פסק-דין בתיק עבל 561/05

: | גרסת הדפסה
עב"ל
בית דין ארצי לעבודה ירושלים
561-05
9.8.2006
בפני :
1. סגנית הנשיא אלישבע ברק - אוסוסקין
2. נילי ארד
3. ורדה וירט-ליבנה


- נגד -
:
נח בן עמי
עו"ד אופיר דדוש
:
המוסד לביטוח לאומי
עו"ד משה אהרון
פסק-דין

השופטת ורדה וירט-ליבנה

לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האזורי בתל-אביב (השופטת ורדה סאמט; בל 3998/00), אשר דחה את תביעת המערער לתשלום דמי תאונה בגין תאונה שארעה לו ביום 11.10.99.  בית הדין האזורי  פסק כי המערער לא הוכיח קיומה של סיבה מוצדקת שמנעה ממנו להגיש את תביעתו לדמי תאונה במועד.

1.      להלן הרקע העובדתי, כפי שקבע בית הדין האזורי:

א.        המערער יליד 1944, נשוי ואב לחמישה ילדים.

ב.         בתאריך 11.10.00 בשעות הלילה, במהלך אירוע חתונה, נגרמה למערער חבלה סיבובית  בברך ימין. בתאריך 12.10.99 לפנות בוקר פנה המערער לבית החולים הלל יפה ושם אובחן  נזק במיניסקוס. עוד באותו היום שוחרר המערער לביתו.

ג.         המערער המשיך בקבלת הטיפול בקופת החולים אצל כירורג-אורטופד וקיבל תעודת מחלה לתקופה מיום 12.10.99 ועד יום 12.11.99.

ד.         בתאריך 28.4.00 הוצאה למערער תעודה ראשונה לנפגע בעבודה בה נקבעה תקופת אי כושר החל מיום 13.11.99 ועד יום 1.5.00. התביעה לדמי תאונה הוגשה למשיבה ביום  31.5.00.

2.      ס' 157 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב) התשנ"ה- 1995 קובע:

"על אף הוראות סעיף 296 תוגש תביעה לגמלה, לפי פרק זה למוסד תוך 90 יום מיום התאונה; ואולם המוסד יהיה רשאי, לפי שקול דעתו, ליתן את הגמלה אם נתבעה אחרי המועד האמור בגלל סיבה שמנעה מהמבוטח הגשת התביעה במועד, ובלבד שהתביעה הוגשה תוך 90 יום מהיום שחדלה להתקיים הסיבה האמורה..."

פרוש המונח "סיבה שמנעה" פורש בבית הדין הארצי  בדב"ע 1112/01 נוגידאת ראת - המוסד לביטוח לאומי מיום 18.5.03;

"סיבה שגרמה לכך שנמנע מן המבוטח לפעול להגשת התביעה, כגון- אם היה מאושפז או מרותק לביתו. המניעה בה מדבר החוק היא אובייקטיבית ואינה יכולה להיות קשורה באי ידיעת החוק, או בכל סיבה אחרת שבשליטת המבוטח... אכן, הוראות החוק ופירושו הנכון עלולים להביא למצבים בהם מבוטח לא יוכל לממש את זכותו בשל הגשת תביעת באיחור, אך זה גורלו של כל אדם שזכותו מותנית בעשיית מעשה תוך פרק זמן קצוב הקבוע בחוק".

3.      בית הדין האזורי קבע כי אין חולק שהתביעה לתשלום דמי תאונה בגין תאונה שארעה למערער הוגשה מעבר למועד 90 הימים הנקוב בסעיף 157 לחוק.  סעיף 157 לחוק מגביל את שקול הדעת שמוקנה למוסד להארכת המועד להגשת תביעה רק למקרים בהם נמנעה מהמבוטח הגשת התביעה במועד. במקרה שלפנינו, המערער לא היה מאושפז בבית החולים, ולמעט 10 ימים, לא היה מרותק לביתו. כמו כן, מציין המערער כי לא ידע שעליו להגיש תביעה תוך 3 חודשים מיום הפגיעה ועל כן לא "לחץ" על הרופא המטפל ליתן לו את האישור המתאים. בית הדין האזורי קבע כי אי ידיעת החוק אינה מהווה טעם לפעולה באיחור ואינה יכולה להוות נימוק להגשת התביעה מעבר למועדים הנקובים בחוק. את אי ידיעת החוק, אין לייחס לרופא המטפל, ועל המבוטח המבקש לממש זכויותיו עפ"י חוק, לפנות למוסד, לברר את הדברים לאשורם ולקבל את התעודה המתאימה. לאור האמור, קבע בית הדין שהמערער לא הוכיח קיומה של סיבה מוצדקת שמנעה ממנו הגשת התביעה לדמי התאונה במועד כמתחייב מהוראת סעיף 157 לחוק.

4.      לאחר ששמענו את טיעוני הצדדים ונתנו דעתנו לכלל החומר שהובא לפנינו, נחה דעתנו כי דין הערעור להידחות. בעיקרם של דברים, מוסב הערעור כנגד ממצאיו העובדתיים של בית הדין האזורי והמשקל שנתן לעדויות ולראיות שהובאו לפניו, וככלל, לא יתערב בית הדין שלערעור בכגון אלה. במיוחד במקרה דנן,  שאינו נמנה על המקרים החריגים והקיצוניים בהם נמצא פגם היורד לשורשו של עניין, או כשהדברים אינם מבוססים על פניהם.

5.      פסק דינו של בית הדין האזורי, מבוסס כדבעי בעובדות שנקבעו ובמסקנות המשפטיות הנובעות מהן ולא מצאנו טעם משפטי בטיעוניו של המערער המצדיק התערבותנו בפסיקתו.

משכך הוא, מתאשר פסק דינו של בית הדין האזורי מטעמיו, במסגרת הוראתה של תקנה 108 (ב) לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), תשנ"ב - 1991.


6.      סוף דבר :  הערעור נדחה. אין צו להוצאות.

ניתן היום, ט"ו באב תשס"ו  (9 באוגוסט 2006) בירושלים ונשלח לצדדים.

סגנית הנשיא אלישבע ברק-אוסוסקין  השופטת נילי ארד   השופטת ורדה וירט-ליבנה

      נציג עובדים- מר אליהו בן גרא                     נציג מעבידים- מר מאיר אנגלרט

  התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:

לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.

 


כתבות קשורות

    חזרה לתוצאות חיפוש >>