תא"ק 59668-07-14 בנק הפועלים בע"מ נ' גלבסקי
|
תא"ק בית משפט השלום באר שבע |
59668-07-14
18.10.2015 |
|
בפני הרשמת: ליאורה וינשטיין |
|
| - נגד - | |
|---|---|
|
תובעים: בנק הפועלים בע"מ |
נתבעים: ויטלי גלבסקי |
| החלטה | |
מדובר בערב/נתבע שחתם ערבות להלוואה בסך 60,000 ₪ שלקח בנו. הבן עזב את הארץ ונותר רק הנתבע מול הבנק המלווה.
הערב/נתבע אינו דובר עברית כלל ולדיון הוזמנה מתורגמנית. אך בבנק הוחתם על מסמך רב סעיפים שכל כולו בשפה העברית. לדבריו - שלא נסתרו - הוא הגיע לבנק, נאמר לו לחתום כאן, כאן וכאן, לא הוסבר לו דבר – הוא חתם והלך. "הציגו לי מסמכים, חתמתי והלכתי" (עמ' 3 שורה 21 לפרוטוקול).
ביקורו בבנק ארך, לדבריו, 10-15 דקות. לא נאמר לו, לדבריו, כי בנו כבר לקח הלוואה קודמת בסכום 40,000 ₪.
נכון שיכול היה הנתבע להקפיד עם פקיד הבנק, לומר לו: "עצור, אינני מוכן לחתום עד שלא יוסברו לי כל תנאי המסמך ויתורגמו לשפתי".
אולם במצב דברים כפי שתאר הנתבע, אין שוויון ביחסי הכוחות בין שני הצדדים למסמך. הנתבע מעוניין כי בנו יקבל את ההלוואה ואינו מעוניין להערים עליו קשיים. הבנק אינו מעורב רגשית, הוא מחזיק בכסף ומוכן לתת אותו אך ורק בתנאי המסמך המורכב.
מדובר בהבדלי שפה, מנטליות, מעמד, אשר אינם יכולים מעצם טיבם להקנות לנתבע שוויון כלפי הבנק. מצופה איפוא מהבנק, שבינו ובין הלווה והערב/נתבע קיימים יחסי תלות, כי יקפיד עם עצמו, ויחייב את הנתבע לחתום על מסמך הערבות רק לאחר שקרא אותו מתחילתו ועד סופו והסעיפים העיקריים והמהותיים שבו גם הוסברו לו - כאשר באופן אידיאלי המסמך יהיה מלכתחילה מתורגם לרוסית (שפה שאין זה נדיר שתושב ישראל מדבר רק בה) - ואם לא ירצה לקראו - יתעקש הבנק ויתרגם ויסביר את המסמך לערב/נתבע – ולו לפחות על מנת למנוע פתחון פה מצד הערב/נתבע בשעה שבה מועמדת ההלוואה לפרעון.
מדברי הנתבע עולה כי הבין אמנם שהוא חותם כערב להלוואה וכי אם לא יפרע סכום כלשהו ממנה תעמוד היתרה לפרעון. אך הוא לא דק פורתא בעניין היותו ערב מוגן. ("ידעת מה זה ערב מוגן? לא. אני יודע מה זה ערב" (עמ' 3 שורות 18-19)).
הגדרתו כערב מוגן גורמת לכך כי בעזוב החייב העיקרי את הארץ לצמיתות (כפי שקרה במקרה הנוכחי) עומד הוא לבדו מול התובע (סעיף 27(ב) (1) לחוק הערבות). דבר זה הינו משמעותי מאוד.
יתרה מכך, לכתב התביעה לא צורף מסמך המהווה הוכחה כי התובע עמד בחובת הגילוי המוקדם המפורטת בסעיף 22 לחוק הערבות.
לטענת הנתבע - בתקופת מבצע "עמוד ענן" נסגרה המסעדה לחודש וצברה חובות פיגורים בסך 10,500 ₪ אותם פרע הנתבע. כשנסה החייב, בנו, לקחת הלוואה נוספת מהבנק, פנה שוב ושוב לבנק ונאמר לו כי רק הפקידה בשם סבטלנה תוכל לסייע לו וכי עליו להמתין עד שתשוב מחופשה.
רק שבועיים מיום חזרתה של סבטלנה מהחופשה קבל החייב העיקרי תשובה שלילית ובינתיים תפח החוב. הנתבע תולה חלק מהאשמה בכך בתובע עצמו.
הנתבע לא נחקר על טענה זו ועל כן הוא מוחזק כדובר אמת.
היות ולדברי הנתבע "אני חייב לשלם, אני לא מתנגד ולא מסרב לשלם" (עמ' 3 שורה 1 לפרוטוקול) הנני נותנת לו רשות להגן בתנאי שיפקיד, כאמור בהחלטתי מיום 21.9.15, 3,000 ₪ בקופת בית המשפט וזאת לא יאוחר מתאריך 21.10.15.
לאחר ההפקדה כאמור תשלח החלטה בדבר סדרי הדין ומועדי הדיון לצדדים.
המזכירות תשלח החלטה זו לצדדים בדחיפות.
התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
| הודעה | Disclaimer |
|
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי. האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר. |
|