מסחרי
- דיני עבודה
- ביטוח
- פלילי
- מקרקעין ונדל"ן
- דיני צרכנות ותיירות
- קניין רוחני
- דיני משפחה
- דיני חברות
- הוצאה לפועל
- רשלנות רפואית
- נזקי גוף ותאונות
- דיני תקשורת ואינטרנט
- מיסים
- תעבורה
- משפט מנהלי וחוקתי
- גישור ובוררויות
- משפט בינלאומי
- צבא ומשרד הבטחון
- ביטוח לאומי
- פשיטת רגל
- תביעות ייצוגיות
- לשון הרע
- דיני חינוך
- דיני ספורט
- אזרחויות ואשרות
- ירושות וצוואות
- נוטריון
"מבקשת רחמים": ביהמ"ש התחשב בחייבת קשת יום
אלמנת נרקומן שאחד מבניה חולה בסרטן צברה חובות של יותר ממיליון שקל. השופט פטר אותה מהם תמורת תשלום של 21 אלף שקל: "מאחל לה אריכות ימים, בריאות ושמחה"
"תנו קצת אוויר לחיות, רוצה להיות חופשיה": אם ל-4 שצברה חובות עתק זכתה בבית משפט השלום בירושלים לתכנית שיקום כלכלי נדירה. בפסק דין שלא הותיר עין יבשה, קבע השופט דוד שאול גבאי ריכטר כי החייבת תקבל הפטר תמורת 21,600 שקל בלבד. בנוסף נקבע כי כספי פיצויים וקרן השתלמות שצברה יישארו בידיה, ולא ימומשו.
מדובר בבת 65 שלדבריה גדלה במשפחת קשת יום, עם אמא חולת נפש ואחים בעלי פיגור. אם בכך לא די, סיפרה, גם לאחר שיצאה מהבית ונישאה לבחיר לבה, היה זה לגבר מכור לסמים שהקשה עליה לנהל אורח חיים נורמטיבי. טרגדיה רדפה טרגדיה ואחד מארבעת ילדיה, כך לדבריה, אף אובחן עם סרטן. על רקע נסיבות חיים עגומות אלה, צברה חובות של יותר ממיליון שקל.
האישה, שגרה לבדה בדירת עמידר, סירבה להרים ידיים ופנתה לעו"ד בת-אל עוזרי על מנת שתייצג אותה בהליך חדלות פירעון. נטען שמדובר בחובות עתיקים, מלפני כ-40 שנה, בתקופת נישואיה לבעל הנרקומן, לצרכי הקיום הבסיסיים ביותר.
"מה החטא שלי? שרציתי לגדל 4 ילדים? תנו לי קצת אוויר לחיות, רוצה לקום בבוקר ולהיות חופשיה", זעקה החייבת מקירות לבה בבית המשפט. לדבריה בשל מצבה אינה יכולה לקנות מתנות לנכדיה. "לא יכולה לשאת בזה יותר, אני בדיכאון. יש לי כולסטרול ולחץ דם, מבקשת שירחמו עליי", ביקשה מהשופט. החייבת סיפרה כי יוצאת מביתה מדי יום בחמש בבוקר על מנת לעבוד בניקיון ולהתפרנס.
איוב מודרני
נסיבות חייה הקשות נתמכו בעדויות מקורביה. בעוד בנה סיפר כי "התבזה בגוף ובנפש" על מנת לדאוג למזונות ילדיה – שלדבריו לא כללו "מעדנים" אלא "לחם, גבינה וחלב – וגם זה לא תמיד היה" – הרי שמעסיקה הוסיף כי "אם יש איוב מודרני, זה המקרה". אף הוא העיד כי החובות שצברה החייבת לא היו לפינוקים כמו חופשות בחו"ל, אלא לצרכים הבסיסיים ביותר, כגון מטרנה לילדים.
הממונה על חדלות פירעון, שיוצג על-ידי עו"ד ליאת טוביה, תמך בתכנית שיקום כלכלי לחייבת, על רקע סיפור חייה הנוגה. הוא הציע תכנית פירעון של 30,600 שקל בפריסה ל-3 שנים, כאשר ביחס לאפשרות הותרת קרן ההשתלמות בידה, טען כי "יתקשה להתגמש". הנאמן, עו"ד שמעון אורי, הוסיף שגם לשיטתו יש לחלט את נכסיה הפיננסיים ואף לקבוע תכנית ארוכה יותר, של 4 שנים.
אלא שהשופט גבאי ריכטר הדהים את הנוכחים כשקבע לחייבת תכנית פירעון נמוכה מהמוצע, תוך הותרת קרן ההשתלמות, קופת הגמל ורכיבי הפיצויים בידיה. "לעתים, גם מה שהנייר יכול לשאת, אין הלב יכול לשאת", כתב ביחס לאורחות חייה הקשים מנשוא.
השופט חידד כי מדובר במי שנאבקה על גידול וחינוך ילדיה, ותוך כדי צברה חובות אשר נבעו "מצרכי המחיה הבסיסיים ביותר", ואשר חלקם מאמצע שנות השמונים. לדבריו אף כיום היא עובדת "מסביב לשעון" על מנת להביא לחם לביתה, כאשר גם נציגת הממונה שיבחה אותה על עמידתה בצו התשלומים החודשי.
"מצאתי לקבוע תכנית שיקום מתונה שתאפשר לה לחיות בכבוד את יתרת חייה, ואני מאחל לה אריכות ימים, איכות חיים, בריאות ושמחה", חתם השופט. הוא קבע שכתנאי להפטר המיוחל, תצטרך החייבת לשאת רק ב-21,600 שקל, בפריסה ל-36 תשלומים שווים בני 600 שקל.
- ב"כ החייבת: עו"ד בת-אל עוזרי
- ב"כ הממונה: עו"ד ליאת טוביה
- הנאמן: עו"ד שמעון אורי
לפסק הדין המלא בתיק חדל"פ 31271-03-24
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.
