חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

פסק-דין בתיק וע 1069/01

: | גרסת הדפסה
ו"ע
בית המשפט המחוזי תל אביב
1069-01
12.6.2007
בפני :
1. (דימוס) - יו"ר הועדה
2. אלכס הילמן רו"ח - חבר
3. מיכה לזר רו"ח - חבר


- נגד -
:
1. עזבון המנוחה ניצה חייט ז"ל
2. חייט מאיר

עו"ד גיסמר רן
:
מנהל מס שבח רחובות
עו"ד אמנון סמרה מפרקליטות ת"א (אזרחי)
פסק-דין

יסוד הערר המונח לפנינו, מחלוקת  בעניין חיוב העוררים בתשלום מס שבח ומע"מ.

בעקבות שינוי ת.ב.ע המתייחסת לאדמות חקלאיות בנס ציונה, בוטלה זכות חכירה, שהייתה לעוררים בקרקע חקלאית, שבבעלות מינהל מקרקעי ישראל (להלן - ממ"י) והם קיבלו בתמורה זכות חכירה בחלק משטח הקרקע, שהיה בידם, בהתאם לייעודה החדש, כקרקע לבניה בתוספת סכום כסף לשם איזון.

המשיב חייב את העוררים בתשלום מס שבח בגין ביטול החכירה בקרקע החקלאית ובנוסף במס רכישה בגין חכירת חלק הקרקע, שקיבלו בייעודה החדש.

לא שנוי במחלוקת, כי החיוב במס רכישה אינו נושא לערר זה, וכי המחלוקת סבה סביב החיוב במס השבח והטלת מע"מ על השווי המוערך של הקרקע הנ"ל.

העובדות

עובדות  הרקע הרלוונטיות לענייננו , הן:

1.     בשנת 1964 רכשו העורר מס' 2 ואשתו המנוחה ניצה חייט ז"ל, 1/35 חלקים מזכויות החכירה באדמה, עליה נטוע פרדס, מממ"י בחלקה 35 בגוש 3638 (להלן - החלקה). ובשנת 1975 רכשו זכויות נוספות כך שבס"ה  היה חלקם 1/27 חלקים, חכירה בתוקף עד 31.8.06.

2.     בשנת 1992 החליטה הועדה המקומית לתכנון ובניה נס-ציונה לשנות את הת.ב.ע. החלה על חלק מהחלקה מקרקע חקלאית לקרקע המיועדת לבניה למגורים. השינוי אושר ב- 16.2.95.

3.     העוררים וחוכרים אחרים, פנו לבית המשפט המחוזי בתל-אביב (ה.פ. 592/95), בעתירה לסעד הצהרתי לפיו הם זכאים לקבל פיצוי. את הפיצוי בגין הזכויות בקרקע החקלאית שבחזקתם ביקשו לקבל בקרקע, באותו השטח, בייעודה החדש, בהתאם להחלטה 533  של מועצת המינהל. בית המשפט דחה את העתירה והמליץ, על המשך המו"מ בין הצדדים כדי להגיע להתקשרות מחייבת, ברוח החלטה 533 או החלטה אחרת, שתהיה בתוקף בעת ההתקשרות.

4.     העוררים המשיכו לעבד את החלקה ואף ניתנה להם האפשרות לקטוף את הפרי לעונה 1999 - 2000.

5.     במסגרת המו"מ עם ממ"י במסגרת החלטת מועצת ממ"י 727, הוצעו לעוררים שתי אפשרויות; האחת, לוותר על זכויותיהם בקרקע החקלאית ולקבל בתמורה פיצוי כספי. השנייה, להמשיך להחזיק ב- 27% מזכויותיהם, באותו השטח,  לפי היעוד  החדש - לבניה.

מבין שתי החלופות הנ"ל, בחרו העוררים בחלופה השנייה לפיה חולקה החלקה למגרשים מתוכם קיבלו העוררים זכות חכירה ב- 3 מגרשים וסכום כספי לשם איזון, בגין שטח קרקע קטן.

6.     ביום 30.12.99 נחתם הסכם בין החוכרים ובתוכם העוררים. במסגרת  ההסכם נקבע מתווה הפיצויים בגין ביטול החכירה בכפוף להחלטת מועצת ממ"י 727.

7.     העוררים הגישו שומה עצמית, בה הצהירו כי מס השבח  בגין העסקה חל רק על הפיצוי הכספי אותו קיבלו מממ"י. המשיב לא קיבל את השומות הנ"ל וקבע כי מדובר בעסקת חליפין שבמסגרתה חויבו העוררים במס שבח בגין מכירת כל זכויותיהם בקרקע החקלאית ובמס רכישה בגין רכישת שלושת המגרשים שייעודם לבניה (27% משטח הקרקע החקלאית שבחזקתם).

8.     בהשגה, שהגישו העוררים על החלטת המשיב, טענו; כי לא היה מקום לחייבם במס שבח בגין מכירת כל שטח הקרקע החקלאית, משום שחלק מהמקרקעין (27%), בייעודו החדש, נשאר בידם ולא הוחזר למינהל. המשיב דחה את ההשגה ברובה וקבע, כי על פי החלטה 727 של מועצת ממ"י, שמכוחה בוצעה העסקה דנן, מבוטל חוזה החכירה המקורי   באופן שהמקרקעין מוחזרים לממ"י, ונחתם חוזה חכירה חדש, לפיו נרכש מממ"י חלק מן המקרקעין לאחר שינוי ייעודם.

טענות הצדדים בקצרה

טענות העוררים

לטענת העוררים, ממ"י הסתמך על סעיף ברור בחוזה החכירה המקורי, שהקנה לו את זכות לקצר את תקופת החכירה למקרה שהרשויות המוסמכות יאשרו שינוי ייעוד השטח המוחכר למגורים ו/או תעשיה ו/או לצרכי ציבור ( ראו סעיף 15 מוצג מ/2). בעקבות שינוי הת.ב.ע, ממ"י דרש וקיבל לחזקתו את כל השטח המוחכר, למעט חלק הימנו, שנותר בחזקתם בייעודו החדש (ראו הסכם מ/1).

להשקפת העוררים, הם אינם חייבים במס שבח משום שמבחינה מעשית, נותר בידם חלק מהשטח, שהיה ונשאר בחזקתם ולא עשו בו כל עסקה. השינוי היחידי לגבי חלק זה הוא, שנוספו לו זכויות בניה, כך שאין לחייבם במס שבח לגבי חלק זה. הוא הדין באשר לשטח החקלאי עליו ויתרו, הואיל ושטח זה הוחזר לממ"י ללא תמורה.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


כתבות קשורות

    חזרה לתוצאות חיפוש >>