רע"א 6384/15 מטאטא הזהב בע"מ נ' שלום חנאי בע"מ

: | גרסת הדפסה
רע"א
בית המשפט העליון
6384-15
2.2.2016
בפני השופט:
מ' מזוז

- נגד -
המבקשת:
מטאטא הזהב בע"מ
עו"ד אריה להב-לוי
המשיבה:
שלום חנאי בע"מ
החלטה
 

 

  1. בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי מרכז-לוד (כב' השופט י' שינמן) מיום 11.8.2015 בע"א 39743-10-14. במסגרת הליך זה נדחה באופן חלקי ערעורה של המבקשת על פסק דינו של בית משפט השלום בראשון לציון (כב' השופטת א' סורוקר) מיום 14.8.2014 בתא"מ 37767-07-12.

 

  1. המבקשת היא אחת החברות ב"קבוצת מזרחי ובניו". חברה אחרת בקבוצה זו היא "רוני ואבי יוזמה ופיתוח בע"מ" (להלן: יוזמה או הבעלים), שהיא בעלת הזכויות ב- 70% מיחידות המקרקעין בבנין בשם "ביג ביזנס" שבראשון לציון (להלן: הבנין). המשיבה היא בעלת הזכויות באחת מיחידות המקרקעין בבנין. המבקשת מצהירה כי היא "חברת הניהול והאחזקה" בבנין, וכי המשיבה, כבעלת יחידה בבנין, חייבת להשתתף בחלק היחסי של עלויות האחזקה והתפעול.

 

  1. יצוין כי כבר כשקיבלה המבקשת את מושכות הניהול לידיה מבעלי הבנין, היא פנתה למשיבה ודרשה ממנה לחתום עמה על הסכם ניהול, אך סורבה. לפיכך הגישה המבקשת תביעה נגד המשיבה בבית משפט השלום בראשון לציון, בה עתרה למתן צו עשה המחייב את המשיבה לחתום על הסכם ניהול. בית המשפט (כב' השופטת מ' עמית-אניסמן) דחה את התביעה, וקבע כי העברת ניהול הבנין מיוזמה לידי המבקשת נעשתה שלא כדין, ולפיכך המבקשת "לא הוכיחה את מעמדה כחברת ניהול בבנין" (ת.א. 460/06 (שלום ראשל"צ) מטאטא הזהב בע"מ נ' שלום חנאי בע"מ (4.2.2008)). המבקשת לא ערערה על פסק הדין, שהפך חלוט, והוא מקים נגד המבקשת השתק פלוגתא בכל הנוגע להליך מינויה ולמעמדה כחברת ניהול.

 

  1. בקשה זו וההליכים דלמטה נסובים סביב טענתה של המבקשת, לפיה הגם שהמשיבה אינה חתומה על הסכם ניהול עם המבקשת, היא נהנית מהשירותים שהאחרונה מספקת, ולפיכך חבה בתשלום חלקה בעלויות מכוח דיני עשיית עושר ולא במשפט. המשיבה התמידה בסירובה לשלם את הסכומים הנדרשים על ידי המבקשת, וטענה, בין היתר, כי למבקשת אין כל זכות לנהל את הבנין, וכי בפועל היא אינה מנהלת אותו, אלא לכל היותר משמרת ומתחזקת את חלקה של יוזמה בו.

 

  1. המבקשת הגישה תביעה נגד המשיבה, ועתרה לחייבה בתשלום דמי ניהול ואחזקה לשנים 2011-2010 בסך של כ- 56 אלף ש"ח. בית משפט השלום בראשון לציון (כב' השופטת א' סורוקר) דחה את התביעה. בית המשפט עמד על כך כי המשיבה, כבעלת יחידה בבנין, אכן זכתה בטובת הנאה שבאה לה מהמבקשת, אשר סיפקה שירותים בבנין המשותף. עם זאת, קבע בית המשפט, יש לפטור את המשיבה מתשלום דמי ניהול ראויים, וזאת מכוח סעיף 2 לחוק עשיית עושר ולא במשפט, התשל"ט-1977 (להלן: חוק עשיית עושר ולא במשפט), הקובע כי "בית המשפט רשאי לפטור את הזוכה מחובת ההשבה..., כולה או מקצתה, אם ראה שהזכיה לא היתה כרוכה בחסרון המזכה או שראה נסיבות אחרות העושות את ההשבה בלתי צודקת". זאת, מהטעם שתביעת המבקשת היא למעשה ניסיון לעקוף את פסק דינה של השופטת עמית-אניסמן, שקבע כאמור כי המבקשת איננה חברת הניהול של הבנין. מעת שנפסק כי מינויה נעשה שלא כדין, קבע בית המשפט, היה על המבקשת לפעול להכשרת מעמדה, ומשלא עשתה דבר בנדון - אין לאפשר לה לגבות את התשלום מכוח חוק עשיית עושר ולא במשפט. בית המשפט עמד על כך שגם לגופו של ענין, המבקשת למעשה כפתה את מינויה ואת עבודתה כחברת ניהול תוך התעלמות מהמשיבה כדיירת בבנין ומבלי שניתנה לה הזדמנות להתנגד, ונוכח הכלל לפיו "מעילה בת עוולה לא תצמח זכות תביעה", אין לאפשר למבקשת לזכות בדמי ניהול. בית המשפט הדגיש שאמנם בהליכים קודמים בין הצדדים נקבע כי המשיבה תשלם למבקשת בגין השירותים בהם זכתה, אך מדובר היה בתשלום עבור תקופות שקדמולמועד מתן פסק הדין על ידי השופטת עמית-אניסמן, אשר ממנו ואילך ידעה המבקשת כי מינויה פסול. אשר על כן התביעה נדחתה, ונקבע כי המבקשת תישא בהוצאות המשיבה בסך 25,000 ש"ח.
  2. המבקשת לא השלימה עם פסק דינו של בית משפט השלום, וערערה עליו לבית המשפט המחוזי מרכז-לוד. בית משפט קמא (כב' השופט י' שינמן) דחה את עיקר הערעור, ואימץ את ליבת פסק דינו של בית משפט השלום ונימוקיו. בנוסף, בית משפט קמא הזכיר את הכלל לפיו "אדם הפועל מכוח חוזה עם אדם אחר איננו זכאי לתשלום מאנשים אחרים שנהנו מביצוע החוזה. ביצוע החוזה הוא בגדר עניינו שלו ושכרו הוא כפי שנקבע בחוזה. זאת ותו לא. התמורה שייכת למתקשר השני, ששילם עבורה" (דניאל פרידמן דיני עשיית עושר ולא במשפט כרך א 200 (מהדורה שניה, 1998)). בית המשפט קבע כי בענייננו קיים חוזה בין המבקשת לבין יוזמה, אך לא בין המבקשת לבין המשיבה, ולפיכך עילת התביעה של המבקשת נוגעת למערכת היחסים החוזית שבינה לבין יוזמה, והיא אינה זכאית לתבוע בעילת עשיית עושר ולא במשפט את המשיבה, הגם שזו נהנתה מביצוע החוזה על ידי המבקשת. על כן נקבע, כי המבקשת אכן אינה זכאית לתשלום דמי ניהול ואחזקה לשנים 2011-2010.

 

           עם זאת, בית המשפט קיבל את ערעור המבקשת בכל הנוגע לחיובה בהוצאות, נוכח היותה של המשיבה "רחוקה מלהיות מי שזכאי להוצאות בנסיבות העניין", שכן "המשיבה משכירה את נכסיה לשוכרים, גובה את דמי הניהול ולא מעבירה אותם לאיש", ובשל כך קבע כי המשיבה תשיב למבקשת את ההוצאות שנפסקו לטובתה.

 

  1. עתה מונחת לפני בקשת רשות ערעור שהגישה המבקשת על פסק דינו של בית משפט קמא. המבקשת טוענת כי "המדובר במקרה בו יש חשיבות עניינית לבעיה המשפטית המועלית, בין כעמדה בפני עצמה ובין הקשרה או זיקתה לנושאים משפטיים אחרים. במילים אחרות, המקרה דנא הינו מסוג המקרים בהם החשיבות המשפטית חורגת מן העניין שיש לצדדים הישירים בהכרעה במחלוקת".

 

  1. דין הבקשה להידחות.

 

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
לרכישה הזדהה רכישת מנוי בקשת הסרה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד הסרת מסמך באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת 
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>