פסק-דין בתיק א 49/96
|
א בית המשפט המחוזי בתל אביב |
49-96
10.11.2005 |
|
בפני : נ. ישעיה |
|
| - נגד - | |
|---|---|
|
: 1. ליאור כליף 2. דוד כליף 3. שמחה כליף עו"ד ד. חוטר-ישי |
: נופשונית בע"מ עו"ד ש. סביון |
| פסק-דין | |
1. התובע מס' 1 (להלן: "התובע"), יליד 26.12.85, טבע בבריכת שחיה במתחם מועדון הספורט, שנוהל או הופעל ע"י הנתבעת בחולון, ביום 25.7.89, בהיותו בן 3.5 שנים. הוא נמשה מהמים כמעט ללא רוח חיים וללא דופק. לאחר פעולות החייאה שבוצעו במקום ולאחר מכן באמבולנס ובבית החולים וולפסון, לשם הובהל, ניצלו חייו.
הטביעה הותירה בגופו אותות ופגיעות קשות. תפקודו המוטורי והמוחי נפגע באופן משמעותי ביותר, עד כי נקבעה לו נכות רפואית נוירולוגית צמיתה של 100%.
מאז הטביעה ועל אף טיפולים רפואיים אינטנסיביים, נותר התובע מוגבל בתנועות הגפיים. הוא אינו מסוגל לעמוד על רגליו לפרקי זמן ארוכים ואינו מסוגל להניע את ארבעת הגפיים בחופשיות. כושרו השכלי נפגע באופן משמעותי, לרבות יכולת הדיבור והתקשורת עם הזולת, כפי שיפורט בהמשך.
2. בתובענה שבפני תובעים התובע והוריו (התובעים 2 ו-3) פיצויים מהנתבעת, שניהלה, כאמור, את מועדון הספורט והיתה אחראית על הפעלת הבריכה ועל הפיקוח על הרוחצים בה, בגין הנזקים שנגרמו להם כתוצאה מהפגיעה הגופנית והנכות הקשה שנותרה בגופו של התובע כתוצאה מהטביעה.
הדיון בתובענה פוצל באופן ששאלת האחריות נדונה והוכרעה תחילה. לאחר שמיעת ראיות, קבעתי, בהחלטתי המנומקת מיום 30.11.03, כי הנתבעת ועובדיה ובעיקר המציל שהיה על משמרתו בעת הארוע, אחראים לטביעת התובע.
עם זאת הטלתי גם על אביו - התובע 2 - אחריות לטביעה במסגרת הדיון בהודעת צד ג' ששיגרה לו הנתבעת, אשר התקיים במשולב עם הדיון בתביעה נגד הנתבעת.
על פי החלטתי נחלקה האחריות לטביעת התובע ולנזקים שנגרמו לו עקב כך, באופן שבשני שליש משיעורם חויבה, למעשה, לשאת הנתבעת ובשליש הנותר חויב לשאת אביו, הוא התובע 2 - שצורף, כאמור, לתובענה כצד ג', ע"י הנתבעת.
3. בעקבות הטביעה שהה התובע מספר חודשים בבית חולים (אסף הרופא). לאחר שחרורו נותח מספר פעמים לשם יישור עצמות הירכיים, תוך השתלת פלטינות, הארכת גידים בירכיים ובקרסוליים וניתוח נוסף לשם הוצאת הברגים והפלטינות כעבור מספר שנים.
לאחר כל הטיפולים והאשפוזים נותר, כאמור, התובע מוגבל באופן קשה ביותר, הן מבחינה מוטורית ובעיקר בתנועות ארבעת הגפיים, והן מבחינה קוגנטיבית. מצבו זה הצריך, ויצריך בעתיד, טיפולים רפואיים ושיקומיים רבים וכן השגחה, פיקוח ועזרת הזולת על מנת לאפשר לו לתפקד בחיי היום יום באופן רגיל ונורמלי ככל האפשר.
לציין כי הנכות שנותרה בגופו לא ריתקה את התובע לכיסא גלגלים למשך כל שעות היממה ואף לא פגעה בשליטתו העצמית על סוגריו. התובע מסוגל לנוע ו/או להלך על רגליו, אם כי בעזרת הליכון, באופן מעוות ולא למרחקים ארוכים, כפי שצוין בחוות הדעת הרפואיות שהוגשו בעניינו וכפי שהתרשמתי מהופעותיו באולם בית המשפט.
על רקע זה יש לבחון את אופי הנזקים שנגרמו לתובע ואת שיעורם ולחייב בהם את האחראים להם, על פי קביעתי בהחלטתה מיום 30.11.03.
4. נזקי העבר:
א. תביעת ההורים - המיטיבים
מאז הטביעה חלפו עד היום כ-16 שנה. במשך תקופה ארוכה זו גדל התובע והתבגר בתנאים קשים ובלתי שגרתיים, כנובע ממוגבלויותיו והנזקים הגופניים שנותרו בגופו. עיקר הנטל והאחריות לגידולו, חינוכו ולטיפולים המיוחדים שהוענקו לתובע הוטל על הוריו ובמיוחד על אמו (התובעת 3) שגידלה אף את חמשת ילדיה הנוספים.
אין ספק כי העזרה והתמיכה שהעניקו הוריו לתובע חרגו מהעזרה ותשומת לב המעניקים הורים לילדיהם בתקופת ילדותם והתבגרותם. לא הרי ילד בריא הגודל, ומתבגר בבית הוריו כהרי ילד בעל מיגבלות פיסיות וקוגנטיביות כה חמורות, הנזקק לטיפולים ופעילויות העשרה ותמיכה מיוחדים, לרבות ציוד ומכשירים מיוחדים.
אף אם אביא בחשבון שהורי התובע, ובמיוחד האם, הקדישו חלק ניכר ממרצם, זמנם ומשאביהם הכלכליים גם לחמשת ילדיהם האחרים, עדיין לא ניתן לומר, במקרה זה, כי הטיפול שהוענק לתובע לא חרג מעבר לעזרה והתמיכה הרגילים המעניקים הורים לילדיהם, כפי שטען ב"כ הנתבעת בסיכומיו.
זכאים התובעים 2-3 לפיצוי בגין העזרה שהעניקו לבנם - התובע - במשך שנים כה ארוכות והם זכאים לפיצוי בראש נזק זה - עזרת צד ג' - אף בגין העזרה והתמיכה שיעניקו לו, מן הסתם, בעתיד עד כלות כוחם.
לא ניתן למדוד או לשום במדויק, מבחינה כספית, את היקף העזרה והתמיכה, החורגת מעזרה רגילה של הורים לילדם, אשר העניקו ההורים לתובע. עם זאת, יש להביא בחשבון את התקופה הארוכה שחלפה מאז הארוע עד היום, את המגבלות הפיסיות והקוגנטיביות הקשות מהן סובל התובע ואת הצורך בעזרה ותמיכה מוגברים כתוצאה מכך. יש להביא אף בחשבון את התמיכה והעזרה המסיביות שנתנו לתובע בשנים הראשונות לאחר התאונה בהיותו עול ימים, עזרה שהלכה ופחתה, מן הסתם, עם התבגרותו.
בהתחשב בכל אלה, ועל יסוד הנסיבות שהוכחו בפני בעדויות ההורים וחוות הדעת הרפואיות שהוצגו בפני, אני פוסק לתובעים 2 ו-3 עבור העבר ואף לעתיד - ולהם בלבד - על יסוד אומדנא משוערכת ומהוונת להיום סכום כולל של -.850,000 ש"ח. סכום זה כולל פיצוי אותו תבעו ההורים, בגין הפסדי הכנסה שהיו לאב בשל הצורך לטפל בתובע.
התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:| הודעה | Disclaimer |
|
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי. האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר. |
|